RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Повернення Криму Україні: як не прошляпити важливе питання

З деокупацією кримського півострова виникне важливе майнове питання

З деокупацією кримського півострова виникне важливе майнове питання Один із символів Криму Ластівчине гніздо Фото: facebook

Днями секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав 12 кроків до деокупації Криму. Серед них: знищення Кримського мосту, який з'єднує окупований півострів з материковою росією, програма "Детоксикація", створення документальної бази російських злочинів проти українців, які чинилися під час окупації тощо. Також і встановлення памʼятника "Русскій корабль, іди…". Крім того, Україна розробляє люстраційний механізм персональної оцінки, яким визначається ступень залучення конкретних осіб до підтримки діяльності окупаційних адміністрацій. Кримінальна відповідальність чекає на тих, хто пішов у так звані правоохоронні органи та адміністрації окупантів. А громадяни рф, які переселилися на територію українського Криму, будуть вислані. Своїми думками щодо цих 12 кроків в етері Апостроф TV поділився заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

По-перше, треба сказати, що багато із того, що там є, вже декілька років дискутується в суспільстві не лише у Києві, але й на тимчасово окупованій території Криму. Це правильно, що ми зараз окреслили такі напрямки, по яких держава зобов'язана приймати якісь дії. Це є таким знаком для наших громадяни на окупованих територіях.

Читайте: Путін з останніх сил чіпляється за Крим, але росіяни тікають з півострова - кримський активіст

Треба, щоб було зрозуміло, що буде після деокупації. Але я не думаю, що ми зупинимося на 12 пунктах. Тому що, як я розумію, це вперше, коли запропонували такий механізм, коли експерти, люди, які мають відношення до того або іншого напрямку, будуть висловлюватись. Деякі пункти будуть більш розширюватися, а деякі будуть додаватись.

Є дискусійним питанням висилки. Це, я би сказав, видворення тих, хто порушив закони України. Я взагалі вважаю, що це злочинці, які брали участь в злочині, створеному бандою путіна. Тому тут коли ти кажеш про видворення – це один механізм, він може тривати роками. А є механізм, коли ти приїхав як грабіжник награбувати, використати цю "халяву", як вони люблять це робити: приїхати до Криму, "Крим наш", починати там скуповувати якесь майно, потім прилаштовуватись, працювати, народжувати дітей, якісь там змішані шлюби є. Насамперед це злочин, тому що вони не лише порушили (закон – ред.), а приїхали на цю "халяву". Вони політично, морально, ментально виховувалися і використали своє своє бажання брати участь в цьому злочині.

Думаю, що нам потрібно буде вносити деякі нові закони для того, щоб у нас не було з цим проблем. Наприклад, щодо майна. Звісно, усі двоголові курки, де є печатка на документах, не будуть визнаватись, правильно. Але нам же треба розуміти, що деякі наші так звані громадяни і не лише в Криму, а й ще тут в Україні – це є і депутати, є і родичі, є і ті, які виїхали з Криму, приїхали сюди, працевлаштовуються, а потім там здають майно. Перші роки дійсно було дуже вигідно продавати росіянам своє майно, воно багато коштувало. І зараз їм його повертати?! Тому що там сказано, що воно буде знову належати громадянам України. Я думаю, що це неправильно, тому що це треба націоналізовувати. Потрібно, щоб у таких людей теж була якась відповідальність, і вони за це не лише морально відповідали. Це буде приховувати їх співучасть з тими злочинцями.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою