RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Епоха Кернеса закінчилася: у Харкова - новий "начальник"

Після смерті мера Харкова місто чекає переділ

Геннадій Кернес Харьков мер Геннадій Кернес Фото: facebook.com/gennadykernes

Харків - на порозі великих змін. 10 років безроздільного правління мера міста Геннадія Кернеса створили враження, що так буде завжди. Однак його смерть дає шанс іншим групам впливу отримати владу над містом та регіоном. "Апостроф" розповідає про те, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нарешті отримав шанс встановити контроль над рідним містом і поквитатися зі своїм давнім ворогом.

Що з Кернесом?

Стан здоров'я Геннадія Кернеса довгий час був таємницею за сімома печатками. 11 грудня друг мера, бізнесмен Павло Фукс повідомив, що справи зовсім кепські: нього повністю відмовила друга нирка. Зараз Кернес знаходиться на стовідсотковому діалізі (процес штучного виведення продуктів життєдіяльності і надлишкової рідини з організму - "Апостроф").Тоді заговорили про те, що Кернес, навіть якщо зуміє вибратися, буде змушений кардинально змінити спосіб життя і про політику забути. У четвер, 17 грудня, стало відомо про його смерть. "Сьогодні вночі зупинилося величезна добре серце мого кращого друга Геннадія Кернеса", - написав у Telegram Фукс.

Утім, серед українського політикуму є ті, хто хотіли б, щоб Кернес більше не зміг займатися мерськими справами. При цьому "Апостроф" вже писав про те, що за останні кілька місяців в мережі було відразу кілька явно замовних кампаній з "похоронами" Кернеса. Очевидно, що хтось заплатив великі гроші за те, щоб підготувати громадську думку до думки про швидкий відхід харківського мера. Зацікавлених в такому результаті осіб може бути досить багато - від скривджених через крутий характер Геннадія Адольфовича до прямих конкурентів за владу над Харковом.

Арсен Аваков Фото: facebook.com/inna.karna

Аваков підминає Харків

Судячи з того, як розвиваються події прямо зараз - головним вигодонабувачем цієї історії стане беззмінний глава МВС Арсен Аваков, чиї відносини з Кернесом пережили масу сюжетних поворотів: були партнерами по бізнесу, стали ворогами, змагалися на виборах мера в 2010-му році, потім Кернес навіть звинувачував Арсена Борисовича в замовленні замаху на себе, але в останні роки ворожнеча перейшла в тиху фазу. Втім, складається враження, що глава МВС чекав свого часу і, схоже, дочекався.

Технологія з узяття під контроль "першої столиці" виявилася нелінійною. Пішли не через міську раду, а через область. 11 грудня в Харківській облраді відбулася маленька революція. Сергій Чернов з "Блоку Кернеса", який очолював раду в останні 12 років, поступився посадою депутату від "Слуги народу" Артуру Товмасяну, якого називають близьким другом сина Арсена Авакова Олександра.

"Аваков - людина розумна і системна, яка вміє прораховувати, тому саме зараз вирішив зазіхнути на Харків. Це було дуже помітно по голосуванню за голову облради. Спочатку харківський осередок "Слуги народу" висував Тетяну Єгорову-Луценко, яка була заступником у губернатора Кучера. Її лобіював і Слюсар, який вважався умовно смотрящим від "Слуги" по Харкову, але в останні дні все змінилося. Протягли Товмасяна, який до цього керував одним з районів Харкова. Він далеко не найдосвідченіший кадровик", - розповів в коментарі "Апострофу" політолог з Харкова Микита Трачук.

За словами експерта, переділ міг відбуватися за участю нового глави Харківської ОДА Айни Тимчук, оскільки в Офісі президента зацікавлені в збереженні стабільності в регіоні.

Також показово, що "Блок Кернеса" здав облраду практично без бою. Ще за кілька днів до цього там заявляли, що мають намір висувати в голови кандидатуру Сергія Чернова. Однак швидко здали назад: 10 грудень "постпред" Кернеса в Харкові, секретар Харківської міськради Ігор Терехов, заявив, що Чернов зняв свою кандидатуру, і фракція підтримала Товмасяна.

Ігор Терехов Фото: facebook.com/igor.terehov.kh

Схоже, що заступник Кернеса теж його "кинув"

Терехов - ще одна важлива фігура в харківському розкладі. Ще під час передвиборчої кампанії місцеві джерела говорили "Апострофу", що в разі відходу Кернеса на пенсію саме він може стати головним кандидатом "на царство". В останні роки він відповідав в мерії за безліч фінансових питань і керував містом за відсутності шефа під час хвороби. Втім, восени всі вважали, що Терехов виступить саме спадкоємцем Кернеса, а поки все сходиться на тому, що його колишній заступник вирішив змінити господаря.

"Нагадаю, що багато років тому Терехов теж був в команді Авакова, потім переметнувся до Кернеса. Однак за моєю інформацією, він не втрачав зв'язку з оточенням глави МВС. Терехов, як людина далекоглядна і в політичному сенсі хитра, ймовірно, зміг через свої старі контакти вийти на Авакова і про щось домовитися. Говорити про це напевно не можна, але за непрямими ознаками це помітно. Навіть за призначенням Товмасяна в облраді", - розповів політолог Трачук.

У Терехова дійсно давня історія стосунків з Арсеном Аваковим. Вони працювали разом з 2007 по 2010 рік, коли Аваков був губернатором Харківської області - нинішній секретар міськради був тоді його заступником. Втім, після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах політичний вітер подув в інший бік - у лютому Арсен Борисович пішов у відставку, а восени 2010-го зовсім трохи, але програв Кернесу на виборах мера.

Терехов зумів оперативно перебудуватися тоді і, здається, за десять років не розгубив своїх навичок. Місцеві експерти вважають, що він буде наступним мером після Кернеса. Тим більше, що накачати його рейтинг на місцевому рівні за підтримки Авакова і Банкової не складе великих труднощів. Епоха Кернеса добігла кінця. На друге за величиною місто в Україні чекають вибори, які остаточно визначать - хто стане новим господарем Харкова.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою