RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Замах на Шефіра влада хоче використати для рейтингу - екс-заступник генпрокурора

Слідство повинно розглядати різні версії цього злочину

Слідство повинно розглядати різні версії цього злочину Олексій Баганець Фото: facebook.com/obaganets

22 вересня невідомі розстріляли автомобіль першого помічника президента Володимира Зеленського, Сергія Шефіра під Києвом. В результаті нападу, водій Шефіра отримав вогнепальні поранення. Примітно, що машина мала номера прикриття, а тому виникає питання, як зловмисники змогли її знайти? Що і хто стоїть за розстрілом автомобіля, чи супроводжували машину Шефіра перед нападом та чи дійсно ціллю стрілка був помічник Зеленського, в ефірі Апостроф Live на АпострофTV розповів ОЛЕКСІЙ БАГАНЕЦЬ - заступник генерального прокурора України в 2014-2015 роках.

- На вашу думку, напад на автомобіль Сергія Шефіра - це залякування або реальний замах на вбивство?

- Говорити про залякування не варто. Хто б в машині не їхав - посадова особа або просто громадянин - по цій машині були зроблені конкретні постріли, причому прицільні, з вогнепальної зброї. Тому, звичайно, тут мова йде тільки про замах.

Але я не зовсім поділяю точку зору, яка в основному обговорюється в ЗМІ про те, що це кримінальний злочин скоєно виключно з політичних мотивів, щоб помститися або залякати президента. Слідчим і прокурорам треба говорити не про виклик системі, а про те, що скоєно зухвалий злочин. Ба більше, особливо тяжкий злочин, пов'язаний з посяганням на життя людини, хто б в тій машині не сидів. І зовсім недостатньо обговорювати мотиви і версії скоєння злочину, зосереджуючись лише на фігурі першого помічника президента. Це говорить про обмеженість тих людей, які висловлюють таку точку зору, тому що будь-який слідчий, який закінчив вищий юридичний навчальний заклад, знає, що коли трапляється злочин, треба розглядати всі версії.

- "Українська правда" з посиланням на власні джерела, повідомила, що в серпні між Володимиром Зеленським та Сергієм Шефіром сталася серйозна сварка. Шефір навіть вивіз речі з Офісу і демонстративно не з'являвся на Банковій. Сьогодні ж Шефір не раз повторив, що ніяких конфліктів у нього в ОП немає і бути не може. Це ж не могли бути розборки інтелігентних людей?

- Позиція так званого потерпілого, якщо припустити, що скоєно замах на вбивство саме Шефіра, не є достатньою підставою для того, щоб відкидати цю версію або навпаки зосереджувати увагу на розслідуванні саме цього мотиву. Це говорить про те, що ми вислухали позицію тільки однієї людини. Звичайно, треба допитувати всіх членів команди, яка працює в ОП, щоб з'ясувати, чи не було причин позбавити життя Сергія Шефіра на підставі особистих неприязних відносин між членами команди президента. Така версія має бути відпрацьована обов'язково і в повному обсязі. Тим більше, якщо про це почали говорити журналісти.

- Відомо, що на машині були номери прикриття. Це може свідчити про те, що машину супроводжували?

- Це теж одна з версій, яка говорить про те, що це вбивство або замах на вбивство попередньо готувалося. Тобто, пробивалася не тільки машина, на якій їздить Шефір. Ми ж не знаємо, чи їздив він весь час на одній машині або на декількох, на яких номерних знаках, яка марка цього автомобіля, який у нього конкретний маршрут. Це теж свідчить про те, що це злочин готувався. Ким? Це має встановлювати слідство.

Але я ще раз кажу: концентрувати увагу тільки на тому, що готувалося вбивство Сергія Шефіра, я би теж не став. У нас ще є фігура водія, який якраз і постраждав. Це раз. По-друге, якщо ви звернете увагу на саму машину, на місце розташування пробоїн, то ви побачите, що вівся прицільний вогонь саме по тому місцю, де перебував водій.

- Це нам сказав і Юрій Колесников. Крім того, він зазначив, що ця справа дуже схожа на розстріл машини, де загинула Аміна Окуєва. Всю банду Редькіна, яку підозрювали в цьому, відпустив суд. Він каже те ж саме, що і ви.

- У мене теж така позиція. Це видно, насамперед, за результатами огляду місця події, враховуючи пошкодження машини, а також по тому факту, що постраждав саме водій, а не Сергій Шефір. Вибачте, сьогодні Сергій Шефір заявляє, що у нього не було ніяких конфліктних ситуацій з членами ОП. Це говорить про те, що треба відпрацьовувати, чи були у нього особисто якісь конфлікти, і не обов'язково з членами Офісу президента, а взагалі в його особистому житті. Чи не було у нього ворогів, які могли б бажати йому смерті?

- Чому водій, на вашу думку? Він щось знав, бачив? Він же вісім років у нього працював.

- Не виключаю, що він міг бути очевидцем або знати про якусь ситуацію, яку не хотіли робити надбанням громадськості. Це раз. І не треба забувати про те, що у водія Сергія Шефіра є власне особисте життя. Можуть бути майнові та особисті конфлікти. Це слідство має відпрацьовувати для того, щоб виключити версію про те, що злочин був спрямований саме на водія Сергія Шефіра.

- Чи може це подія розкрити конфлікти всередині команди Офісу президента? Наприклад, люди ж можуть переживати за своє життя, варіантів купа.

- Чисто теоретично так. Але я не вірю в практичну реалізацію цієї версії, оскільки сьогодні навряд чи органам досудового розслідування дозволять копатися в кухні Офісу президента. Сергій Шефір ні є тією фігурою, яка могла б диктувати свої умови або перешкоджати тому ж керівнику Офісу президента, мати більший вплив на президента, ніж він сам. Особливо останнім часом я не чув, щоб Шефір мав більший вплив на президента ніж глава ОП. Не було підстав тиснути на того ж Зеленського через посягання на життя Сергія Шефіра. Ну не віриться.

Я розумію, що влада, не тільки ця, а й попередня, яка панувала в Україні, намагається навіть кримінальний злочин використовувати з метою підняття свого рейтингу. На це вказує і виступ самого президента, і виступ його радників. А називати причиною або приводом для скоєння цього злочину спроби ухвалити закон про олігархів - це знову ж таки схиляє мене до версії, що влада хоче використовувати цей зухвалий кримінальний злочин для підняття свого рейтингу.

- Шефір на брифінгу сказав, що водій - звичайний хлопець. Але незважаючи на поранення, він зміг вести автомобіль. Чи потрібна якась підготовка, щоб так себе вести в подібній ситуації, або так просто співпало?

- Я схиляюся до того, що це збіг обставин, ці поранення не виявилися такими, які завадили б йому залишитися в живих й навіть керувати машиною протягом якогось часу. Це збіг обставин.

Знову ж таки, люди такого рангу завжди намагаються підбирати собі в якості водіїв людей неординарних - таких, які мають тривалий досвід роботи за кермом, або ж тих, які бували в екстремальних ситуаціях. Наприклад, брали участь в бойових діях на сході України і так далі. Тобто досвідчених і сміливих, які в такій ситуації не кинуть свого керівника або старшого колегу напризволяще, а намагатимуться вивезти його із зони обстрілу.

- Тепер водій стає занадто цінним свідком у цій справі?

- Це залежить від того, яку роль він грав. Якщо він просто був водієм машини людини, на яку було скоєно замах - це одне. А якщо він сам був об'єктом, на який здійснювався замах, це зовсім інше. Може, справді, йому загрожує небезпека, і працівникам Національної поліції зараз треба йому забезпечити охорону, щоб не вдалося реалізувати злочин, який було направлено саме проти нього. Я, наприклад, це теж допускаю.

- Кому це вигідно, на вашу думку?

- Чому я не поділяю версію влади? Тому що, наприклад, опозиції це не вигідно, адже підніматиме рейтинг Зеленського. Опозиції не вигідно діяти проти президента в цій ситуації ще й тому, що це може викликати жорстку відповідь з боку державних органів і органів правопорядку. Тим більше, вони все сьогодні підпорядковані по вертикалі саме президенту. Закиди про те, що якісь зовнішні сили хочуть таким чином натиснути на президента, щоб він зійшов з того курсу, який він проводить - це теж фантазії. Я більш ніж впевнений в цьому.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів