RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Харкові не кричатимуть "Росія, ми на тебе чекаємо" - харківський блогер

Микита Трачук розповів, як у Харкові сприйняли новину про напад військ РФ на першу столицю України

Микита Трачук розповів, як у Харкові сприйняли новину про напад військ РФ на першу столицю України Фото: facebook.com

У п'ятницю, 21 січня, мережі зненацька облетіла новина про те, що Росія може атакувати Харків. Відповідна заява прозвучала із вуст президента Володимира Зеленського. Хоча ще два дні тому він закликав українців не панікувати через російську військову техніку біля українських кордонів. Які настрої в Харкові і чи готове місто протистояти російському вторгненню - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів політолог та блогер із Харкова Микита Трачук.

- В інтерв'ю The Washington Post Зеленський сказав, що Харків у небезпеці, які зараз настрої у місті?

- Звичайні настрої, як завжди. Життя йде своєю чергою. Паніки після цієї заяви немає.

– Росія приходить, коли є якісь проблеми на сусідніх територіях. Наразі якісь передумови для заворушень у Харкові є?

- Практично будь-які масові акції – це майже завжди технологія, яку можна застосувати майже скрізь. І скрізь, навіть у більш-менш стабільному суспільстві, можна знайти за що зачепитися та розгойдати ситуацію.

Проте станом на даний момент я не сказав би, що є якісь у місті протестні рухи та якесь супер велике невдоволення. Навпаки, місто у нас завжди славилося своїм спокоєм, можна сказати, регіональним менталітетом досить спокійним, не схильним до якихось масових акцій, мітингів тощо.

У нас завершився транзит влади після смерті колишнього мера Геннадія Кернеса. Новий мер обійняв посаду і все тихо-спокійно.

Я відповім більш глобально на ваше запитання – чи може Росія в принципі напасти десь на Харків чи буде ескалація на Донбасі, чи за іншим маршрутом? Я думаю, що, звісно, це можливо. Але я не бачу зараз якогось сasus belli, якогось механізму, причин та приводу, щоб це зробити. Він може з'явитися завтра чи за тиждень – не виключаю. На даний момент цього приводу для війни, саме тут у Харкові, я не спостерігаю. Але не виключаю, що все може змінитися.

- Чи є у Харкові сили серед звичайних громадян, які зможуть протистояти проросійськи налаштованим людям? Тобто люди, які не хочуть війни у своєму місті.

- Безумовно, такі люди є, якщо ми маємо на увазі якихось активістів, здатних на акції прямої дії. Проте я б не сказав, що в Харкові їх так багато, і такі сильні позиції такого роду сил, якщо ви говорите про якісь радикальні елементи, готові на силові акції, скажімо так.

- Ні, я не говорю про радикалів. Просто є люди, які розуміють, що в їхньому місті може бути як у Донецьку, якщо дозволити комусь стояти на площі та кричати: "Росія, ми на тебе чекаємо".

- Мені здається, що в принципі люди у нас усі спокійні, всі обійдуться без зіткнень та якихось конфліктів – і далі житимемо собі спокійно. Тому президентові не варто так сильно нагнітати і сіяти паніку. Дивіться, у середу він каже у зверненні, що жодної війни, все нормально, не панікуйте, а у п'ятницю вже каже, що готові напасти на Харків. Це взаємовиключні речі. Я думаю, що його спічрайтерам варто краще працювати над публічною подачею тих чи інших меседжів у суспільство, щоб у нас не було приводу навіть обговорювати подібні моменти.

Мені здається, що це залежить від аудиторії. Одна справа - звернення для власних громадян, інша - інтерв'ю англійською в США. Це завжди так, на внутрішнього та зовнішнього споживача - різні меседжі та акценти. Проте це спливло. І тут все взаємовиключне з різницею в один день, що дійсно дозволяє замислитися над тим, що взагалі відбувається і чому з боку глави держави таке хаотичне, взаємовиключне, непослідовне подання інформації. Мені здається – це черговий прокол якихось інформаційних служб, які працюють у ОП. Звичайно, так робити не можна.

- Чому йдеться саме про Харків?

- Напевно тому, що місто територіально, історично та культурно досить близьке до Росії. У нас кордон за 40 кілометрів. Тому природно, що ще з 2014 року багато аналітиків кажуть, що після Криму, Донецька та Луганська – Харків міг би бути наступною ціллю, а за ним Одеса, Дніпро тощо.

Але знову ж таки, я не знаю, чому у голові президента виник саме Харків. Можливо він має якусь оперативну інформацію спецслужб, що є такі загрози. Я поки що зі свого боку цього сasus belli не бачу.

Не можна так просто взяти і напасти, завжди має бути якась причина. Я поки що такої причини не бачу. І не бачу якогось супер величезного угруповання військ, яке здатне на повноцінну окупацію всього і вся, з боку РФ.

Проте я нічого не виключаю. Ми бачимо, як відбуваються переговори між США та Росією, тому все може змінитися. Наразі приводів для війни я не спостерігаю.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів