RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небойові втрати: чому українські солдати гинуть, коли гармати мовчать

Психологи впевнені, що частину небойових втрат на фронті можна було попередити

Психологи впевнені, що частину небойових втрат на фронті можна було попередити Протягом 2016 року небойові втрати в українських збройних силах перевищили втрати на фронті в бойових зіткненнях Фото: УНІАН

У Міністерстві оборони оприлюднили невтішну статистику - за 2016 рік небойові втрати українських військових склали 256 осіб, при тому, що на фронті в бойових зіткненнях загинуло 211 бійців ВСУ. "Апостроф" розбирався, чому в перервах між боями гине більше солдат, аніж від куль і мін бойовиків.

Суїциди в АТО

Найбільше жахає причина, яка вийшла на перше місце серед небойових втрат в ЗСУ за 2016 рік. Це самогубства. У Міноборони за минулий рік нарахували 63 таких випадки. За статистикою, яку раніше оголосив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, всього з початку АТО загинуло майже 1300 бійців з причин, які не пов'язані безпосередньо з веденням бойових дій, з них самогубців - 259 осіб.

Самі військові стверджують, що на 100% довіряти цій статистиці не можна, адже не завжди, коли солдат себе вбиває, це пов'язано з планами звести рахунки з життям.

"Зараз в країні важка економічна ситуація, і багато хто йде на службу, щоб заробити грошей. Але коли вони підписують контракт, люди не думають, що їх можуть відразу відправити в зону АТО, все ж хочуть служити в тилу. А коли людина не дуже морально стійка потрапляє в зону бойових дій, у неї може виникнути паніка, і вон може прострелити собі щось аби більше не воювати і буває що завдає собі великої шкоди", - розповів "Апострофу" демобілізований військовий Сергій.

Проте, випадки суїциду в ЗСУ дійсно відбуваються і вони не поодинокі. Наш співрозмовник Сергій згадує, що така трагедія сталася у його підрозділі під час служби в армії.

"У хлопця були домашні проблеми з дівчиною, тому що за пару хвилин до самогубства він з нею розмовляв по телефону. Просто домашні часто не розуміють реалій того, що відбувається на фронті. Я не один раз був свідком ситуацій, коли солдатові дзвонять з дому і починають виносити мозок, а людина в цей час стоїть на посту зі зброєю. Починаються бурхливі обговорення домашніх проблем і намагаються перенести їх вирішення на бійця. Але людина, якщо служить на передовій або навіть в тилу, реально нічого не може зробити і вирішити. Наприклад , якщо проблеми фінансового плану, банкомату ж під боком немає. Вирішити проблему з ЖЕКом він теж не може, адже це не аргумент для начальства відпустити людини, якщо у нього вдома проблеми з комунальниками", - зазначив Сергій.

Суїцидальні думки можуть виникати не тільки у новобранців, які вперше виявляються на передову, а й у ветеранів АТО, які не знаходять себе в мирному житті. "Дуже багато людей, які були в АТО добровольцями, пішли в тил, там не витримали і пішли в ВСУ, а свої моральні проблеми вони принесли з собою і бо не вирішили їх", - пояснила "Апострофу" засновник добровольчого медичного управління "Госпітальєри" Яна Зінкевич.

У свою чергу військовий психолог Андрій Козінчук пояснив "Апострофу", що історія кожного самогубства на фронті унікальна, відповідно немає однакової причини, яка змушував би солдатів зводити рахунки з життям.

"Говорячи іншими словами, якщо командир, наприклад, відмовив бійцеві у відпустці, то це не може бути причиною самогубства. А ось депресія, алкоголізм, наявність психічного захворювання вже можуть його до цього підштовхнути. Є чинники, які спонукають чоловічу стать до таких вчинків — це депресивний розлад, втрата раціонального мислення, у зв'язку з тривалим перебуванням в зоні бойових дій, наявність психотравмуючих факторів (смерть побратима). Але на мій погляд найбільшим фактором є відсутність підтримки як індивідуальної, так і соціальної. Ці інституції у нас не працюють, їх просто немає. У підсумку, людина залишається сам на сам зі своїми проблемами. Якщо ви запитаєте Міноборони, що вони роблять, щоб люди не кінчали життя самогубством, то вони скажуть, що у них є накази і директиви з приводу профілактики суїцидів і всі фахівці працюють над цим. Насправді ж ще більше будуть накладати на себе руки ветерани. Наприклад, в США щодня трапляється 20 суїцидів. Кожен день 20 ветеранів самі себе вбивають. Наше завдання не допустити такого в Україні", - підкреслив експерт.

За словами військового психолога, частина самогубств на фронті можливо попередити ще на етапі відбору бійців у військкоматах.

"Це реально, просто все питання в тому, що до цього несерйозно ставляться. Там повинні сидіти діагности-фахівці. Але ці діагности стоять трохи дорожче, ніж можуть запропонувати військкомати. Якщо в кожному військкоматі буде якісна психологічна діагностика, відсоток самогубств буде набагато менше. потрібно розуміти, що не всі, хто звів рахунки з життям психічно хворі люди. просто повинна бути адекватна робота з особовим складом. у нас в армії досі працює система замполітів, яка просто інакше називається. замполіта це ж не вирішення проблеми, якщо сам командир не знає про те, яке морально-психологічний стан має бути у його бійців. Наприклад, в європейських арміях ніде немає замполітів. Замість них там група фахівців - соціальний працівник, психолог і лікар. Крім того, командири самі проходять психологічну підготовку ", - резюмував Андрій Козінчук.

Психолог, представник громадської організації "Без броні" Тетяна Руденко додає, що навіть якщо на етапі медкомісії фахівці вкажуть на проблеми з психологічним здоров'ям призовника, до них не завжди прислухаються.

"У нас психологи якщо і залучені до відбору солдатів, то їх слово не завжди є фінальним або вагомим. У всіх арміях світу є суїцидальні випадки, просто десь їх більше, а десь менше. Там де менше, там є нормальний відбір , психологічний супровід і адаптаційні заходи, щоб людина після повернення з фронту зміг себе знайти і нормалізувати свій психологічний стан", - зазначила Тетяна Руденко.

Хвороби і "аватари"

На друге місце антирейтингу небойових втрат в українській армії вийшли смерті солдатів від хвороб. З цієї причини, за даними Міноборони, у 2016 році померло 56 бійців. Але якщо брати весь час проведення АТО, то саме смерті воїнів від хвороб є найпоширенішою причиною до небойових втрат в ЗСУ - понад 400 випадків. Такі дані приводив Анатолій Матіос. За словами головного військового прокурора України, ця цифра говорить про те, що військкомати проводять неякісний відбір військовослужбовців і беруть на службу чоловіків, у яких є проблеми зі здоров'ям.

Втім, Яна Зінкевич запевняє, що з деякими небезпечними хворобами медкомісії мають право брати бійців на службу абсолютно легально. "Людина могла померти в АТО, наприклад, від онкології, гепатиту С. З деякими хворобами можна брати в армію. У мене батальйон - 200 осіб і жоден з них не помер в бою, тільки поранені, але померло двоє людей від хвороб", - говорить волонтер.

Дійсно, згідно з наказом Міноборони №402 від 14 серпня 2008 року, боєць, наприклад, з раком шкіри в індивідуальному порядку може визнаватися обмежено придатним. "Але банально солдат може захворіти вже в армії, від когось заразитися. Потрібно розуміти, що у військових є спілкування з місцевими, з жінками в тому числі, і які у них хвороби ніхто не знає. Бійця могли відпустити у відпустку на три дні, відсутність контрацепції і ось він уже захворів ", - додала Яна Зінкевич.

Третя за поширеністю причина небойових втрат в АТО - це загибель в результаті необережного поводження зі зброєю - 39 смертей. Однак самі військові стверджують, що це зовсім не причина, а наслідок іншої проблеми в армії - пияцтва. Хоча за офіційними даними від отруєнь алкоголем і наркотиками в 2016 році в ЗСУ померло 10 осіб, за словами військових, за загибеллю в результаті нещасних випадків (29 осіб), вбивствами (30 осіб), ДТП (18 осіб) стоїть саме алкоголь.

"Мобілізували зазвичай тих, хто не встиг сховатися. Людей забрали в армію, а вони не дуже розуміли навіщо вони там взагалі знаходяться. Вдома зарплата у них могла бути менша, ніж в армії, тим більше вдома сім'я, потрібно продукти купувати, речі, а в армії тебе годують, одягають і дають зарплату, плюс купа вільного часу. Потім виходили такі ситуації, коли людина випила в сильну спеку, пішла купатися на річку і потонула. Інший на полігоні перепив до такої міри, що вранці не прокинувся. Якщо людина в цивільному житті пила, то в армії моментально іншою вона не стане. При цьому будь-які методи виховання на них не діють. Бувало що і по фізіономії їм давали свої ж товариші по службі. У кожного солдата є обов'язки, наприклад, ходити на пост. А як він заступить на пост, якщо він п'яний? А якщо на позиції не вистачає людей, а на пост потрібно ходити через кожні 6 годин, то заступати ще за когось нікому не хочеться", - говорить наш співрозмовник Сергій.

Тетяна Руденко запевняє, що п'яниці потрапляють в ЗСУ, в тому числі, через недоопрацювання військкоматів. "У нас дуже поганий відбір. На жаль, в армію потрапляють люди з алкоголізацією 10, 15 і навіть 20 років. Тут ніякі виховні заходи не допоможуть", - резюмувала фахівець.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами