RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дотягнутись до кожного: чи можлива екстрадиція ухилянтів в Україну

Влада озвучила вельми сумнівну ідею повернути військовозобов'язаних з-за кордону

Влада озвучила вельми сумнівну ідею повернути військовозобов'язаних з-за кордону Фото:

У четвер, 31 серпня, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив, що військовозобов'язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому. Звичайно, ця новина вже зранку 1 вересня викликала широке обговорення в соцмережах. Одні фоловери пишуть, що Арахамія сказав це заради піару і зробити це неможливо. Інші вважають такий крок все ж таки реальним. Тож, чи можна організувати ухилянтам, які перебувають закордоном, екстрадицію, розбирався "Апостроф".

Спочатку було слово

Все почалося зі слів президента Володимира Зеленського. У середу, 30 серпня, він повідомив, що на засіданні Ради національної безпеки та оборони України вирішили провести комплексну перевірку обґрунтованості рішень військово-лікарських комісій щодо інвалідності та непридатності до військової служби.

Усіма випадками, коли рішення були безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці, заявив президент.

Увечері наступного дня слова Зеленського взявся в ефірі телемарафону "Єдині новини" коментувати Давид Арахамія. Він заявив, що військовозобов'язаних українців, які покинули Батьківщину за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому. Для цього Україна може звернутися до інших країн з проханням екстрадиції.

Читайте: Нічого не буде - це просто піар: що не так в гучній заяві Арахамії про екстрадицію ухилянтів

За словами нардепа, спочатку будуть проводити попередній аналіз, який займатиме декілька місяців. Якщо хтось корумпував якогось посадовця, то згідно із законодавством, відповідальність несуть обидві сторони. Правоохоронці будуть працювати над тим, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

"Що буде з людьми, які це робили? Вони будуть нести відповідальність згідно з законами за давання хабаря, за підробку документів, за ухилення від мобілізації", – пояснив Арахамія.

Розрахунок Арахамії будується на тому, що в Україні зараз посилились напрямок міжнародно-правової допомоги, і фактично в будь-якій країні світу правоохоронні органи можуть прийти і зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх до України, щоб вони понесли належну відповідальність.

Екстрадиція (не) можлива

Заява Арахамії викликала активне обговорення цієї теми.

Виникло закономірне питання: як довести відповідний злочин, не маючи залізобетонних доказів наявності у відповідних діях корупційної складової. Тут варто зазначити, що часто навіть за наявності відео- і фотофіксації учасники подібних схем примудряються піти від відповідальності. Але як доводити наявність хабаря у разі, якщо папірець був отриманий рік, чи півтора роки тому?

Власне, є й зворотній елемент цієї проблеми – без людини, яка б фізично знаходилася в Україні, довести неправдивість цього діагнозу неможливо, зазначає генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

"Ми не маємо можливості повернути цих людей. Тому що те, що у нас придумали не випускати людей у зв’язку із воєнним станом, за кордоном не є злочином. По-друге, для того, щоб довести, що військово-лікарські комісії були проведені неправдиво, а документи були підроблені, потрібна людина для того, щоб ще раз пройти медкомісію. Фізично людини нема в Україні, - говорить Віктор Ягун, - Тобто це піар, невідомо на чому. Інша річ – зрозуміло, що екстрадицію ніхто не буде проводити, тим більше за такими речами. Неможливо шукати за кордоном людину, яка не скоїла злочин, який не задокументований, не проведений через слідство і не отримав рішення суду".

Як приклад, Ягун наводить справу ексгенерала СБУ Андрія Наумова. "Україна уже другий рік намагається витягнути з сербської в’язниці через екстрадицію Наумова. Це дуже треба, щоб його притягнули сюди, щоб він розповів правду, що відбувалося в Службі безпеки напередодні війни. Але ми не можемо це зробити, тому що в Сербії дуже довго розглядають наші звернення. А тут, уявляєте, хтось за кордоном буде шукати громадян, які виїхали за кордон – ну виїхали і виїхали. Це заява, яка не має юридичної мотивації", - підсумував Віктор Ягун.

Політолог Євген Магда прокоментував заяву Давида Арахамії одним реченням: "Той випадок, коли краще мовчки діджеїти, ніж говорити". Натяк на колишню розвагу нардепа, який взяв собі псевдо DJ David Braun, більш ніж прозорий.

Натомість адвокат Харківської правозахисної групи Ганна Овдієнко в коментарі "Апострофу" сказала, що екстрадиція військовозобов'язаних, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можлива, але процес буде не швидкий.

"Екстрадиція відбувається тільки в рамках кримінального провадження, - каже юристка, - Відповідальність за корупцію несуть обидві сторони: та що давала хабаря і та, що брала. Кримінальне провадження спочатку відкриють проти тих, хто незаконно видавав довідки, якщо таких буде встановлено. Потім будуть складені списки осіб, яким за хабар були видані фіктивні довідки про непридатність до військової служби. Потім проти цих осіб, якщо вони виїхали з України, відкривається заочне кримінальне провадження, а правоохоронні органи зможуть вимагати екстрадиції цих людей".

На думку юристки, екстрадицію із країн, що є нашими партнерами, можуть зробити дуже швидко.

Юрист з моніторингу справ ВАКС руху Transparency International Ukraine Андрій Ткачук звертає увагу на те, що зараз Україна взаємно домовилась про екстрадицію з Азербайджаном, Естонією, Латвією, Литвою, Молдовою, Польщею та багатьма іншими державами.

"Екстрадиція неможлива і з тих країн, які нам очевидно недружні (Росія, Білорусь, КНДР чи Іран) чи нами ж не визнані (Косово, Придністров’я тощо)", - зауважив юрист.

При цьому, він звернув увагу на те, що міжнародні договори між Україною та державами-партнерами забороняють видавати засуджених, наприклад, з політичних мотивів, або якщо присутні безпекові ризики.

Нюанс з "безпековими ризиками" з урахуванням війни в Україні звучить досить двозначно, відповідно, повернення українців чоловічої статі наразі опиняється під великим знаком питання.

Читайте також: На Полтавщині суд виправдав ухилянта: що не так із законодавством про мобілізацію в Україні

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів