RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Хто хоче позбавити Україну безвізу?

Розмови про можливу втрату Україною безвізу викликали бурхливу реакцію

Розмови про можливу втрату Україною безвізу викликали бурхливу реакцію Фото: Getty images

Низка країни-членів ЄС підняла питання про можливість скасування безвізового режиму для третіх країн, в тому числі і для України. Так, журналісти "Радіо Свобода" заявили, що у їх розпорядженні опинився внутрішній документ ЄС, датований 27 вересня, який "злили" під час поїздки президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйен по західним Балканам. Приводом для розмов про скасування безвізу з низкою країн стали часті порушення, оскільки громадяни цих країн користуються безвізовим режимом, щоб незаконно проживати в ЄС і подавати необґрунтовані клопотання про притулок. Так, в представленому документі Чехія виступає проти безвіза для України, Молдови та Грузії. Про те, наскільки ця історія загрожує нашій державі, чия це вина, та в чому була основна мета такого кроку від ЄС, розповідає "Апострофу" міністр закордонних справ України в 2003-2005 та у 2010-2012 роках Костянтин Грищенко.

Наскільки я розумію, крім Чехії серед країн-ініціаторів в документі більше нікого нема, хто б згадував Україну (також згадується негативна позиція Франції - "Апостроф"). А тому я не думаю, що позиція однієї країни, чи навіть двох буде визначати – позбавляти Україну безвізу чи ні. Тим більше, треба дивитися на реальні параметри. До того ж сьогодні більше обмежень може створити не стільки формальний безвіз, скільки обмеження пов’язані з пандемією ковіда, і це більше буде грати роль.

Що ж стосується того, чий це «прокол», то мова йде про наших рідних громадян, які вчиняли дії такого характеру. Так, у даному випадку, все залежить від поведінки громадян. Ми «вдячні» їм за їх діяльність, що тут можна сказати…

У цьому випадку всі мають розуміти: якщо вони порушили умови перебування, то вдруге вже туди не виїдуть. Коли хтось подає безпідставне звернення щодо політичного притулку, то тут питання в принципі не до нас як до держави.

Більш того, наскільки мені відомо, у нас в цьому напрямку завжди було все не так і погано, і в даному випадку йде активна робота наших структур по з’ясуванню реальної ситуації.

Я не бачу загрози як такої. До того ж в даному випадку мова йде про претензії з боку Чехії, яка традиційно ставилась до України, прямо скажемо, з певною упередженістю. Ми пам`ятаємо історичні корні цього: за твердженнями чехів начебто в 90-і роки в Чехію заселялося багато людей з України, які мали кримінальне минуле. Проте все це вже давно минуло.

Основна претензія до нас завжди полягала в контексті готовності країни проводити реадміссію мігрантів – тобто коли в ЄС сунуть мігранти, щоби їх країна забрала мігрантів до себе назад. Ось це найбільше зараз турбує європейців. У України з цим проблем нема. Угода про реадмісію була достатньо складною, як і для будь-якої держави, але ми давно уже працюємо нормально в цьому напрямку. Тому в цілому, я не думаю, що європейці будуть зацікавлені в тому, щоби ставити під загрозу і цю угоду.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати