RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Конча-Заспу - народу: чи вдасться Зеленському вигнати з держдач колишніх топ-­чинов­ників

Чому на Банковій вирішили перетрусити мешканців елітних держдач

Чому на Банковій вирішили перетрусити мешканців елітних держдач Фото:

Президент Володимир Зеленський наказав провести повний аудит земель і резиденцій в Конча-Заспі і Пущі-Водиці, встановивши перелік осіб, які там проживають, і підстави для їхнього перебування. Після "великої ревізії" голова держави пообіцяв "велике переселення". Пізніше президент повідомив, що спеціально для територій, де знаходяться держдачі, буде розроблена концепція щодо їх використання. Кого і як збираються виселяти з держдач в елітних селищах - розбирався "Апостроф".

"Розстрільний" список

Говорячи про мешканців держдач, президент назвав кількох, як він висловився, "незрозумілих людей". Серед них колишній генпрокурор України Святослав Піскун, колишній "регіонал" Валентин Ландик і екс-віце-прем'єр Іван Васюник. Засвітилися в переліку і міністри часів Януковича - Дмитро Табачник і Раїса Богатирьова, віце-прем'єр часів Порошенко Геннадій Зубко, і директор департаменту корпорації "Богдан" Олександр Ільїн.

Більш повний список мешканців будинків відпочинку "Конча-Заспа" та "Пуща-Водиця" був оприлюднений ще в 2011 році, але тоді він не викликав великого подиву в суспільстві. Після Майдану, а саме 27 березня 2014 року, прем'єр Арсеній Яценюк запропонував припинити бюджетне фінансування держдач в Конча-Заспі і закликав всіх їх мешканців - колишніх топ-чиновників, екс-суддів, тощо - самостійно оплачувати охорону і комунальні послуги, в результаті так і сталося. Звичайно, список мешканців непростих дач зазнав істотних змін з 2014 року, і далеко не всі мешканці платили оренду і комуналку. Наприклад, відстороненого голову Конституційного Суду Олександра Тупицького з дому в Конча-Заспі виселили за борги, а колишній віце-прем'єр Геннадій Зубко, навпаки, оприлюднив сплачені платіжки на досить значні суми.

Під час підсумкової прес-конференції президент повідомив, що після аудиту земельних ділянок та будинків, розташованих на територіях державних резиденцій в Конча-Заспі і Пущі-Водиці, розроблять подальшу концепцію використання цих об'єктів. "У нас буде концепція - ми її представимо суспільству - по Конча-Заспі, по ВДНГ, по Пущі-Водиці. Ми обов'язково зробимо презентацію цієї концепції - хто там буде жити, за якими умовами", - зазначив він.

Вигнання з раю: по доброму або по поганому

Очевидно, якщо займатися виселенням певних осіб з державних дач, то робити це слід законно - тобто через суд, каже "Апострофу" адвокат Ігор Чудовський.

"Думаю, можна піти судовим шляхом, якщо мешканці не захочуть виселятися і віддавати ці держдачі. Або можна ухвалити зміни до базового закону про держслужбу з приводу гарантій вищим посадовим особам, які і живуть на цих дачах. Новий закон урізав б пільги і бюджетне фінансування колишнім чиновникам - у них є пенсія, зарплата, вони отримують адекватні компенсації. Потрібно зазначити, що мова йде про житло, яке, швидше за все, виділялося чиновникам першого рангу тільки на період проходження держслужби - так само, як медобслуговування в Феофанії, санаторно-курортне обслуговування тощо", - каже адвокат.

За його словами, влада може піти і шляхом українських комунальників, які відрізають світло і газ за несплату, а не йдуть до суду, і на цьому варіанти дій з держдачами не закінчуються.

"Можна запустити й приватизацію цих держдач, або передати їх під дитячі будинки, лікарні і так далі - це, до речі, була ідея президента ще на самому початку його терміну. Тобто, варіантів безліч, потрібна тільки політична воля", - резюмує Чудовський.

Його колега, адвокат Микола Алексюк проливає світло на колишній та нинішній юрстатус "поселенців", які, мабуть, користуються допомогою цивільно-правових договорів.

"У 2003 році була постанова Кабміну, якою було передбачено перелік посадових осіб, котрим надавалося право користування приміщеннями в будинках відпочинку. У 2014 році цей документ був скасований, і оскільки є категорія посадових осіб, які продовжують жити на держдачах, то єдиною можливою підставою для їхнього проживання є якийсь цивільно-правовий договір - швидше за все, це договір оренди або подібний до нього", - каже Алексюк.

За його словами, для того, щоб провести нормальний аудит цих договорів оренди - потрібно перевірити виконання зобов'язань сторонами, наявність або відсутність підстав для дострокового розірвання договору і в разі, якщо такі підстави є, звернутися до суду з позовом про розірвання договору, якщо у позасудовому порядку орендар буде відмовлятися виселитися. "Оскільки тут замішана РНБО, то звичайно не виключені більш витончені способи. Наприклад, якоюсь постановою Радбезу визнати всі ці договори оренди розірваними. Тут, звичайно ж, з позиції цивільного права або іншого законодавства таке рішення буде суперечити всім нормам права, але ми бачимо, що останні рішення згаданого органу бувають мотивовані загальними фразами, на кшталт "державна доцільність" або "під час виконання вимог громадянського суспільства". Тому загалом будь-який аудит передбачає вивчення усіх документів, на підставі яких виникли правовідносини, і в результаті ухвалення рішення по кожному окремим документом і кожній окремій ситуації", - додає адвокат, відзначаючи, що в разі, якщо договір має термін дії, який скоро закінчується, то орендодавець може просто не продовжувати його. Можуть встановити і порушення в частині обсягів і термінів внесення орендних оплат, які можуть стати підставою для розірвання договорів, але, знову-таки, кожна ситуація відрізняється в юридичному плані.

Народ схвалить "розкуркулення" чиновників

Що стосується політичної площини рішення РНБО і його можливих наслідків, за словами політолога Андрія Золотарьова, те що відбувається, укладається в канву дій Зеленського проти старих політиків, старих чиновників, але от чи зможуть юристи Банкової реалізувати задум президента - невідомо.

"Такі дії знайдуть підтримку в громадській думці. Інша справа, як це реалізувати на практиці. Зрозуміло, що дуже багато, потрапивши в місце концентрації української політичної еліти, не хочуть їхати. І орендують житло найчастіше за цілком адекватні суми. Є, звичайно, прецеденти : хтось живе там за символічні гроші, але багато хто все-таки орендують за адекватні. У нас люди люблять, коли сильних світу цього пресують, демонструють, що на них теж є управа. У цьому плані політично Зеленський безсумнівно знайде суспільну підтримку. Такий яскравий красивий хід, але як це реалізувати... Боюся, що команда юристів, яка знаходиться в розпорядженні Банкової, просто юридично не потягне такий обсяг роботи", - зазначив експерт.

Колегу підтримує директор департаменту політики МЦПД Ігор Петренко: він вважає, що тема ревізії держдач добре лягає на українські реалії, оскільки колишні можновладці не поспішають відмовлятися від якихось привілеїв, не дивлячись на те, що вони вже давно не працюють на благо держави.

"У розумінні більшості українців, жителі держдач користуються тим, чим не повинні користуватися. Не думаю, що це питання РНБО, але водночас давним-давно треба було навести порядок у цій сфері, адже все це триває досить давно. Проживати там повинні були тільки чиновники найвищого рангу, деяким з них, як колишнім президентам, було надано право користуватися цим житлом довічно. Водночас, часто-густо друзі високопоставлених чиновників, той же директор департаменту корпорації "Богдан", який ніколи не був на держслужбі, обзавівся держдачею. По суті, це трошки жлобство", - вважає Петренко.

Він вважає, що значна частина мешканців держдач перебуває там на пташиних правах, а влада хоче потролити колишніх чиновників часів не тільки Порошенка, але і Януковича.

"Всі чудово знають, яке відношення існує до Януковича, а тут - бац, його соратники досі користуються держдачами... Можуть цікаві імена спливти, це теж хороший матеріал, щоб потролити колишніх і згадати "неподобство", як його охарактеризував Зеленський", - підсумовує Петренко.

Судячи з усього, на Банковій вирішили спробувати перетрусити залишки старої еліти, деякі представники якої досі користуються впливом і повагою в певних колах, і спробувати підкорити їх собі, отримавши лояльність нехитрою загрозою позбавлення привілеїв. Але чи вийде у Зеленського задумане, з огляду на рівень виконання його доручень, яке часто кульгає - побачимо.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів