RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Американські проблеми: що чекає на Фірташа і Льовочкіна після звіту розвідки США

У "газовиків" починається важкий час. Але не у всіх

У "газовиків" починається важкий час. Але не у всіх Дмитро Фірташ та Сергій Льовочкін Фото: Апостроф / Колаж

У США оприлюднили доповідь американської розвідки, в якому українського нардепа Андрія Деркача прямо називають російським агентом, який діє за вказівкою президента РФ Володимира Путіна. В Україні з Деркачем пов'язують олігарха Дмитра Фірташа і одну з двох груп партії ОПЗЖ, відому як "газовики". Чи вдарять американці по ним так само, як вони це зробили з іншим, "медведчуківським" крилом проросійської партії - читайте в матеріалі "Апострофа".

Пов'язані одним ланцюгом

У вівторок, 16 березня, офіс директора Національної розвідки США оприлюднив звіт про втручання Росії в процес американських президентських виборів. У ньому вперше максимально чітко говориться про те, що президент Росії Володимир Путін міг контролювати діяльність українського нардепа Андрія Деркача під час спроб вплинути на хід виборів. "Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача - українського депутата, який зіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов'язаний з російськими чиновниками і з російськими спецслужбами", - йдеться в документі.

Схоже, Деркачем, на якого США ще в січні наклали санкції, справа не обмежиться. Для частини українського політикуму це може мати вельми далекосяжні наслідки, і ось чому.

У лютому 2020 року генеральний прокурор США Вільям Барр офіційно підтвердив, що через Деркача передавали чутливу для майбутнього кандидата від Демпартії Джо Байдена інформацію люди олігарха Дмитра Фірташа. Останній, незважаючи на те, що вже 7 років змушений жити у Відні в очікуванні рішення про екстрадицію в США, досі контролює частину депутатів від ОПЗЖ. Разом з Юрієм Бойком і Сергієм Льовочкіним олігарх входить в так звану групу "газовиків", орієнтовану на Росію.

В цілому, до Фірташа за океаном багато претензій. Зокрема, в Time минулого року писали про те, що скандально відомий "віденський в'язень" використовував ОПЗЖ для допомоги адвокату Дональда Трампа Руді Джуліані в пошуку та поширенні компромату на Байдена. Крім того, люди Фірташа в ОПЗЖ намагалися якомога ширше розповсюдити свої заяви про корупцію проти Байдена, але не змогли набрати достатньо голосів, щоб почати парламентське розслідування.

Тобто, якщо виходити з цієї логіки, то головним у напрямку співпраці з адміністрацією Трампа в команді "газовиків" був саме Фірташ, якому допомагав нардеп Деркач, котрий закінчив свого часу Академію ФСБ. До речі, цікава деталь - батько скандального політика, колишній очільник СБУ Леонід Деркач вже 10 років живе в США, і особливих проблем у нього немає.

Ще у вересні Мінфін США опублікував заяву, в якій говориться, що Деркача внесли в чорний список через те, що він "був активним російським агентом протягом більше десяти років, використовуючи маніпуляції і обман в спробах вплинути на вибори в Сполучених Штатах і в усьому світі". Втім, схоже, що Деркач - лише ключик до більш великих гравців, які стоять за розхитуванням ситуації в США.

Варто відзначити, що Фірташ продовжує не тільки впливати на політичні процеси в Україні та за її межами, а й контролювати енергетичні, хімічні та медіа-активи. У його холдинг Ostchem входять три хімічних заводи, які випускають азотні добрива: черкаський "Азот", "Рівнеазот", Сєвєродонецьке об'єднання "Азот". Ostchem - найбільший виробник азотних добрив в Україні, продукція заводів експортується в понад 100 країн світу. Також інтереси бізнесмена зосереджені в газовому секторі. Крім того, йому належить підприємство "Регіональна газова компанія", яка включає в себе 20 газорозподільних компаній (облгазів), на обслуговуванні яких знаходяться більше 250 тис. км газопроводів і понад 8 млн споживачів газу.

Ставка олігарха на перемогу Трампа не зіграла, і тепер важкі часи можуть настати не тільки для Фірташа, але і для його політичних партнерів в Україні.

Цікава деталь, на яку практично не звернули вітчизняні ЗМІ: в звіті розвідки США згадується роль не лише Андрія Деркача, а й Костянтина Килимника, який з 2005 року, очолював український офіс політтехнолога Трампа Пола Манафорта.

Костянтин КилимникФото: argumentua.com

"Костянтин Килимник, який був пов'язаний з ФСБ, протягом усього виборчого циклу займався руйнуванням зв'язків між США і Україною, займався дискредитацією президента Байдена, діючи при цьому в інтересах колишнього президента Трампа, сподіваючись на його переобрання... Він також був в числі тих чиновників, хто брехливо звинувачував Україну у втручанні в президентські вибори в США", - йдеться в звіті.

Манафорт до 2014 року активно лобіював інтереси Януковича і Партії регіонів. А після Революції гідності вів виборчу кампанію на парламентських виборах 2014 Опозиційного блоку, з чим він успішно впорався.

Як розповідали "Апострофу" колишні нардепи- "регіонали", ініціатором приїзду в 2014 році в Україну Манафорта був ще один видатний "газовик", екс-глава Адміністрації президента часів Януковича Сергій Льовочкін. Водночас, згідно з даними OCCPR (Центр розслідування корупції та організованої злочинності, створений журналістами з різних країн світу), за вказівкою Манафорта Килимник активно комунікував з оточенням Льовочкіна.

Коли закінчиться віденське "сидіння" Фірташа?

Судячи з усього, адміністрація Байдена все чіткіше визначає свою політику на українському напрямку. І її ключова частина - створення максимальних незручностей проросійським діячам великого калібру. Нещодавно відомі американські дипломати і аналітики опублікували заяву в аналітичному центрі Atlantic Council, який орієнтується на Демократичну партію, що містить низку рекомендацій щодо налагодження більш тісної співпраці між США і Україною. Зокрема, там був порада вжити заходів щодо Ігоря Коломойського і Дмитра Фірташа аналогічні тим, які введені проти Віктора Медведчук, і це красномовно говорить про пріоритети Білого Дому.

"Є тріо проросійських олігархів, які викликають інтерес для адміністрації президента США: Коломойський, Фірташ і Медведчук. Їх об'єднує співпраця з Кремлем. У більшій чи меншій мірі ці люди брали активну участь в антиамериканській кампанії в Україні, в рамках якої відбулася, наприклад, прес-конференція за участю Дубінського і Деркача. Також їх підозрюють у впливі на американські вибори, як і Деркача. Крім того, їх можуть підозрювати в більш глибокій співпраці з Кремлем, що суперечить інтересам як України, так і США", - говорить "Апострофу" політолог Михайло Басараб.

На його думку, адміністрація Трампа в результаті лобістської діяльності адвокатів Фірташа не робила якихось надзусиль, щоб дістати олігарха. Більш того, схоже, що юристам частково вдалося досягти мети, "заморозивши" кейс українця і поставивши на паузу його справу у Вашингтоні.

При цьому нова адміністрація може застосувати весь арсенал ресурсів і механізмів, щоб Австрія перестала займатися бюрократичними вилянням і Фірташ потрапив під суд в США. Свіжа інформація в ЗМІ про те, що федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц недавно скористався приватним літаком, яким зазвичай літають сім'я і оточення Фірташа - явний сигнал австрійцям.

Дмитро ФірташФото: Getty images

"Поки що йдуть заяви дипломатів щодо Фірташа, і це "дзвінок" однозначно не тільки для нього, а й для його найближчих партнерів Бойка, Льовочкіна і депутатів з групи" газовиків ". І якщо списку санкцій машина запрацює в повну, то "під каток" потраплять і Фірташ, і Бойко, і Льовочкін", - вважає Басараб.

Обережний Льовочкін

Утім, в прямому зв'язку Деркача з Фірташем і Льовочкіним впевнені далеко не всі спостерігачі. Політолог Володимир Фесенко вважає, що Фірташу зараз взагалі не до українських справ: він займається самозахистом.

"Чи був зв'язок Фірташа з Деркачем - не знаю, але сильно сумніваюся, що в ці ігри грав Льовочкін. Він дуже хитрий і обережний: варто згадати, що заяву про звільнення з посади голови АП він написав 1 грудня 2013 року, відразу після побиття студентів . Крім того, у нього дуже хороші контакти в США, він прекрасно розуміє їх значення, він підтримував ці контакти і коли був в АП при Януковичі. Навіщо американцям бити по людині, яка їм лояльна? По Бойку - інша ситуація, можуть бути санкції. Втім, теоретично і у Льовочкіна можуть проявитися якісь правопорушення в США, повністю я цього не виключаю. Але ще потрібно пам'ятати, що у американців, скажімо так, є свій вибірковий підхід", - сказав "Апострофу" Фесенко.

Що стосується "віденського в'язня" Фірташа, то швидкість його видачі не залежить від конкретної адміністрації у Вашингтоні, вважає політолог. Адже почала добиватися екстрадиції адміністрація Обами, а потім продовжила адміністрація Трампа (правда, як ми вже писали вище - вельми специфічним чином), і прізвище президента тут не має значення, оскільки безпосередньо цим займається судова система США, відзначає експерт.

"Уже сьомий рік намагаються домогтися видачі, і безрезультатно: у нього дуже сильні адвокати, серед них колишній австрійський міністр юстиції, і багато впливових друзів в Австрії, Німеччині (депутати Бундестагу), Великобританії. Я сам це бачив свого часу, коли він організовував дні України в Британії, там було присутнє керівництво Палати громад", - робить висновок Фесенко.

Не вірить у швидку видачу Фірташа, а тим більше в ослаблення групи "газовиків" політексперт Юрій Романенко.

"Американцям Бойка і Льовочкіна нема за що чіпати, наскільки я бачу. По Фірташу - окреме питання. Можливо, після семи років його "відпочинку" у Відні у американців нарешті вийде, тому що оборонна база у нього явно закінчується. Водночас, на мою думку, позиції Льовочкіна зараз швидше посилюються, ніж послаблюються. Ще недавно ходили розмови про те, що в якості посла в Україну може повернутися Джеффрі Пайетт, а з ним у Льовочкіна прекрасні відносини. Тобто, "газовики" швидше посилюються, ніж послаблюються. З Медведчуком відбувається зворотний процес, адже вони - антагоністи і в ОПЗЖ, і в житті", - говорить Романенко.

У цілому, при адміністрації Байдена у Фірташа шанси на переїзд в США зростають, але ця історія може тривати ще не рік і не два. Однак неприємні сюрпризи можуть очікувати близьких до нього депутатів з ОПЗЖ, яких американська юстиція, на відміну від соратників Віктора Медведчука, поки ще не переслідувала. Також на Банковій можуть зачепити бізнес Фірташа, ввівши санкції. Разом з тим, схоже, що і цього разу "радник всіх українських президентів" Сергій Льовочкін зуміє вийти сухим з води. Тим паче, що судячи з останніх кадрових рішень в Кабміні - зокрема, призначення однокурсника і кума одного з лідерів "газовиків" Артемія Єршова на посаду заступника міністра інфраструктури - справи у Сергія Володимировича в Україні йдуть вельми непогано.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі