RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Друзі Коломойського, стронгмен і Маруся: хто буде боротися за два крісла у Верховній Раді

Місцеві князьки поборються за вільні крісла в Раді з "варягами"

Місцеві князьки поборються за вільні крісла в Раді з "варягами" Верховна Рада Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Наприкінці березня в Україні відбудуться чергові довибори до Верховної Ради: цього разу обиратимуть народних депутатів на 87-му і 50-му округах - в Івано-Франківській і Донецькій областях. Усі топові політисили вже висунули кандидатів. На Заході України боротьба обіцяє бути вельми і вельми напруженою, оскільки претензії на мандат вже позначила "Свобода", "Слуга народу", і "Європейська солідарність", а конкуренцію їм складе один з близьких до олігарха Ігоря Коломойського бізнесменів. А ось на Донбасі все може бути куди прозаїчніше. Про те, як і хто збирається поборотися за звільнені крісла в парламенті - читайте на "Апострофі".

Патріоти проти господаря Буковеля

Восени 2020 року нардеп від "Слуги народу" Зіновій Андрійович, який пройшов в Раду після перемоги на 87-му окрузі, виграв вибори мера міста Надвірна. Тим самим він звільнив місце в парламенті, за яке і розгорнеться боротьба.

Як визнають самі місцеві, 87-й округ вкрай специфічний. Він складається з курортного центру Яремче, старовинного міста Надвірна, а також частин Богородчанського і Коломийського районів. У кожному місці своя специфіка і політичні лідери.

"Округ - дуже специфічний, оскільки колись дуже давно його нарізали, зробивши фактично синтетичним. Гірська частина - Яремче, Надвірна - там зовсім інші люди, частина Богорочанского району - інші переваги. У тих місцях була сильна "Самопоміч", користується популярністю "Свобода". У тій частині Коломийського району була сильна "Батьківщина". Тому він дуже різноманітний", - розповів "Апострофу" інформаційний аналітик з Івано-Франківська Ігор Ткач.

Боротьба за мандат справді обіцяє бути гарячою. 11 лютого "Слуга народу" висунула кандидатом стронгмена Василя Вірастюка, який народився і живе в Івано-Франківську, а тому не вважається тут "варягом". Крім того, на руку Вірастюку може зіграти й перемога Андрійовича на виборах мера в Надвірній - саме це місто є центром округу. Так що шанси на перемогу у спортсмена дійсно є. Однак в мінус йому може зіграти те, що він тільки починає виборчу кампанію, тоді як деякі його конкуренти вже давно діють.

Василь Вірастюк Фото: facebook.com

Особливо власник курорту "Буковель" Олександр Шевченко, який входить в оточення олігарха Ігоря Коломойського і йде від пов'язаного з ним проекту "За майбутнє". Крім зрозумілого фінансового ресурсу, бізнесмен заробляє собі електоральні бали на будівництві доріг.

"Це проміжні вибори, але їх вступна частина потрапила на січень, коли всі відзначали різдвяні свята. Відповідно ніхто на Прикарпатті не міг розгорнути повноцінну роботу, тому що всі святкували Різдво. Але деякі знайшли технологічне рішення: ми бачимо по Олександру Шевченку, що він активно включає комунікації з церквою. Фактично священики агітують за нього. Ну, і є у нього реноме будівельника доріг. Хоча люди повинні були б себе запитати, як нардеп зможе будувати дороги, оскільки це очевидний конфлікт інтересів, але людям це необхідно", - пояснив Ігор Ткач.

Крім того, за словами експерта, слід звернути увагу на ще одного кандидата, який не вважається фаворитом, але може грати на руку господареві "Буковеля". Мова про колишнього голову "Укртрансбезопасності" Михайла Ноняка, який подав документи першим із претендентів.

"Ноняк - місцевий, але ми бачимо, що одного разу він вже йшов таким чином на вибори і фактично перешкодив Петру Шкутяку взяти свої голоси - це спрацювало на користь Шевченка (мова про парламентські вибори-2014 з 83-мажоритарному округу - "Апостроф"). Не виключено, що і в цей раз він може працювати на Шевченка, але для того, щоб його не могли в цьому звинуватити - Ноняк зареєструвався першим", - розповів виданню експерт.

Олександр Шевченко Фото: УНІАН

Ще два претенденти на симпатії самого патріотично налаштованого електорату - колишній нардеп Руслан Кошулинський зі "Свободи" і волонтер Маруся Звіробій (Олена Самбул) з "Європейської солідарності". Минулої осені Кошулинський брав участь у виборах мера Львова, але програв. А тепер намагається повернутися до Верховної Ради.

Звіробій стала широко відома після скандалу з погрозами смертю Володимиру Зеленському після знаменитої поїздки президента в Золоте на Донбасі, коли той посварився з волонтерами через розведення сторін.

"Вони тебе підірвуть. Я тобі обіцяю. Тебе хто-небудь підірве там. Ти там частіше бувай, я хочу, щоб ти там частіше їздив, а пацики сьогодні просто морально не були до тебе готові", - заявила після цього Звіробій. Незабаром після цього проти неї було порушено кримінальну справу, а суди тривають досі.

У грудні 2020-го волонтер приєдналася до "Європейської солідарності" і з тих пір веде досить активну виборчу кампанію. При цьому помітно, що у Петра Порошенка роблять на неї велику ставку - в окрузі з'явилося безліч плакатів з її зображенням, а сам екс-гарант не раз згадував її під час публічних виступів.

"Маруся Звіробій має доволі високі шанси, оскільки електорат ЄС тут досить усталений, хоча і не росте, але технологи, напевно, сподіваються на стратегічне голосування виборців. А оскільки це буде березень, то явка думаю буде невисокою - думаю, що не більше 42%. Боротьба йде брудна, оскільки інтереси загострені. Можливість добрати один мандат - дуже цікавить "Свободу". Найбільший негатив у медійній сфері - протистояння "свободівців" з Марусею Звіробій. І Руслан Кошулинський має позитивний образ - був нардепом, там себе добре показав. Але у нього є певний образ людини, яка постійно приходить на виборах другим-третім, тому виникає зараз почуття, що всі хочуть кудись притулитися і Руслан теж", - відзначає Ігор Ткач.

Маруся Звіробій Фото: facebook.com/plisko.av

Підозрювана у вбивстві Шеремета і боротьба між місцевими елітами

За 50-м округом в Донецькій області давно закріпилася репутація проблемного. У 2014-му році тут вели війни "регіонали" Леонід Байсаров і Євген Геллер, звинувачуючи один одного у фальсифікаціях. А влітку 2019-го після парламентських виборів, місцеві жителі виходили на мітинги, звинувачуючи комісію у фальсифікації голосів на користь переможця Руслана Требушкіна, який балотувався від "Опозиційного блоку". МВС навіть довелося відправляти туди вертоліт зі спецназівцями, щоб забезпечити порядок, а приміщення окружної виборчої комісії брали під озброєну охорону. В результаті його перемогу визнали легітимною.

Уже восени Требушкін переміг на виборах мера Покровська від партії "За Майбутнє" і незабаром після цього склав мандат.

"Цей округ завжди був традиційно складним, оскільки вибори тут завжди проходили з великими скандалами. Існує багато різних груп, які в змозі висунути конкурентних кандидатів. Одна з них - група міського голови, який пішов з Верховної Ради і захоче висунути або свого представника, або його політичні партнери захочуть балотуватися. А це, як ми знаємо, люди, що входять в орбіту бізнесмена Ігоря Коломойського. Навіть офіс цього депутата перебував в офісній будівлі даного підприємця", - розповів в коментарі "Апострофу" журналіст, глава аналітичного центру організації "Донецький інститут інформації" Віталій Сизов. Нагадаємо, в минулому році ЗМІ писали, що Требушкін вказав однією зі своїх громадських приймалень бізнес-центр "Міленіум" в центрі Києва, який пов'язаний з олігархом Ігорем Коломойським.

"Слуга народу" висунула кандидатом главу Покровської РДА Андрія Бондаренка, який має вкрай мало шансів на перемогу і більше схожий на кандидата для галочки. Ще один кандидат - популярний у себе в місті мер Добропілля Андрій Аксьонов. Востаннє він балотувався в мери від місцевої партії "Порядок", яку окремі ЗМІ називали кишеньковою політсилою Ріната Ахметова.

Андрій Аксьонов Фото: mrd.gov.ua

Також одним з фаворитів може стати кандидат від ОПЗЖ, генпродюсером заблокованого каналу "112 Україна" Артем Марчевський, на користь якого грають досить високі рейтинги його політсили в цих місцях. Втім, не на користь Марчевського грає блокування відразу трьох телеканалів медіахолдингу - там могли надати йому серйозну підтримку.

"Є мери, які входять в агломерацію округу. Той же Аксьонов, який може бути досить сильними кандидатом. Є місцеві підприємці в особі Руслана Андрейченка, який може взяти участь. І сильно працює бренд ОПЗЖ. Але в зв'язку з закриттям каналів і загрози інших форс-мажорів майбутнє у них незрозуміле. Доля переможця буде багато в чому залежати від позиції міської влади і колишнього нардепа Требушкіна. Мені здається, що у нього буде "золота акція" на цих виборах. Кандидатів багато і потенційні шанси є у багатьох", - зазначив Віталій Сизов.

Крім того, свого кандидата на цьому окрузі висунула і "Європейська солідарність". У політсилі вирішили не відходити від "патріотичного" бренду і висунули підозрювана у вбивстві журналіста Павла Шеремета, ветерана Юлію Кузьменко. Очевидно, що виграти на цьому окрузі у неї немає жодних шансів, тому таким жестом в політсилі швидше намагаються підкреслити свою ідейність і заодно додати нотку хайпа історії з судом над Кузьменко.

Юлія Кузьменко Фото: УНІАН

Скоро в Україні почнуться ще дві цікаві кампанії

Боротьба за округи в Івано-Франківській і Донецькій областях обіцяє бути гарячою, проте це не йде ні в яке порівняння з тим, яка війна обіцяє розгорнутися на нових виборах мера в Харкові. Попередньо вони повинні пройти в кінці жовтня 2021-го року, проте поки що Верховна Рада не призначила дату.

Утім, це не заважає потенційним кандидатам на спорожнілий після смерті Геннадія Кернеса трон потихеньку починати кампанію. Колишній губернатор Харківської області Михайло Добкін вже запустив пробну кулю у вигляді зворушливого відео з померлим градоначальником, а олігарх Павло Фукс в одному з інтерв'ю ненав'язливо дав зрозуміти, що всі еліти нібито будуть підтримувати нинішнього в.о. мера Ігоря Терехова. Втім, в гру ще вступили далеко не всі гравці - спробувати щастя може і нардеп від "Опозиційною платформи - За життя" Олександр Фельдман, який став другим після Кернеса на останніх виборах. Не слід скидати з рахунків і екс-губернатора Юлію Світличну, пропустив останні вибори мера. Так що боротьба обіцяє бути жорсткою.

Ще одна потенційно гаряча точка - 197-й округ у Черкаській області, де повинні пройти довибори після переходу "слуги народу" Олександра Скічка з нардепів в губернатори. Вже подейкують, що участь у виборах може взяти екс-нардеп Олег Ляшко, який з тріском провалився на довиборах в 208-му окрузі. Може взяти участь і колишній нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Владислав Голуб, який вже вигравав на цьому окрузі в 2014-му році. Також поки зовсім незрозуміло, кого висуне "Слуга народу". Є підстави припускати, що партія влади спробує знайти досить сильного кандидата з місцевих еліт, який зміг би нав'язати боротьбу за мандат. В такому випадку боротьба обіцяє стати ще більш напруженими.

Крім того, не слід забувати і про довибори в Херсоні, де новообраний мер Ігор Колиханов повинен скласти депутатський мандат. Очікувалося, що ці вибори теж призначать на кінець березня, але процес застопорився. Тепер уже не раніше осені. У будь-якому випадку нудьгувати Україні не доведеться.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою