RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мільярди ковідних грошей витратили на дороги і поліцію, а тепер лізуть в кишені міст - мер Івано-Франківська

Руслан Марцінків вважає, що локдауни вводить центральна влада на місцях

Руслан Марцінків вважає, що локдауни вводить центральна влада на місцях Руслан Марцінків Фото: facebook.com

Івано-Франківськ та область одними з перших в Україні почали потерпати від нового спалаху коронавірусу. Вже майже місяць мешканці Прикарпаття живуть у жорсткому карантині, а бізнес втрачає гроші. Натомість центральні органи державної влади, які й запровадили обмеження, перекладають відповідальність за фінансування видатків на боротьбу з коронавірусом на органи місцевого самоврядування. Чому так сталося та яка зараз ситуація із коронавірусом у регіоні – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міський голова Івано-Франківська РУСЛАН МАРЦІНКІВ.

- Яка зараз ситуація з коронавірусом в Івано-Франківську? Яка є динаміка, та чи є у вас якісь обмеження, які відрізняються від інших регіонів?

- У нас зменшилася кількість хворих. За вчорашню добу тільки 83 нових випадки було виявлено у нашій територіальній громаді. Взагалі спостерігається зменшення госпіталізацій та кількості хворих. Сподіваємося, що з наступного тижня ми вийдемо з червоної зони, тому що позитивна тенденція є вже другий тиждень.

Чотири тижні вже ми фактично не працюємо, не працює бізнес. Це достатньо велике навантаження, соціальна напруга зростає. Завтра підприємці роблять великий мітинг, оскільки фактично місяць вони не працюють. А якщо ще додати січень, то це надзвичайно великий удар по підприємствах.

Ми також відчуваємо зменшення кількості податків. Ми ще не можемо підсумувати втрати, бо будемо мати цю цифру десь всередині квітня.

Напруга зростає, але найголовніше, що кількість хворих зменшується, кількість нових випадків зменшується. Це позитивна динаміка. Якщо в Україні десь збільшуються показники, то ми вже починаємо виходити з цієї проблеми.

- Чи ведете ви діалог з Кабміном чи Офісом президента, яким чином відшкодовувати збитки малому та середньому бізнесу? Тому що ми зараз маємо не загальноукраїнський локдаун, а місцева влада вирішує ці питання. Чи долучається центр до вирішення питань із бізнесом?

- Давайте говорити про понятійні речі. Обласна державна адміністрація та обласна комісія з ТЕБ та НС – це не місцеве самоврядування. Це все одно вертикаль президента. Те, що сьогодні передали повноваження обласним комісіям, куди не входить місцеве самоврядування, а входять чиновники ОДА, нічого не змінює.

Цей локдаун так само вводить за фактом державна влада, а не органи місцевого самоврядування. Тому говорити про те, що локдаун вводять органи місцевого самоврядування, не можна. Так, ми маємо право посилювати локдаун, але ні в якому разі не пом’якшувати його.

Тому дуже дивно, коли видатки перекладають на органи місцевого самоврядування. Ми доплачуємо медикам, ми докуповуємо кисень, ми організовуємо додаткові ліжка, ми дофінансовуємо освітню субвенцію, бо її не вистачає. Натомість ковідний фонд, який був у минулому році, був витрачений на дороги. І ми бачимо мільярди гривень, які спрямовуються на дороги, на поліцію, на інше.

Виникає питання: чому органи місцевого самоврядування сьогодні повинні відповідати за не завжди продумані рішення держави? Знову ж таки, державна комісія чи обласна комісія – це все вертикалі президента і прем’єр-міністра. Тому, якщо впроваджують карантинні вимоги органи державної влади, вони би мали компенсувати з тих доходів.

А так - завжди хочеться залізти в кишеню органів місцевого самоврядування. Це буде означати, що ми просто не будемо фінансувати видатки на розвиток. Тобто в наших містах нічого розвиватися не буде.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою