RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпека російського вторгнення зберігається, але чи готова до цього Україна - екс-нардеп Олена Сотник

Як Україна відповідає на російську загрозу

Як Україна відповідає на російську загрозу Олена Сотник Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Днями у Службі безпеки України (СБУ) заявили, що загроза російського вторгнення в Україну досі зберігається. Мовляв, Росія постійно нарощує свій наступальний потенціал та регулярно проводить військові навчання поблизу державного кордону України. Крім того, відбувається мілітаризація окупованого Криму. Народний депутат України VIII скликання ОЛЕНА СОТНИК в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла, як Україні потрібно реагувати на російську загрозу.

- На вашу думку, чи можуть ці дії з боку Росії перерости в наступ?

- Давайте почнемо з Криму. Його анексія не була провокацією відносно України. Анексія Криму – абсолютно спланований крок Путіна. Йому були потрібні ці території з точки зору безпеки, з точки зору впливу на Туреччину та багато інших країн.

- Це той непотоплюваний сухопутний авіаносець?

- Абсолютно. Те, що ця територія буде перетворюватися на все більш і більш потужну мілітарну базу - це однозначно. Тут взагалі немає інших варіантів. Чим довше світ за цим спостерігає, висловлюючи своє занепокоєння і переживання з приводу анексії Криму, тим сильнішою буде саме ця територія. Тим менше шансів, що коли-небудь Росія – не Путін, а саме Російська Федерація – віддасть ці території. Бо стратегічно вони безпекові, і ми це бачимо.

- І Навальний також каже, що Крим – не бутерброд?

- Це велика проблема в головах росіян. Незважаючи на те, що вони демократи, імперські замашки залишаються навіть у демократів. Це велика проблема з усвідомленням, культурою, і навіть з освітою та життям в Росії. Довготривале життя в Росії в цьому наративі імперії впливає на всіх, зокрема і на Навального. На превеликий жаль. Тому в мене і немає очікувань від нього, як від супернового лідера, який може щось змінити. Тригером він може стати, але глобально я б не очікувала від нього якихось серйозних змін, зокрема, в майбутньому для України.

Тепер цікавий момент. СБУ говорить, що зберігається небезпека вторгнення. По-перше, вона не просто зберігається. Не мені говорити, все ж таки я мала п'ять років доступу до державної таємниці. Але тим не менш, можна говорити про те, що це системний підхід Російської Федерації. Це було видно завжди, і про це Служба безпеки України дуже добре знає. І наші дипломати, і наші військові дуже добре розуміють, що Російська Федерація не збирається послаблювати свою військову присутність на кордоні з Україною.

- Тобто так буде якщо не завжди, то дуже довго. Правильно?

- В принципі, так завжди виглядає безпекова гонка. Одна країна посилюється, інша – ще більше посилюється. Тут велике питання до України: що ми з цим робимо? Ми спостерігаємо, як Російська Федерація посилюється на наших кордонах, і нічого з цим не робимо? Чи ми все ж таки продовжуємо реформування армії, роботу над стандартами НАТО.

Тут навіть не питання вступу в НАТО. Питання в тому, щоб ми відповідали цим стандартам та були сильною армією. Це велике питання. Я останній рік майже не чую міністра оборони. Ви щось чуєте від міністра оборони про те, що в нас відбувається?

- Я чую. В мене іншого виходу нема, як чути про все, що відбувається в світі.

- Я теж намагаюся спостерігати. Але на сьогоднішній день не відчуваю, що в нас є якийсь квантовий скачок з точки зору реформування армії, що ми півтора роки тому і зараз таке то досягли. Звичайно, окрім навчань з ключовими європейськими арміями та армією США, що є важливим.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою