RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Запахло Порохом: навіщо Зеленський влаштував ревізію "Харківських угод"

Банкова продовжує відкусувати у Порошенка електоральну базу

Банкова продовжує відкусувати у Порошенка електоральну базу Володимир Зеленський на засіданні РНБО Фото: president.gov.ua

Президент Зеленський, схоже, вирішив тримати "патріотичну лінію", розпочату в лютому санкціями проти Віктора Медведчука. Тоді йшлося про те, що удар по куму президента РФ Путіна побічно б'є по екс-президенту Петру Порошенку. Цього разу за допомогою Ради національної безпеки та оборони, Банкова завдала новий вкрай неприємний стусан Петру Олексійовичу, доручивши розібратися з наявністю ознак державної зради в голосуванні Верховної Ради за скандальні "Харківські угоди" в 2010 році. До чого тут Порошенко і яким чином у Зеленського продовжують наступ на "праву" нішу, розбирався "Апостроф".

У четвер, 11 березня, РНБО ухвалила кілька несподіваних і резонансних рішень. Йдеться, зокрема, про питання щодо повернення в державну власність авіабудівного підприємства "Мотор Січ", інвесторам якого пообіцяли компенсації після націоналізації. Втім, тут Київ може серйозно постраждати - китайці готові йти до судів з багатомільярдними позовами, і компенсацій їм, швидше за все, буде замало.

Не обійшлося без рішень, щодо санкцій проти країни-агресора, зокрема, на три роки пролонгували обмеження щодо двох російських банків. Крім того, в Радбезі анонсували і повернення Донецькоблгазу в держуправління, таким чином влада передала своєрідний "привіт" його де-факто власнику, "молодоолігарху" часів Януковича, Сергію Курченку, який втік до Росії в 2014 році .

Утім, особливо цікавим стало доручення Радбезу Службі безпеки України з'ясувати, яким чином 236 депутатів, серед яких, за висловом секретаря РНБО Олексія Данилова, "є діючі олігархи", в 2010 році проголосували за ратифікацію "Харківських угод".

У цілому, умови "Харківських угод" зводилися до продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму та Севастополі до 2042 року в обмін на знижку ціни на газ для України. Варто нагадати, що серед тих, хто підтримав даний скандальний документ (багато хто напевно пам'ятає, як опозиція закидала тодішнього голову Верховної Ради Володимира Литвина яйцями в залі Верховної Ради) тоді були досить знакові фігури - найбагатший олігарх країни Рінат Ахметов, соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця та інші доволі відомі особи, серед яких, до речі, був і нинішній заступник секретаря РНБО Руслан Демченко, котрий займав тоді посаду заступника міністра закордонних справ.

Таким чином, як пояснив в коментарі "Апострофу" директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, Офіс президента всіляко демонструє боротьбу з "проросійськими" силами, хоча це і викликає низку юридичних питань.

"Політично це адекватно, і я думаю, що багато противників російського впливу в Україні, будуть це вітати. Тобто використовується логіка, якою влада користується з початку лютого. Крім того, відзначив би, що нинішня ініціатива - швидше символічна. Тут швидких рішень, а тим більше судових вироків не може бути в принципі, адже голосувало понад 200 осіб. Уявіть собі обсяг слідчих дій по кожному з них і сумарно: з'ясування обставин, розслідування, передача в суди... Це мінімум кілька років, і без певної перспективи. Можливе звернення до Конституційного суду щодо відповідальності депутатів за голосування. Тому прямих небезпек для "нині діючих олігархів", як висловився Данилов, я не бачу. Тим більше, згідно з Конституцією, депутати не несуть відповідальності за голосування, хоча були й прецеденти протилежного. Екс-главі фракції Партії регіонів Олександру Єфремову висувалися підозри через його діяльність в парламенті. Тому, є питання, не можна сказати, що все чисто і красиво. Ризикну припустити, що два різних юриста висловлять протилежні думки про це рішення. До того ж мова не йде про покарання, СБУ повинна "вивчити обставини". Ось за Порошенка зверталися в СБУ, щоб вивчити питання про санкції проти каналів Медведчука (в 2018 році, - "Апостроф"), а санкції ввели тільки при Зеленському", - говорить експерт.

У свою чергу, політичний експерт МЦПД Ігор Петренко звертає увагу на те, що в рішенні РНБО йдеться не про всіх 236 депутатів, які голосували за "Харківські угоди".

"Конституція передбачає таке поняття, як депутатський індемнітет. Це означає, що нардеп не несе відповідальності за свої висловлювання, голосування і так далі. Але якщо в його діях вбачатиметься злочин, зокрема держзрада, то це вже зовсім інше питання. Швидше за все, мова йде не про всіх депутатів, які просто голосували, а про організаторів і головних драйверів процесу. Адже Данилов зробив застереження, що голосування за угоди відбулося лише через 4 дні після підписання - дуже швидко. Тобто, розслідувати можуть не факт голосування, а роботу на іншу державу, грошове стимулювання при ухваленні цього рішення. Президент почав вести жорсткий курс через РНБО, і за законами жанру потрібно зберігати напруження, що і відбувається", - вважає експерт.

Утім, є підозра, що головний удар все-таки має політичний підтекст. І спрямований він не проти "теперішніх олігархів", а проти Петра Порошенка, який працював міністром економіки в уряді Миколи Азарова. Зараз багато експертів і журналістів цитують слова Петра Олексійовича, який, коментуючи ратифікацію цих угод, говорив наступне: "Політика - це мистецтво можливого. І я переконаний, що в 2010-му економіка України не змогла б працювати при колишній формулі ціни на газ. У нас на сьогоднішній день фізично була б дірка в бюджеті. І це ніяка не страшилка, чи технологія звинувачення опозиції в процесі політичних дискусій... я безумовно, не в захваті від продовження термінів перебування Чорноморського флоту на такий період. Але я також розумів, що в 2017-му році Росія не виведе флот. І це розуміли, повірте мені, всі без винятку політики. Всі без винятку! Україна не здатна була оплачувати ці суми. Росії і Україні потрібно було з одного боку знайти взаємоприйнятний варіант, щоб врегулювати формулу міжнародних розрахунків".

Політичний експерт Віктор Небоженко зазначає, що "послання" РНБО має конкретних "адресатів", а не депутатів, які голосували за ратифікацію угоди.

"Колективні органи не несуть відповідальності за колективні рішення - не тільки парламент, а й те ж РНБО, Кабмін. А ось СБУ, ОП, Офіс генпрокурора - організації ієрархічного типу, і там є відповідальність. А виконавці цього рішення РНБО не мучитимуть депутатів: з них візьмуть короткі пояснення на кшталт "всі піднімали руку і я піднімав", або навіть "я цього не робив, не пам'ятаю, все ж більше 10 років минуло". Тобто, рішення проти Порошенка. Ну, і ще проти Володимира Литвина, котрий хоче стати ректором КНУ ім. Шевченка. Тепер це йому буде важко. А всіх інших просто трошки "підвішують", - вважає Небоженко.

Утім, на думку політолога, Банкова головним чином вирішила "уколоти" саме Порошенка, нагадавши, що в 2010 році він говорив про "взаємовигідну співпрацю з Росією".

"Звичайно, це рішення перш за все щодо Порошенка. У Офісу з одного боку є задач розколоти ОПЗЖ на людей Бойка-Льовочкіна і людей Медведчука, а з іншого - розколоти ЄС на власне націонал-демократів, і "секту" Порошенка. І це завдання успішно виконується. Адже не може умовна Маруся Звіробій тепер обіймати як батька рідного Порошенка, який був одним з симпатиків "Харківських угод", - резюмує Небоженко.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі