RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни обстрілюють Миколаїв такими снарядами, щоб вбивати більше людей - мер міста

Олександр Сєнкевич про ситуацію у місті Миколаїв станом на 30 серпня

Олександр Сєнкевич про ситуацію у місті Миколаїв станом на 30 серпня Олександр Сєнкевич Фото: facebook.com/SenkevichNikolaev

Миколаїв – один з обласних центрів, який найбільше піддається обстрілам російських окупантів. Напередодні рашисти вдарили по житлових будинках та навчальних закладах міста. Один з ударів прийшовся на міст, де на той момент перебували автомобілі та громадський транспорт. Влада Миколаєва закликає людей не виходити на вулицю без нагальної потреби та не пересуватися на автівках.

Яка зараз ситуація в місті, хто і навіщо здає оккупантам координати цілей та яким буде навчальний рік у Миколаєві - в ефірі Апостроф TV розповів міський голова міста ОЛЕКСАНДР СЄНКЕВИЧ.

– Що відомо про наслідки вчорашнього обстрілу Миколаєва з боку ворога? Чи є нова інформація?

– Ситуація не змінилася. Надвечір ми мали 24 поранених, які надійшли по "швидкій", а також це люди, які звернулися до лікарень. Дві людини, на жаль, загинули. Це мирні жителі, що просто були в себе біля дому. Це район приватної забудови, поруч знаходяться школа, лікарня тощо. Загалом це район, в якому не було жодних військових об'єктів.

Ми вже маємо таку сумну статистику, що росіяни гатять по миколаївських школах. Попередньо вони попереджають про це в своїх телеграм-каналах міністерства оборони росії, ТАСС. Говорять про те, що в такій-то школі знаходиться бронетехніка тощо. Потім вони проводять обстріли і кажуть, що знищили якусь там техніку, військових тощо.

Ми миколаївців просимо не викладати відео одразу після обстрілів, проте, на жаль, вони це роблять. Ми бачимо, що жодних військових машин, людей чи там рятувальників, які б витягали з-під уламків військових – або трупи, або врятованих людей – немає. Просто розвалини стоять і там немає постраждалих. Але вони продовжують це робити.

– У вас була оголошена кампанія з боротьби з коригувальниками. Якими були результати, і хто був серед коригувальників?

– Це місцеві люди. Загалом СБУ відпрацювала сім людей. Кількість людей була набагато більша, але у семи людей були підтверджені контакти та постійна співпраця з окупантами. Невідомо, що керує цими людьми. Один із них сказав, що він робив це, бо в миколаївських школах заборонили вивчати російську мову, хоча це зробили після повномасштабного нападу росії на Україну. Загалом це люди, які жили в Радянському Союзі і мають особливі почуття до росії як до асоціації з Радянським Союзом. Просто упороті. Мені здається, навіть якщо б таким людям прилетіла ракета в будинок, вони б усе одно продовжили давати координати.

– Чим ворог здебільшого тероризує Миколаїв?

– Загалом більшість снарядів, які летять по Миколаєву, – це системи С-300, які перероблені, щоб стріляти по наземних цілях. Це останнім часом. Раніше ми отримували велику кількість снарядів від РСЗВ. Шрапнель, касетні снаряди, ціль яких – вбивати людей. Зараз маємо руйнування будинків і інфраструктури. Використовують С-300, стріляють по об'єктах інфраструктури. Просто гатять повсюди.

– З огляду на те, що під час останнього обстрілу постраждала школа, як буде організований навчальний рік?

– В першу чергу хочу сказати, що нами майже три місяці назад ухвалено рішення про те, що навчальний процес у Миколаєві буде відбуватися виключно в онлайн-форматі. Сьогоднішній і вчорашній прильоти, всі ці обстріли міста показують, що ми не можемо забезпечити навчальний процес безпечно в Миколаєві. Треба сказати, що на 26.08 в нас кількість дітей, які зареєструвалися і будуть навчатися в наших школах, становить майже 44 тисячі учнів. За кордоном в нас знаходяться 17200 учнів. Інші знаходяться в Україні і будуть навчатися онлайн. На сьогоднішній день майже 10 тисяч дітей – учнів шкіл – перебувають в місті Миколаєві.

Хочу нагадати, що за час війни Миколаїв не обстрілювали лише 25 днів. Тобто ми майже щодня маємо обстріли. І кількість ракет, які падають на місто, становить від 4 і до 38. За рекордний день в нас прилетіло 38 ракет, з яких лише дві змогла збити ППО.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів