RU  UA  EN

Понеділок, 7 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика

Битва тіней: кто стане спадкоємцем Кернеса в Харкові

У основних кандидатів в мери Харкова є чимало часу підготуватися до виборів

У основних кандидатів в мери Харкова є чимало часу підготуватися до виборів Ігор Терехов і Михайло Добкін Фото: Апостроф / Колаж

Після смерті Геннадія Кернеса в Харкові настали смутні часи. Боротьба за владу між в.о мера Ігорем Тереховим і його головним суперником Михайлом Добкіним обіцяє стати одним з головних сюжетів нового року. Теоретично у Верховної Ради ще був час призначити вибори на березень, проте виникла несподівана перешкода - в парламент досі не надійшли два з трьох необхідних для розгляду документів. Що могло послужити причиною, кому на руку вибори восени і хто з сильних гравців стоїть за кожним з кандидатів - читайте в матеріалі "Апострофа".

Куди зникли документи по Кернесу?

В.о мера і колишня права рука Кернеса Ігор Терехов звернувся до Ради з клопотанням про проведення виборів ще 31 грудня. "Ми зробили все у встановлений законом спосіб", - говорив тоді він. Однак вже 24 січня стало відомо, що в профільному комітеті не можуть розглянути це питання і відповідно передати його на розгляд в зал: не вистачає копії свідоцтва про смерть міського голови, завіреного печаткою міськради, а також рішення ради про взяття до відома факту смерті міського голови. Така "забудькуватість" викликала законні питання: якщо документи дійсно не надіслали, то можливо харківська влада щось приховує? Або ж у Верховній Раді тягнуть час, щоб терміни спливли і вибори можна було призначити тільки на жовтень?

Мовчання з боку Терехова і його оточення у відповідь на заяву про брак документів натякає на те, що провина все ж може лежати на харківській стороні. До того ж прокуратура вже порушила дві кримінальні справи за заявою депутата міськради від "Слуги народу" Алли Мустафаєвої.

Перша з них стосується рішення глави територіальної виборчої комісії Ольги Мозгової оголосити Кернеса мером Харкова без складення ним присяги - це сталося 9 грудня. Друге - про можливу підробку електронного підпису хворого мера на документі про внесення на розгляд сесії кандидатури Терехова на посаду секретаря міськради.

Джерело "Апострофа" в парламенті розповіло про існуючі підозри щодо цього. "Проблема в тому, що в свідоцтві про смерть, яке було видано на підставі висновку німецьких лікарів, може бути написано, що Кернес не приходив до тями з моменту виборів. Якщо так, то розкривається вся схема. Саме тому вони не подали до комітету весь пакет документів - інакше був би скандал. Але німецькі лікарі не підуть на те, щоб змінити формулювання", - розповіли нашому виданню.

Наше видання звернулося за коментарем до заступника генерального директора Комітету виборців України Наталії Лінник з питаннями про те, чи міг Кернес не скласти присягу і чи може ця історія створити труднощі з призначенням нових виборів.

"Ми повинні розуміти, що рішення про присягу Кернеса лежить в політичній площині і всі рішення про визнання його "присяги" з використанням електронного підпису можуть бути доведені як правомочні чи ні - в залежності від суддів, які приймають рішення. Немає у експертів і громадян довіри до об'єктивності рішень недореформованих українських судів. Є кілька сценаріїв розвитку подій навколо виборів мера Харкова і всі вони також стосуються не правової сфері, а політичної, яка полягає в домовленостях між гравцями на центральному рівні і місцевими харківськими елітами", - сказала Линник.

Геннадій Кернес Фото: facebook.com

Крім того, за її словами, міськрада мала право на призначення Терехова виконуючим обов'язки, однак зараз верхівці української влади може бути на руку затягування процесу і призначення виборів на осінь 2021-го року.

"Коли все ця справа починалася, то я говорив, що вибори навряд чи призначать на березень. Коли побачив новину про те, що починаються проблеми з документами, то не здивувався. Це ще раз підтверджує прогноз, що вибори готують на осінь. Можу сказати по секрету, що одна з великих політичних сил умовно патріотичного сегмента планує починати кампанію в Харкові з весни. Тобто за півроку до виборів як всі нормальні люди", - розповів "Апострофу" політолог з Харкова Микита Трачук.

Колишній друг проти спадкоємця-перебіжчика

23 грудня, на похоронах Кернеса журналісти атакували Михайла Добкіназапитаннями про його плани балотуватися. Тоді траурний Добкін відмахувався від преси, вважаючи за краще говорити про результати роботи Кернеса і ділився гіркотою втрати. "Вибори-шмибори, давайте людину проведемо - вона того заслуговує", - говорив він.

Дев'ять днів по тому Добкін вже в костюмі Діда Мороза привітав харків'ян з Новим роком та недвозначно дав зрозуміти, що "таки да" - він буде балотуватися в мери. Шанси Добкіна на перемогу поки що оцінити досить важко. З одного боку, він щільно асоціюється у свідомості громадян з популярним мером, а вся передвиборча кампанія явно буде вибудувана так, щоб підкреслити цей зв'язок, хоча не секрет, що в останні роки вони не ладнали.

Те, що кампанія будується саме за таким принципом, стало остаточно зрозуміло після появи відео-ролика з гучним слоганом "Ми повинні продовжити розпочате разом!", в якому Добкін на тлі видів Харкова і чомусь Дарницького моста в Києві, намагається переконати електорат в тому, що в дійсності Кернес його дуже поважав.

Така стратегія має шанси на успіх, але за його головним опонентом Тереховим стоїть потужний союзник в особі багаторічного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і, ймовірно, Офісу президента, де сподіваються зберегти статус-кво в Харкові. Подейкують, що останнім часом Добкін активно намагається перебити цю карту, шукаючи союзників - і в Росії, і в Україні. Кажуть, що він навіть звернувся за підтримкою до олігарха Ріната Ахметова, який сім років тому був готовий внести за нього заставу після арешту. Втім, далеко не факт, що мільярдер вирішить втрутитися в боротьбу за Харків і заодно ризикнути усталеними відносинами з Офісом президента.

Ще під час передвиборної кампанії місцеві джерела говорили "Апострофу", що в разі відходу Кернеса на пенсію саме Терехов повинен стати головним кандидатом "на царство". В останні роки він відповідав в мерії за безліч фінансових питань і керував містом за відсутності шефа під час хвороби. Однак і з новим покровителем міста, Арсеном Аваковим, у Терехова теж є давні зв'язки.

Вони працювали разом з 2007 по 2010 рік, коли Аваков був губернатором Харківської області - нинішній секретар міськради був тоді його заступником. Після падіння Арсена Борисовича за часів Януковича Терехов знайшов собі нового покровителя, але старих знайомств, як ми бачимо, не втратив.

Ще за кілька днів до смерті Кернеса в Харкові сталася маленька революція. Головою харківської облради несподівано став Артур Товмасян з "Слуги народу", змінивши Сергія Чернова з "Блоку Кернеса", який обіймав цю посаду в останні 12 років. Товмасяна називають близьким другом Олександра Авакова - сина голови МВС.

При цьому облраду "Блок Кернеса" здав фактично без бою: Чернов несподівано відкликав свою кандидатуру і найбільша група ради вирішила підтримати Товмасяна. Явна ознака того, що Терехову вдалося домовитися. Однак тепер в.о мера потрібно довести електорату, що саме він - головний спадкоємець Кернеса.

Ігор Терехов і Геннадій Кернес Фото: facebook.com

"Нас чекає битва тіней Кернеса"

"Я бачив недавно цікаві цифри соцопитувань, які говорять, що зараз цифри вище у Добкіна. Обговорив це з колегами і всі говорять, що вони близькі до правди. Але ані Терехов, ані Добкін однозначно не претендують на перемогу в першому турі. Кому більше вигідні вибори восени? Я думаю, що всім. Тому що Терехов має можливість позаключати різні альянси. Як ми бачимо, сам Зеленський приїжджав і вони за закритими дверима зустрічалися. До того ж він має можливість медійно накачатися, все під себе тут підім'яти", - сказав "Апострофу" харківський політолог Микита Трачук.

За словами експерта, Добкіну теж вигідні вибори восени, оскільки у нього є більше часу для критики чинної влади. "Останній приклад - на житловому районі ХТЗ три доби не було світла. За часів Кернеса таке було неможливо. Люди виходили вночі в мороз і перекривали дороги. Добкін чудово вхопився за цю тему. Може і Світлична розкрутитися за цей час. В минулих виборах вона не брала участі, а в цих, думаю, буде. Вона має велику впізнаваність в місті і спробує зайняти умовно "контр-кернесівське" поле: в Харкові є приблизно 20-25% виборців, які його не любили. Так що всім гравцям осінь вигідна, тому що вони отримують поле для маневру і можливість наростити результат. Незважаючи на те, що Кернес вже помер, нас чекає боротьба його тіней", - зазначив Трачук.

Боротьба за Харків обіцяє стати одним з головних сюжетів української політики в 2021-му році. І точно передбачити результат бою між Тереховим, Добкіним та іншими претендентами на спорожнілий трон зараз практично неможливо. Однак немає сумнівів, що навіть після смерті Кернес буде в цій боротьбі ключовою фігурою, яку спробують використати всі. У кого це вийде краще - той і отримає ключі від міста.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон