RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін може вдарити на Донбасі, в Криму, а також з Придністров'я

Генерал Ігор Романенко розповів про ймовірність повномасштабного російського військового вторгнення в Україну

Генерал Ігор Романенко розповів про ймовірність повномасштабного російського військового вторгнення в Україну Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко Фото: УНІАН

8 серпня виповнилося рівно вісім років з дня російського військового вторгнення в Грузію. У понеділок генерал-лейтенант ІГОР РОМАНЕНКО, який у той час був заступником начальника Генштабу, пояснив "Апострофу", чи слід зараз очікувати від Росії повномасштабного нападу, подібного до того, яке було скоєно у серпні 2008 року в Грузії. Варто зазначити, що генерал Романенко тоді відповідав за військове співробітництво України з країнами кавказького регіону. Наша країна поставила в Грузію зенітно-ракетні комплекси, за допомогою яких збивалися російські літаки, в тому числі дальній бомбардувальник Ту-22М3, здатний нести ядерну зброю.

- Останнім часом дії бойовиків на Донбасі активізувалися. Як ви вважаєте, якщо Володимир Путін віддасть наказ напасти на Україну, звідки саме виникне головна загроза?

- Якщо вони збираються вдарити, то можуть вдарити на Донбасі, в Криму, а також розпочати бойові дії з Придністров'я, у них там є війська. Тому якщо буде необхідність, і вони зважаться на повномасштабну війну, то будуть діяти зі всіх сторін. Це такий тактичний підхід.

- Наскільки сьогодні є реальною така повномасштабна агресія з боку Росії?

- Повномасштабна - навряд чи. Принаймні, за тими військами, які вже зосереджені, не схоже. У кращому випадку вони можуть розпочати бойові дії на оперативному рівні. У них є для цього дуже серйозні можливості. Є війська і озброєння, які зосереджені на території Росії. Якщо нам потрібно формувати нові частини, набирати і навчати людей, випускати зброю, то для них багато в чому це просто питання перекидання частин і підрозділів з інших місць.

- Проте сьогодні видно, що Україна, швидше, чекає, коли закінчиться війна, ніж готується до її продовження?

- Ми очікуємо, щоб війна швидко скінчилася, але для того щоб це відбулося, нам треба перемогти. Україна готується, звичайно. Зростає потенціал (української армії, — "Апостроф"), це видно і за кількістю військових частин, і за озброєнням, і за рівнем підготовки. Ми взагалі не мріяли про такі гроші, які сьогодні нам виділяються.

- Але чи достатньо цих грошей?

- Після війни в Грузії Міністерство оборони цієї країни отримувало 7% ВВП, а в Україні виділяється 2,6% від ВВП. І в цьому році Міністерству оборони виділено менше грошей, ніж торік. Чи може бути таке під час війни? У країні, яка воює, повинні бути розставлені пріоритети. Якщо це війна, хоч і гібридна, то пріоритетом для фінансування повинні бути силові структури, в першу чергу Збройні сили.

- Свого часу Україна відмовилася від ядерної зброї. Наскільки реально сьогодні повернутися до її розробок? Скільки часу на це знадобиться?

- Я вважаю, що ядерний потенціал, який дозволив би нам відчувати себе в безпеці від нападу, може бути відновлений років за п'ять-десять.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами