RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справа Дубінського: що тепер чекає на скандального нардепа

Прокуратура поскромничала із запобіжним заходом

Прокуратура поскромничала із запобіжним заходом Фото:

У четвер, 10 серпня, Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід скандальному народному депутату Олександру Дубінському у вигляді особистого зобов'язання до 8 жовтня. Це означає, що нардеп повинен носити електронний браслет, на вимогу повинен прибувати до слідчого, а також здати закордонний паспорт. Про такий запобіжний захід просила прокуратура і суд її задовольнив. Про взяття нардепа під варту не йшлося. Нагадаємо, що справа, за якою обирали запобіжний захід, стосується виїзду Дубінського за кордон для супроводу батька на лікування. Як стверджує слідство, Дубінський вніс у документи неправдиві відомості. Насправді, батько нардепа їздив лікуватися за кордон самостійно, а Дубінський тим часом зі своєю дівчиною відпочивав у Барселоні. Скандальний нардеп прямо у залі суду дав міні-брифінг для присутніх там ЗМІ, на якому назвав свою справу замовленим в Офісі президента. Чи дійде справа Дубінського хоч до якогось вироку, розбирався "Апостроф".

"Режим мене переслідує"

Під час судового засідання щодо міри запобіжного заходу Дубінський заявив, що звинувачення прокурорів безпідставні, оскільки виїхати з батьком на лікування йому дозволило МОЗ. Відрядження від Верховної Ради він не оформлював.

"У день, коли батько мав виїжджати за кордон, мені ще не дали відповідних документів і я не міг виїхати. Я звернувся до МОЗ і мені сказали, що документи будуть увечері. Оскільки квитки для батька вже були куплені, ми вирішили, що він поїде без мене, а я приїду наступного дня. Відповідний порядок дій я погодив з МОЗ, де мені повідомили, що так можна, якщо людина, яку супроводжують вже виїхала за кордон, то той, хто супроводжує, може виїхати пізніше. Не можна тільки навпаки", - сказав нардеп.

Читайте також: Коли санкції США не працюють: що робить нардеп Дубінський під час війни

Проте суд все ж таки встановив Дубінському запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. При цьому кілька народних депутатів, зокрема, також виключений із "Слуги народу" Артем Дмитрук, який знімався у фільмі проросійського блогера Анатолія Шарія, були готові взяти Дубінського на поруки.

Відразу після закінчення засідання нардеп заявив журналістам, які стежили за процесом, що він на це рішення має намір подати апеляцію і назвав судовий процес над ним "політичним замовленням", звинувативши у "замовленні" Зеленського та Єрмака.

"Режим Зеленського – Єрмака мене переслідує за те, що я дав свідчення в НАБУ у справі екс-нардепа Андрія Деркача, якого підозрюють у державній зраді за публікацію записів Порошенка та Байдена. Під час обшуків все, що цікавило слідчих, це мої мобільні телефони та комп'ютери, на яких вони шукали копії моїх свідчень детективам НАБУ щодо плівок Деркача", - заявив Дубінський.

Парламентарій додав, що цей запобіжний захід, який зобов'язує його носити електронний браслет, пов'язаний з тим, що влада хоче контролювати його пересування.

"Щодня я зустрічаюся з політиками європейських країн, режим Зеленського хоче контролювати мої контакти, моє пересування. Якщо вони можуть так чинити з народним депутатом, уявіть, що вони можуть зробити з простим громадянином", - зазначив Дубінський.

Також Дубінський звинуватив владу у корупції та розкраданні коштів, призначених для армії.

Тінь Коломойського

Щоправда, сам Дубінський святістю не відрізняється. З моменту приходу до Верховної Ради він постійно потрапляє у скандали, включаючи корупційні. Ось крайні з них.

У Київській області, де нардеп має вплив на низку депутатів облради, його оточення підозрюють у корупційних махінаціях із закупівлею медпрепаратів для лікарень.

Також Дубінського підозрюють у "рейдерстві" Київської обласної лікарні. Але найголовніше, з 2021 року нардеп перебуває під санкціями США.

"Дубінський не просто одіозний чи проросійський. Не хочу говорити багато поганих слів, але це людина, яка співпрацювала з Деркачем, була підозрюваною у втручанні у вибори в США, за що і потрапила під американські санкції. Ця людина зараз має не вилазити з допитів СБУ та загалом правоохоронних органів", - сказав "Апострофу" голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Проте, маючи такий шлейф, Дубінському вдавалося уникати кримінального переслідування. Він відбувся лише виключенням із фракції "Слуг народу".

Тепер же його звинувачують у службовому підробленні (ст. 366 Кримінального кодексу) та несанкціонованих діях з інформацією, що обробляється в автоматизованих системах, скоєних за попередньою змовою групою осіб (ст. 362 Кримінального кодексу). За твердженнями юристів, якщо провину Дубінського буде доведено в суді, то йому може загрожувати шість років позбавлення волі.

Статті досить серйозні, але здивування викликав запобіжний захід. Прокуратура навіть не попросила взяти нардепа під варту.

"Мені невідома мотивація прокуратури щодо запобіжного заходу, а ось, що стосується кримінальної справи, то тут у правоохоронців доказів достатньо і тому вони пішли до суду", - зазначив у коментарі "Апострофу" політолог Віталій Кулик.

Судячи з усього, просячи про досить легкий запобіжний захід, прокурори все ж таки обережували.

"Дубінський – це людина Коломойського, і має певні зобов'язання перед олігархом, - каже Віталій Кулик, - А влада завжди заграє з Ігорем Валерійовичем".

Тому, на думку політолога, чекати на якесь жорстке покарання у цій справі не варто.

Такої ж думки і політолог Володимир Фесенко.

"Не думаю, що ми побачимо судові вироки у справі проти Дубінського, зокрема через те, що судді та прокурори намагаються не поспішати з подібними розслідуваннями, побоюючись можливих наслідків у майбутньому, коли зміниться влада. Взагалі так склалося, що коли йдеться про справи проти персон зі статусом та впливом, то позиції адвокатів, як правило, сильніші та впевненіші, ніж позиції сторони звинувачення", - каже "Апострофу" голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента", політолог Володимир Фесенко.

У чому сила?

На відміну від інших нардепів "Слуги народу", яких підозрюють у порушенні закону та корупції, Дубінський намагається зіграти опозиціонера діючої влади.

"З технічної точки зору, Дубінський вчиняє логічно, зображаючи із себе опозиціонера. У нього, справді, конфлікт із владою, який він намагається вивести на новий рівень, заручившись підтримкою тих, хто виступає проти Єрмака та критично оцінює президента Зеленського. Банкова думає про вибори, розуміючи, що подібні скандали опускають рейтинги влади та провокують невдоволення", - сказав "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Не думаю, що випади Дубінського проти влади дадуть йому якісь плюси, а владі мінуси. Дубінський сам досить зашкварний", - зазначив Віталій Кулик.

На думку експерта, шансів виграти вибори на якомусь із мажоритарних округів у Дубінського немає. "А ось увійти до якогось політичного проекту він спробує, - вважає політолог, - Правда, і тут шанси його невеликі через його токсичність".

Сам же Дубінський продовжує ліпити з себе борця за справедливість. Щойно повернувшись із суду, він зробив запис у своєму Телеграм-каналі, по суті, цитуючи Данила Багрова з культового російського серіалу "Брат": "Одиниці не бояться машини репресій і готові заявляти відкрито про те, що влада Єрмака-Зеленського це диктатура клептократів. Що краде ця влада навіть під час війни, а всіх, хто про це говорить, намагаються наздоганяти. Відповідаю всім, хто боїться. Страх – уб'є країну і зробить цих негідників сильнішими. Тож не бійтеся говорити правду. У ній сила”.

До чого приведе подібна поведінка близького соратника олігарха Коломойського – скоро дізнаємось.

Читайте: Скандальних Торохтія та Гунька виключили із фракції "Слуга народу": фото документів

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів