RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бий своїх: коли закордонні ЗМІ оголосять нову дату вторгнення в Україну

Україна зазнає серйозних збитків через інформвійну, влаштовану західними ЗМІ

Україна зазнає серйозних збитків через інформвійну, влаштовану західними ЗМІ Фото: Getty Images

Незважаючи на анонси, 16 лютого нападу Росії на Україну так і не сталося. Медіа-хвилі паніки та все нові й нові анонси "вторгнень" продовжують захльостувати Україну, незважаючи на те, що прогнози західних ЗМІ вже мало у кого викликають довіру. Проблема ускладнюється тим, що офіційні особи в низці західних країн явно зацікавлені в накачуванні ситуації. Що нам робити з "глибокими занепокоєннями" та відвертими фейками з боку наших західних партнерів – читайте у матеріалі "Апострофа".

Friendly fire

Нова інформхвиля в західних ЗМІ, що стосується російської атаки на Україну, минулого тижня досягла нечуваних висот. Одним з перших про "точну дату" атаки, анонсованої на 15 лютого, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на розвідку США. Далі тему підхопив телеканал PBS, який посилаючись на двох представників американської адміністрації, заявив, що у Вашингтоні "очікують на жахливу криваву кампанію, яка почнеться з двох днів повітряних бомбардувань і радіоелектронної боротьби, за якими піде вторгнення з можливою метою зміни режиму".

Потім у "хор анонсів" вступила "важка артилерія": CNN заявив, що в планах російської влади захопити низку великих українських міст, включаючи Київ. The Guardian з посиланням на неназваних дипломатів написав, що президент США Джо Байден під час переговорів з лідерами країн НАТО та Євросоюзу, які відбулися 11 лютого, заявив, що отримав оперативну інформацію про те, що президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення розпочати вторгнення в Україну у найближчі кілька днів.

Утім, усе це вилізло й у офіційну площину: державні діячі країн Заходу розжарювали ситуацію. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що для "російського вторгнення" на Україну все готово, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон того ж дня заявив, що Росія "щось планує найближчими 48 годинами".

Крім заяв, наші західні партнери влаштували "міграції": низка країн наполегливо рекомендувала своїм громадянам терміново залишити Україну. Потім настала черга міжнародних інституцій. Світовий банк вивів усіх своїх представників із території України та призупинив діяльність у країні, а персонал американського посольства в Україні скорочено до 22 осіб, після чого його взагалі вирішили перевезти зі столиці до Львова. Крім того, в американському представництві нібито навіть влаштували "зачистку" секретних документів та комунікаційних мереж. Вражає, правда?

"Те, що відбувається зараз із диппредставництвами наших західних партнерів – це повна маячня. Вона показує відсутність світової системи безпеки. Весь світ знає не лише про намір Путіна напасти, а навіть про дати цього нападу! Де ООН, яка створена спеціально для запобігання війнам; де ОБСЄ – організація з безпеки в Європі. Якщо всі знають, що буде війна, то чому замість запобіжних дій всі просто біжать з потенційного поля бою? Вивозячи посольства з Києва, цивілізований Захід, захисник цінностей свободи та демократії начебто розчищає Путіну плацдарм для нападу, усуває перешкоди, стимулює його до нападу! Замість того, щоб, навпаки, посилити свою дипломатичну присутність в Україні та цим убезпечити її, Захід збирає валізи, бажаючи нам гарного дня під російськими бомбами", - зазначив представник України у ТКГ з Донбасу Сергій Гармаш.

Справді, якщо Захід дійсно вірить у реальність загрози, то чому чекає, поки вона відбудеться, а не запобігає її введенням санкцій? Тому не дивно, що багато експертів прямо говорять про те, що дії Заходу є інформаційною війною, в якій Україна замість того, щоб опинитися "під ковпаком", стала головною жертвою.

Удари посипалися від британських страхових компаній. Асоціація Lloyds Market Association внесла українські та російські води Чорного та Азовського моря до зони піратства, тероризму та війни. А авіаперевізники і так мають великі проблеми зі страховими компаніями, які відмовляються страхувати літаки в Україні навіть з урахуванням виділеного на погашення паніки в авіасфері Кабміном "траншу" в 16,6 млрд грн.

Карта ймовірного блокування районів під час російських військових навчань Фото: BlackSeaNews

Крім того, за останні місяці цих інформаційних ударів Нацбанк вже "спалив" близько двох мільярдів доларів золотовалютних резервів. Також днями Мінфін провів, ймовірно, найпровальніший за останні роки аукціон ОВДП, попит на які опинився на рекордному мінімумі. Результат – до бюджету залучили лише 66 млн. гривень, а нерезиденти, у свою чергу, скоротили свій портфель ОВДП на чверть мільярда доларів.

Паніка тривала з наростанням аж до 16 лютого, на яке було "призначено" напад Росії. З настанням "дня Х" західній пресі та політикам довелося якось виправдовуватися за нездійснені прогнози.

Британський таблоїд The Sun, який раніше заявив, що "вторгнення" Росії в Україну відбудеться о третій годині ночі 16 лютого, відредагував свою статтю. Тепер там говориться, що ніч, коли мала відбутися атака Росії, пройшла без пригод.

"Холодне ясне небо над Києвом, де люди приготувалися до повітряного нальоту, залишалося безмовним", - констатує газета. Відсутність атаки The Sun пояснив так: "Путін і надалі змушує Захід губитися у здогадах, але напруга залишається високою".

Щодо держдіячів Заходу, то вони, схоже, вирішили відмовитися від якихось точних дат "вторгнення". Яскравий приклад – слова заступника голови прес-служби Білого дому Карін Жан-П'єр, яка заявила, що "ми підійшли до того моменту, коли вторгнення може розпочатися будь-якої миті".

Їй вторить замдержсекретаря Уенді Шерман.

"США дуже стурбовані військами РФ поблизу кордону з Україною і все ще вважають, що вторгнення можливе будь-якої миті. Рішення перевести посольство США до Львова тимчасове, диппредставництво повернеться до Києва, коли це стане можливим", - заявила американська чиновниця.

Не заспокоїв українців Джо Байден, який теж неодноразово анонсував вторгнення за останні кілька днів. Перед "вторгненням" він виступив із терміновим оголошенням щодо ситуації навколо України і заявив, що російське вторгнення в Україну, як і раніше, ймовірне. Байден додав, що військові РФ все ще перебувають на позиціях, які загрожують Україні. Можливе вторгнення в Україну він назвав нічим не виправданим і нагадав про "загальну історію та безліч зв'язків між Україною та Росією", ні словом не згадавши про масовані кібератаки, що сталися днем раніше, а також про постанову Держдуми, якою вона закликала Путіна визнати "республіки" Донбасу. Більше того – господар Білого дому зробив широкий реверанс Путіну, заявивши, що "США не мають у своєму розпорядженні ракет на території України і не мають наміру розміщувати їх там у майбутньому".

Загалом Байден виступив таким собі "миротворцем". З огляду на минулорічний невдалий досвід із Афганістаном, схоже, що цього разу Білий дім підготувався краще...

Як бути із "вторгненням"?

Схоже, на Банковій урвався терпець, і вустами голови фракції "слуг" Давида Арахамії там висловили те, що вважає глава держави, який не може висловити свої думки настільки недипломатично.

За словами Арахамії, Захід продовжує знищувати українську економіку, яка втрачає $2-3 млрд на місяць через істерію навколо російського "вторгнення". Також Арахамія заявив, що через 2-3 тижні Україна проаналізує, чому відомі світові ЗМІ такі як CNN, Bloomberg, WSJ почали писати відверті фейки "гірше ніж Скабеєва та Соловйов". Він також заявив, що Україна вже повідомила про свої фінансові втрати партнерам, тому що вони мають розуміти, що просто новина про те, що "хтось посунув посольство" з Києва до Львова коштує Україні кілька сотень мільйонів доларів. Від себе можна додати, що мільярд доларів держгарантій США ніяк не рятує нашу ситуацію, як і обіцянки якихось багатомільярдних інвестицій з боку ЄС, які насправді ніхто не заводитиме в країну, яка нібито ось-ось буде завойована агресивним сусідом.

Давид Арахамія Фото: УНІАН

Не схоже, що позиція Банкової була почута, свідченням чого може бути нова заява служби зовнішньої розвідки Естонії: там вважають, що російська армія буде готова напасти на Україну в другій половині лютого.

"За нашою оцінкою, російські збройні сили можуть розпочати повномасштабну операцію проти України з другої половини лютого. Після досягнення військової готовності для початку операції знадобиться лише політичне рішення", - повідомляється в естонській доповіді.

Що ж Україні робити з цією хвилею паніки, і чи правильно влада на неї реагує? На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Миколи Капітоненка, реакція президента Зеленського на нагнітання паніки була адекватною.

"Можливо, були окремі шорсткості чи невдалі формулювання, але у діалозі із західними державами позиція була правильна. Було сказано, що підстав для паніки немає, нагнітати ситуацію не потрібно, це не сприяє українським інтересам та завершенню кризи загалом. Зеленський цю лінію витримав до кінця і якщо вторгнення не буде, то президент набере бали за таку поведінку під час кризи", - каже експерт "Апострофу".

За його словами, інших варіантів реакції на те, що відбувається, просто немає, тому що звинувачувати у подвійній грі американців чи британців на тлі того, що вони нас підтримують, постачають зброю, сенсу немає. Ці країни діють у межах своїх інтересів та відповідальності і можуть дбати про життя власних громадян, дипломатів і приймати відповідні рішення.

У свою чергу, експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса вважає, що владі потрібно приймати самостійні рішення, незважаючи на весь тиск, і це єдиний і найраціональніший вихід із ситуації. Тобто потрібно озвучувати свої оцінки того, що відбувається, зберігати спокій і дивитись на все виважено. Загалом оперативно спростовувати чутки, навіть прямо йдучи врозріз з інформацією західних медіа – це фактично єдиний метод, яким може користуватися влада для блокування паніки.

"Було б непогано, якби нинішня ситуація призвела до того, щоб влада стала трохи жорсткішою з нашими західними партнерами, і відстоюватимемо свою позицію, а не дивитися знизу вгору, заглядаючи в рот. Крім того, сподіваюся, що нинішня криза зруйнує міф про непогрішність ЗМІ Заходу, і покаже явні вигоди від володіння власним інформпростором, а не залежності від чужого. Ми довго дрейфували від російського інформпростору, який став токсичним після 2014 року, а так як у нас не з'явилося свого – ми почали залежати від західного, які теж, як бачимо, можуть поширювати дезінформацію", - запевняє Куса.

Деякі експерти займають більш різку позицію щодо атак, що відбуваються в інформполі, із Заходу. Зокрема, політолог Костянтин Бондаренко вважає, що дипломатичні засоби реакції на дії наших партнерів вичерпані.

"Слід недипломатично ставити партнерів перед фактом, що ми не можемо далі терпіти їхні витівки: економіка страждає, нам відвели роль "м'яча", яким грають. Адже у нас теж є свої інтереси, національна гордість і своє бачення того, як діяти в обставинах, що склалися", – зазначає експерт.

Загалом, як зазначає Сергій Гармаш, українці вже кілька тижнів живуть з відчуттям людини, якій сказали, що вона хвора на рак і має померти з дня на день. При цьому лікарі, які повідомили про це, для переконливості залишили ліки, обіцяли перемогти онкозахворювання в майбутньому, і пішли спостерігати за агонією по телевізору.

Залишається лише сподіватися на самих себе і на те, що обіцянки Заходу про допомогу не будуть схожі на їхні ж анонси російського "вторгнення" 16 лютого.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів