RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Карантин уже не зупинить коронавірус, потрібно забезпечити українців киснем - мер Житомира

Сергій Сухомлин про карантин вихідного дня

Сергій Сухомлин про карантин вихідного дня Сергій Сухомлин Фото: zhitomir.info

Мер Житомира СЕРГІЙ СУХОМЛИН в ефірі Апостроф TV розповів, чому карантин вихідного дня досі не діє і які кроки мусить зробити центральна влада, щоб не знищити бізнес. Він також заявив, що реальні цифри уражених коронавірусом в рази відрізняються від офіційних.

- Як місто реагує на постанову Кабміну про карантин вихідного дня? Чи дозволите ви працювати підприємствам за якимись своїми угодами? Чи можете ви відверто проігнорувати це рішення?

- Насамперед хочу сказати, що на даний момент у нас немає рішення уряду. Воно має бути опубліковано в "Урядовому кур’єрі", і формально таке рішення ще не вступило в силу. Це перше, що я можу сказати.

У четвер була велика нарада в обласній адміністрації. На ній було керівництво області, керівництво Нацполіції, я особисто та представники бізнесу. Ми зустрічалися всі разом і вирішували, що потрібно робити.

Вимоги бізнесу були такими: ми розуміємо, що, можливо, локдаун потрібен. Але ми хочемо побачити наперед, яка компенсація з державного бюджету буде для бізнесу? Дуже багато бізнесу знаходяться в такому стані, що вони просто можуть не пережити цей локдаун. Поки інформації немає, бізнес не погоджується на такі карантинні заходи.

Більше того, свою особисту думку я вчора висловлював на нарадах і публічно. Ми провели тестування в Житомирській міській раді. Ми взяли 40 співробітників, провели тестування по ІФА-тестах на наявність антитіл. У 16 з 40 людей вже є антитіла. Це каже про те, що насправді статистика по захворюванню і кількість людей, які в цей час хворіють, в рази відрізняється від офіційної.

Жоден карантин вихідного дня не зможе перервати цей ланцюжок захворювань. Це два дні, коли люди будуть знаходитися вдома, в родині. Але ми розуміємо, що п'ять днів вони будуть їздити в громадському транспорті, ходити на роботу, заражати одне одного. І потім вони будуть заражати своїх рідних в сім’ї. Тому немає ніякої логіки в постанові Кабміну. Це основне, що я бачу в такій ситуації.

- Ви кажете, ще не підписаний сам документ про впровадження карантину. Багато хто ще каже про те, що для того, щоб впроваджувати карантин вихідного дня, має бути постанова про надзвичайний стан в Україні, але наразі її немає. Щойно підпишуть цю постанову, чи будете ви контролювати її виконання в місті, чи можуть бути винятки для когось? На прикладі навіть "Епіцентру".

- Винятків не може бути. З одного боку, ми повинні виконувати всі постанови державних органів влади - це зрозуміло, інакше в країні просто буде анархія. Але хотілося б, щоб ці рішення приймалися правильно. Поки не буде в "Урядовому кур’єрі" опублікована ця постанова, фактично можна вважати, що її немає. Ті штрафи, які може виписувати Нацполіція, я думаю, що суд не братиме до уваги ці протоколи.

Знаєте, в кожного бізнесу своя ситуація. У деякого бізнесу чи у людей це єдина можливість заробити собі на хліб чи навіть на ті ж комунальні платежі, платити податки.

У четвер на нараді був присутній очільник податкової. І він сказав, що якщо не буде сплати податків, штрафи вони все-одно виписуватимуть. Це обурило бізнес. З одного боку, ми кажемо про карантинні заходи, форс-мажори, а для податкової це не аргумент.

Немає з боку держави чіткої стратегії. Деякі рішення приймаються просто, мені здається, аби хоч щось зробити. Які будуть наслідки – ніхто не рахує. На мою думку, уряд мав би зосередитися на іншому зараз. Ми розуміємо, що при такій кількості захворювань втримати ситуацію карантином вже неможливо. З боку уряду треба було б забезпечити Україну киснем, по якому є величезний дефіцит.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою