RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Останній зліт військової думки росіян: чи варто побоюватися захоплення Одеси

Олексій Арестович про шанси росіян відхопити ще якусь частину України

Олексій Арестович про шанси росіян відхопити ще якусь частину України У Росії немає шансу захопити Одесу, а трагедія 2 травня навряд чи повториться Фото: EPA/UPG

Російський письменник, адепт "російського світу" Захар Прилепін натякнув, що в 2017 році Росія захопить Одесу. Таке судження прихильник Володимира Путіна висловив після присудженню Нобелівської премії по літературі музиканту Бобу Ділану. "Нобелівська премія продемонструвала дивовижну сталість: російські люди другий рік поспіль беруть премію. Росіяни йдуть. Роб, ми тобі поставимо пам'ятник в Одесі. Ти, Утьосов і Бернес. Приїжджай на відкриття в 2017-му році", - написав на своїй сторінці в Facebook Прилєпін. У свою чергу, військовий експерт Олексій Арестович впевнений, що у росіян вже давно немає ніяких шансів захопити і шматка української території, не кажучи вже про міста-мільйонники. Своєю думкою щодо шансів України на втрату Одеси експерт поділився з "Апострофом".

У Росії немає шансу відірвати ще хоч якийсь шматок від України. На це не залишилося сил — ані військових, ані політичних. У них не вийде захопити і двох кілометрів української території, не кажучи вже про міста-мільйонники або навіть маленькі міста. Росіяни втратили історичну можливість до захоплень ще рік тому. Дебальцеве було останнім злетом їх військової думки. Російські військові зазнали там величезних втрат, після чого у них не вистачило сил на весняно-літній наступ. Усі їх операції носять не наступальний характер, а оборонний: щоб на них не напали ми і зле НАТО.

У них в сухопутних військах 330 тисяч осіб проти 400 тисяч силовиків у нас, які можуть бути захоплення? Росії треба оголошувати повну мобілізацію, озброювати армію, але вони цього ніколи не будуть робити, тому що як тільки почнеться мобілізація, по-перше, завалиться економіка, по-друге, Захід введе додаткові санкції, по-третє, усі ці диванні любителі "російського світу" почнуть розбігатися і ховатися від мобілізації. Це галімі гопники, у яких немає сил навіть, щоб захистити свої рідні кордони.

Путін закрив проект "Новоросія" давно. Ще тоді, коли сказав, що ЛНР і ДНР будуть частиною України, просто в особливому статусі. Тепер він їх ретельно впихає назад до складу України, але намагаючись зробити це на своїх умовах. Але це не принципово, адже все одно прихильники Л/ДНР потраплять під українську зачистку, на чим і скінчиться вся "Новоросія". Ця тема закрита. Тому я не розумію, для чого вони тягнуть час. Їм давно вже пора здатися або об'єднатися з нами і відлупцювати росіян. Це партія, результат якої вже зрозумілий. Залишилися вирішальні ходи.

Крім того, скоро 2018 рік, вибори президента Росії, і Путіну пригадають усе: вбивство Литвиненка, Боїнг, виступи в Сирії і так далі. Якщо Росія зіткнеться в Сирії з США, вона програє. Результатом буде сильний удар по іміджу Путіна як сильного політика. Після такої поразки він може спробувати відігратися у нас, в Україні, або в Прибалтиці. Усе одно його військові можливості залишаються обмеженими, а, значить, напад буде мати характер локальних операцій.

Але подібні провокації з боку Путіна однозначно будуть розцінені Заходом як його повна неосудність. Для України це означає подальше зближення з НАТО та отримання летальної зброї, що призведе, відповідно, до ще більших втрат на фронті з боку російських військових. Більш того, на Заході не залишиться політиків, які зможуть захищати Путіна. Він стане ворогом всього цивілізованого світу. І це прискорить поразку Росії.

Треба розуміти, що російської військової могутності не існує. Це — медійний продукт. Тому коли ми обговорюємо такі приводи, ми працюємо на їх пропагандистську машину. Треба припиняти це робити, припиняти обговорювати сценарії захоплень Одеси. Росія стратегічно програла.

Читайте також

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу