RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мінус або плюс: що чекає на Опоблок після вигнання з фракції Бойка і Льовочкіна

Боротьба всередині Опоблоку продовжиться

Боротьба всередині Опоблоку продовжиться Фото: УНІАН

Після того, як на засіданні фракції "Опозиційний Блок" у вівторок, 20 листопада, були зняті з посад і виключені з її складу "газовики" - співголова фракції Юрій Бойко і один із заступників Сергій Льовочкін - варто говорити про ще більше загострення конфлікту всередині досі монолітної політичної структури екс-"регіоналів". Чому так сталося, і що тепер буде відбуватися партією, яка перебуває у розбраті, розбирався "Апостроф".

Політрада незгодних

Як переконують джерела "Апострофа" в групі олігарха Ріната Ахметова, питання про виключення з фракції двох впливових представників Опоблоку Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна почали піднімати в ахметовському "крилі" одразу після офіційного оформлення спільного проекту "газовиків" з "За Життя" Вадима Рабиновича і кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука. Але рішення не одразу стало остаточним, були й інші сценарії. Переговори про майбутнє спільного політпроекта тривали. "Але спроби домовитися закінчилися нічим. Ніхто не захотів поступатися", - коментує співрозмовник в "ахметовському" крилі.

Яскраво це продемонструвало засідання політради партії 12 листопада, в якому брали участь Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Сергій Ларін та Олександр Пузанов з боку "газовиків" і Борис Колесников, Вадим Новинський, Юрій Воропаєв та Олександр Касянюк з боку "ахметовців". Згідно з протоколом (копія є в розпорядженні редакції), провалилися як пропозиція групи Ахметова до 15 грудня скликати VIII з'їзд Опоблоку для вирішення накопичених в партії питань, так і заклик Льовочкіна підтримати співпрацю ОБ з партією Рабиновича-Медведчука. Ініціативи набирали голоси представників однієї групи або іншої.

"Газовики" саботували з'їзд, куди група Ахметова напевно привела б більше делегатів, а, значить, змогла б прийняти вигідні для себе рішення. Наприклад, з'їзд цілком міг виступити на користь "ахметовского" кандидата в президенти, а не Бойка, на якого зараз активно роблять ставку "Опозиційна платформа - За життя". У свою чергу "ахметовці", схоже, вважають альянс з Фірташем-Льовочкіним і Рабиновичем-Медведчуком нерівноцінним з точки зору ресурсів. У підсумку "ахметовське" крило повернулося до плану виключення.

Як мірялися соціальними проектами

Засідання фракції в понеділок перед початком пленарної роботи було на рідкість багатолюдним. З'явився навіть народний депутат Дмитро Добкін - взагалі рідкісний гість у парламенті. Також був присутній Борис Колесніков, який, не будучи нардепом, а значить і членом фракції, разом з Бойком головує в партії. А ось його давнього візаві Льовочкіна там не опинилося.

Бойко запропонував обговорити порядок денний роботи Ради. "Але Новинський взяв слово: мовляв, давайте обговорювати питання, більш нагальні для партії. Помічників депутатів і співробітників секретаріату фракції попросили піти", - розповідає депутат від ОБ.

Сторони почали звинувачувати одна одну. "Кожен відстоював свою позицію. Але вагомих аргументів у Бойка в свій захист немає. Ніяких повноважень на об'єднання з Рабиновичем йому не давали ні політрада партії, ні з'їзд", - пояснював "Апострофу" Вадим Новинський, близький до групи Ахметова.

Народний депутат Вадим Новинський Фото: УНІАН

Далі були взаємні звинувачення. Новинському, наприклад, його колеги по фракції з протилежного табору тут же нагадали історію з громадським рухом "Партія миру", який той очолює. Джерело серед "газовиків" описує дебати наступним чином: "Перше ж питання до Новинського - чи було рішення політради про цю ініціативу. Або, наприклад, чи погоджував Вілкул (народний депутат з групи Ахметова Олександр Вілкул, - "Апостроф") з керівним органом установку своїх рекламних бордів? Мовляв, ви ж хотіли обговорювати - давайте! Колесніков заговорив про платформу "Жінки за мир" Королевської і соціальний проект Павленка (народні депутати Наталія Королевська і Юрій Павленко, орієнтовані на Бойко, - "Апостроф"). Але їх ініціативи політрада якраз схвалила!". Утім, подібного роду претензії викликають чимало запитань. Справа в тому, що та ж "Партія миру" - громадська організація, і у кожного депутата є або фонд, або громадська організація, і ніхто ні у кого з цього приводу не питає дозволу.

Також захищали лінію Бойко інші представники групи "газовиків" - Юрій Іоффе і Михайло Папієв. Крім того, за "газовиків" очікувано виступив Нестор Шуфрич, близький до Медведчука.

"Шуфрич говорив, що не треба так робити (виключати з фракції Бойка і Льовочкіна, - "Апостроф"). А йому відповідали: хіба можна було чинити, як Бойко? - каже народний депутат Олексій Білий, якого відносять до групи Ахметова. - Можна було з нами сісти і обговорити. Навіть якби ми не дали добро на такі речі, він міг би сказати: тепер вибачте, це моя власна ініціатива, яка ніякого відношення не має до фракції. Це була б позиція. Але нас поставили перед фактом, і це некрасиво".

Чекати голосування зі свого питання Бойко з товаришами не став, вийшовши із залу. 22 члени фракції підтримали зняття його і Льовочкіна з посад і виключення з фракції. Проти проголосували Рабинович, Шуфрич, а також Василь Німченко, який у своїй діяльності орієнтується на Медведчука.

"Потім Рабинович попросив і його виключити. Мовляв, чи можете звільнити мене від членства у фракції? І ми задовольнили його прохання", - стверджує депутат Білий. Правда, оголошуючи про рішення фракції з парламентської трибуни, народний депутат від ОБ Олександр Вілкул згадав тільки Бойка і Льовочкіна...

Творення без виходу

Наслідки прийнятих рішень не змусили себе чекати. Конфліктуючі групи почали обмінюватися заочними образливими словами. В Раді Льовочкін в розмові з журналістами назвав "ахметовське" крило "колишніми донецькими" і "ляльковим театром" проти кандидата Бойка, звинувативши їх в роботі на президента Петра Порошенка. Історію з голосуванням фракції він трактував як "політичні похорони" партії. Правда, залишати лави партії він не поспішає, а має намір чекати її відходу з політичної сцени.

Фото: opposition.org.ua

Однак обраний головою фракції Новинський натякає, що ці звинувачення групі "Фірташа - Льовочкіна" краще адресувати самій собі. "Ті люди, які говорять про те, що ми підігруємо владі, нагадують мені тих, хто біжить і кричить - "тримай злодія". Як правило, це кричить сам злодій. Той, хто підіграє владі, звинувачує в цьому інших", - зазначив Новинський.

При цьому обидві групи мовчки погодилися, що фракція де-факто залишається. І хоча Бойко і Рабинович заявили про створення в Раді депутатської групи "Опозиційна платформа - За життя" з 19 депутатів, цей крок викликає чимало запитань: більшість "газовиків" пройшли в парламент за партійним списком. Вихід з фракції для них може призвести до втрати мандата, який може відібрати партійний з'їзд. А Новинський вже сказав, що нових винятків поки не буде, якщо члени фракції не порушать партійний статут і не почнуть "підігравати" владі. Таким чином, парламентське об'єднання "газовиків" не претендує на самостійний статус. Фактично мова йде про неформальну групу, схожою на об'єднання партійців з УДАРу всередині фракції "Блоку Петра Порошенка".

Юрій Бойко та Вадим Рабинович заявили про створення в Раді депутатської групи "Опозиційна платформа - За життя" Фото: opposition.org.ua

Зберігається колишній розклад сил і всередині партії: обидві групи впливу мають рівну кількість керівних посад. "Бойко залишається співголовою Опоблоку, зняти його може тільки з'їзд", - зазначив "Апострофу" депутат Білий.

Але "ахметовська" більшість у фракції знову звернулася до політради ОБ, щоб якомога швидше провести партійний форум. Згідно з прогнозом Новинського, з'їзд відбудеться в період з 1 по 31 січня, і на ньому партія можливо висуне кандидата в президенти.

Хто ним стане? Називають не менше трьох-чотирьох прізвищ. Від Вілкула до мерів Маріуполя і Запоріжжя Вадима Бойченка і Володимира Буряка. Очевидно і те, що Бойко вже навряд чи зможе поборотися за статус консолідованого кандидата, висунутого Опоблоком.

Тим часом розподіл Оппоблока по лінії місцевих організацій, які з самого початку будувалися різними групами впливу, вже почалося. Зокрема, Київська, Кіровоградська, Одеська обласні організації ПРО вже висловилися за перехід в "Опозиційну платформу - За життя" і підтримали Юрія Бойка. Ще в низці обласних організацій ПРО спостерігаються серйозні перекоси. Тепер важливі події будуть відбуватися на регіональному рівні. Тому для ахметівської групи важливо зберегти єдність і не допустити розколу, в свою чергу Льовочкін разом з Бойком намагатимуться об'єднати частину партії навколо себе. Переговори всередині осередків вже йдуть повним ходом. До чого це призведе, стане зрозуміло дуже скоро.