RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сидів Єрмак, увесь у думі: чому глава офісу Зеленського втрачає вплив

Авторитет на Банковій і за її межами у глави ОП потроху зникає

Авторитет на Банковій і за її межами у глави ОП потроху зникає Фото: president.gov.ua

Ступінь впливу глави Офісу президента Андрія Єрмака на Володимира Зеленського давно вже стала притчею во язицех. Як це часто буває в українській політиці, глава президентської адміністрації зосередив у своїх руках масу напрямків: від міжнародних переговорів до впливу на будівельний бізнес в Києві. Проте все міняється, і останнім часом над Єрмаком почали згущуватися хмари, а деякі експерти заговорили про його швидке звільнення. Чи може кар'єра Єрмака у владі піти в круте піке вже найближчого часу - читайте в матеріалі "Апострофа".

Зеленський йде вправо, Єрмак там не потрібен

Схоже, що до кінця другого року президентства Володимир Зеленський дещо розчарувався в обраній спочатку стратегії: спроби втриматися між двох вогнів, не схиляючись ні праворуч, ні ліворуч - привели до очікуваного результату - політикою глави держави не задоволена жодна зі сторін.

Однак останнім часом Зеленський забирає явно праворуч: атаки на Віктора Медведчука і його прихильників, заяви про вступ до НАТО за підтримки США, створення "Кримської платформи" і так далі. При цьому Зеленський не стає другим Порошенком, зберігаючи значну частку центристської риторики - в теорії це може дати хороший результат. Але глава Офісу президента Андрій Єрмак не дуже вписується в цю стратегію.

Проблема в тому, що скандал з нібито зривом операції по "вагнерівцям" продовжує висіти дамокловим мечем над головою керівника ОП: на якийсь час ця історія затихла, але в останні тижні в ній з'явилися зрушення. Є тривожні для Єрмака сигнали: наприклад, його можливий виклик на допит в Держбюро розслідувань, про що недавно оголосив в.о. директора Олексій Сухачов.

"Слідчими ДБР проводиться постійна робота, щодня, щогодини щодо зазначеного кримінального провадження. У тому числі, допити осіб, яких ви вказали", - заявив він нардепам у Верховній Раді на питання, коли все ж буде допитаний Єрмак.

Якщо чинного глави Офісу президента викличуть на допит - це буде безпрецедентний крок для української політики. А враховуючи той факт, що харків'янин Сухачов близький до нинішнього генерального прокурора Ірині Венедиктової, виникає закономірне питання щодо взаємовідносин між Єрмаком і силовим крилом.

"Спостерігаючи за подіями останніх днів, дійсно можна сказати, що вплив Єрмака похитнувся. Ми пам'ятаємо провал з Юрієм Вітренко, що дуже сильно било по Зеленському. Є проблеми на американському напрямку — це теж показово. Єрмак з самого початку говорив, що зовнішня політика буде його пріоритетом. І переговори з росіянами теж зайшли в круте піке - зараз складно сказати, що ми до чогось прийдемо. Так, є якийсь позитив у вигляді Медведчука, але складно сказати, наскільки цього достатньо для гарантії свого місця як першої скрипки і найбільш довіреної людини", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

"Всі зараз очікують матеріалів розслідування по "вагнерівцям" — це питання, яке тримає в напрузі всі політичну спільноту. Багато чого буде залежати від того, наскільки все буде критично і як відреагують люди. При цьому я б не взяв сміливість стверджувати, що Єрмак - збитий льотчик. Ми знаємо, що якоюсь гарантією є його близькі стосунки з Зеленським і складно сказати, скільки президент ще готовий терпіти його недоліки. Але те, що діяльність Єрмака стала не настільки ефективною — факт", — додав експерт.

Затримання "вагнерівців"Фото: tvr.by

Кейс Єрмака з Донбасом провалився

Як писав "Апостроф", підбиваючи підсумки минулого року, головним досягненням української влади стало безпрецедентно довге перемир'я на Донбасі. Протягом декількох місяців на сході України справді було майже тихо, на що зокрема наголошував у своєму новорічному зверненні Зеленський.

Однак це вже в минулому: інтенсивність бойових дій зростає, ВСУ знову втрачає бійців загиблими і пораненими, а з боку окупаційної адміністрації "Л/ДНР", а також з Кремля звучать натяки на те, що далі буде ще гірше.

"Нам все важче бути відданими всім тим домовленостям, які є. Нам все важче в односторонньому порядку дотримуватися додаткових заходів щодо припинення режиму вогню. І, звичайно ж, без превентивних заходів зараз нам просто не обійтися", - заявив 4 березня ватажок "ДНР" Денис Пушилін.

Ще один жирний натяк Україні прийшов від прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова. "Червона риса - це відновлення повноформатних бойових дій. Зараз ми бачимо, що все частіше йдуть обстріли з української сторони", - заявив він практично в унісон зі ставлеником Кремля.

Складається враження, що з того боку вже активно готують собі виправдання для загострення. Не виключено, що причиною стала атака Зеленського на Медведчука, який був головним агентом впливу Росії в Україні, але відразу позбувся і інструментів для пропаганди, і "труби", яка щорічно генерувала десятки мільйонів доларів, необхідних для подальшого просування кремлівських наративів в Україні.

У будь-якому випадку досягнення перемир'я було одним з небагатьох успіхів Єрмака на посаді глави Офісу президента. Тепер цього немає.

"Дійсно, майже два роки в оточенні Зеленського вибудовувалася лінія на пошук точок дотику з Москвою. Був зроблений акцент на зустрічі з Путіним тощо, але це були повітряні замки. Зараз же відбувається радикалізація керівництва країни. Якою мірою далі буде потрібний трек, який проводив Єрмак? Це питання залишається відкритим. У останні тижні Зеленський почав діяти рішуче всередині країни, а в зовнішній політиці ми поки цього не побачили. Можливо все обмежиться тільки внутрішнім фронтом", - зазначив у розмові з "Апострофом" політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

Володимир Зеленський та Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

Хто може підсидіти главу ОП

Історія з санкціями Зеленського проти Медведчука і компанії може вплинути на всю створену в 2019-му році структуру влади. Фактично, завдяки п'ятничним засіданням, РНБО перетворюється чи не в найвпливовіший орган держави. І там Єрмак вже тільки один з членів Ради, що стоїть за посадою нижче, ніж секретар Олександр Данилов, якому Зеленський доручає збирати засідання, виступати на брифінгах перед журналістами і ходити на політичні ТВ-шоу по п'ятницях.

До того ж у вотчині Єрмака на Банковій все теж далеко не так однозначно. Як повідомило поінформоване джерело "Апострофа", є відразу три претенденти на крісло глави ОП в разі його звільнення. "Один з основних варіантів - Кирило Тимошенко, який вже активно намагається себе продати через деякі ЗМІ. Є певні шанси у Андрія Смирнова, але вони значно нижче. І є ще один претендент - Валерій Кондратюк. Його кандидатуру просувають наші американські партнери", - відзначили в бесіді з виданням.

Генерал-лейтенант Кондратюк - діючий глава Служби зовнішньої розвідки, який три роки був заступником глави Адміністрації президента за часів Порошенка. З цієї точки зору його призначення може здатися нереалістичним, проте це не зовсім так.

"Кондратюк був в Адміністрації Петра Олексійовича не просто так. Певні люди на Заході добре його знають", - додало джерело.

"Незамінних людей немає і сам Зеленський це добре розуміє. Прецеденти звільнення таких людей як Трофимов, який здавалося повинен був залишатися через близькі стосунки, показали, що президент готовий розлучатися. При цьому ми розуміємо, що це не буде людина з вулиці. Новим главою ОП буде людина, яка там працювала і має розуміння про внутрішні процеси, кулуарні моменти та інше. Швидше за все, це буде хтось із Офісу президента", - вважає політичний експерт Максим Степаненко.

Утім, далеко не всі політичні експерти вважають, що дні Єрмака в якості глави ОП наближаються до завершення. "Такі чутки часто використовуються в палацових інтригах. Ось, наприклад, зараз відіграють Рябошапку (Руслан Рябошапка - екс-генпрокурор, - "Апостроф") як альтернативу Ситнику. Тому в 90% випадків це є надуманим. Поки відставка Єрмака не вирішує нічого. Від цього Зеленського не полюблять у колах Демпартії - він не стане їм близьким", - сказав "Апострофу" керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Ще рано говорити про те, що дні Єрмака в якості глави Офісу президента наближаються до кінця, та й вкрай малоймовірно, що Зеленський піде на різкий розрив відносин - це теж не зіграє йому в плюс і покаже наявність внутрішніх проблем в команді глави держави. Однак якщо ситуація продовжить розвиватися в такому ж ключі, то Єрмак обов'язково продовжить втрачати вплив поки не опиниться в статусі "англійської королеви". Незавидна перспектива для того, хто ще недавно був головним фаворитом і правою рукою президента.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі