RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Криму сьогодні триває імперська політика, яка має одне завдання - кримсько­татарський активіст

Заїр Смедляєв про нові обшуки і арешти в Криму

Заїр Смедляєв про нові обшуки і арешти в Криму Фото: DW / Юлія Вишневська

Вночі та вранці 17 лютого в анексованому Криму пройшли обшуки в будинках кримських татар у багатьох містах і селах півострова. Співробітники ФСБ затримали сім осіб. Чому активізувалися репресивні дії, які цілі переслідує Росія в Криму і якою має бути реакція України і Європи - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів активіст кримськотатарського руху, голова ЦВК Курултаю кримських татар ЗАЇР СМЕДЛЯЄВ.

- Вночі відбулися затримання в окупованому Криму. У представництві президента України в АР Крим засудили обшуки російських силовиків. Як можна оцінювати це засудження?

- Сталася чергова акція залякування кримських татар та людей інших національностей, які сповідують Іслам. Серед заарештованих є Олег Федоров. Вони не скорилися, не примирилися з тією ідеологією, яка зараз існує в Криму, з тією владою, тими діяннями і тими злочинами, які вчиняються проти кримських татар та мусульман інших національностей, проти українців. Сьогодні ФСБ презентувала цю акцію так, що затримали 19 осіб, які начебто були членами терористичної організації. Мовляв, це вже не суто кримська структура.

- Чого зараз ви очікуєте від України? Цієї позиції засудження наразі достатньо для кримських татар?

- Ні. На мою думку, недостатньо. Потрібні інші дії. Треба іти на міжнародний рівень.

- Що зараз кримські татари хотіли б побачити від України, Європи? Є якісь конкретні пропозиції?

- Перше наше бажання - щоб весь світ знав про те, що сталося в 2014 році. Про ті злочини, які відбуваються протягом цих семи років. Напевно, країни-гаранти Будапештського меморандуму повинні вживати якісь безпосередні дії, а не тільки говорити про чергову стурбованість.

Повинні бути інші дії, які поклали б край тому свавіллю, яке сьогодні діється і в Криму, і на Донбасі, і в деяких інших регіонах світу. Ми знаємо, яка країна в цьому винна, які люди є організаторами терактів і злочинів проти мирного населення в Криму, на Донбасі, в Сирії, у Лівії.

- Що зараз краще робити кримським татарам? Виселятися з Криму та переселятися в Україну чи до Європи? Чи все ж таки краще залишатися в Криму, хоча ми бачимо, що зараз це небезпечно? Яка ваша особиста позиція?

- Ви знаєте, як важко ми поверталися до Криму, скільки було перешкод? Сьогодні кидати батьківщину... Ми не приїхали до Криму в пошуках кращого життя, ми повернулися на батьківщину, звідки нас виселяли. Та імперська політика - Крим без кримських татар - яка починалася при Катерині, триває і сьогодні. Основне завдання - видавити з Криму кримських татар.

Нікому не потрібен Крим з людьми, з тим населенням, яке тут є, яке відчуло дух свободи. Сьогодні сюди завозять інших, їм створюють робочі місця в той час, коли ті, хто раніше проживав в Криму - і кримські татари, і громадяни інших національностей - не мають можливості заробляти.

Якщо Катерина свого часу спочатку депортувала вірмен і греків, а потім вже і кримських татар, які були змушені покинути Крим і переселитися до Туреччини або Болгарії, то сьогодні створюються аналогічні умови для самодепортаціі. З одного боку, і з іншого. Такі умови створюються через ці арешти - частина вже знаходиться в російських в'язницях, когось вже обміняли, і вони знаходяться на материковій частині України. Вони так само не мають можливості повернутися на батьківщину. Частині людей просто заборонили в'їзд, як нашому лідеру Мустафі Джемілєву, як голові Меджлісу Рефату Чубарову, як іншим активістам. Комусь позначили терміни, комусь взагалі оголосили безстрокову заборону на проживання в Криму.

- Ви сказали, що приїжджають нові люди, вони отримують роботу. Ми можемо сказати, що в Криму зараз відбувається очевидна дискримінація кримських татар, які там проживали? Для них немає роботи та інших атрибутів нормального житла. А для тих, кого завозять, і житло будують, і ще якісь привілеї надають. Ми можемо про це говорити?

- Я скажу, що існує така програма, яка називається "Житло для російської родини". Відповідно до цієї програми, сюди переселяють молоді сім'ї. У той же час ті молоді сім'ї, які живуть в Криму, не мають можливості отримати цю іпотеку, отримати житло за цією пільговою програмою.

Існують і військові іпотеки, коли членів сімей військових з території Росії поселяють до Криму. Для силовиків працюють програми. Йде посилена зміна демографічної ситуації, щоб і кримські татари, і українці опинилися тут в меншості.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою