RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аваковський КОРД: вчителі з Америки, люди з Беркуту

У спецназ беруть і колишніх співробітників Беркута

У спецназ беруть і колишніх співробітників Беркута Показове затримання злочинців у рамках спільних навчань підрозділу особливого призначення КОРД Нацполіціі України та мобільного прикордонного загону Держприкордонслужби України "Дозор" в аеропорту "Бориспіль" Фото: Владислав Мусієнко

До кінця 2017 в Україні завершиться формування підрозділу поліції спеціального призначення КОРД. Про це заявив глава МВС Арсен Аваков. За словами міністра, створення КОРД "важлива компонента професійного підходу". З того моменту, як Аваков дав старт створенню нового поліцейського спецназу "за сучасними передовим лекалами кращих силових підрозділів світу", минуло більше року. Який спецназ вдалося скроїти міністру розбирався "Апостроф".

Як відбирали

Вперше про створення "Корпусу Оперативно-Раптової Дії" Арсен Аваков заявив ще в липні 2015 року, в контексті реформи МВС. Допомогу у створенні нового підрозділу надали США: американські коучі готували наших інструкторів, які потім і відбирали кандидатів для служби в КОРД.

Відбір в український спецпідрозділ складється з восьми етапів.

Анкета. На першому етапі кандидат подає особисту анкету, яка проходить перевірку спеціальною програмою. Якщо кандидат не відповідає основним вимогам служби в КОРД, наприклад, не має трирічного досвіду служби в МВС, Нацполіціі, ВСУ або не брав участі в АТО, то програма автоматично виключає такого претендента.

Психологічний тест. На другому етапі потенційний спецназівець має пройти психологічне тестування. За результатами тестів визначають, куди краще направити служити кандидата: безпосередньо у бойовий підрозділ (група А), програму захисту свідків (група В) або до підрозділів з охорони громадського порядку.

Детектор брехні. На поліграфі перевіряють наявність кримінального минулого, причетність до сепаратизму, розстрілів і побиття активістів Майдану. Під час обстеження з'ясовують чи вживає людина наркотики та алкоголь, чи не схильна до ігроманії.

Фізпідготовка. Четвертий етап включає заліки з фізичної та вогневої підготовки.

Виживання. Всіх, хто успішно проходить четвертий етап, потрапляють на курс виживання, де з допомогою критичних навантажень: сон по 4 години на добу, біг 20 кілометрів в повній амуніції, перевіряють витривалість бійців. Випробовування тривають п'ять днів.

Співбесіда. Хто не зламався під час попереднього етапу проходять співбесіду, що є фінальним етапом відбору. Хоча на цьому випробування і навчання не закінчується, а починається непростий і тривалий етап подальшої підготовки.

Кандидата направляють в тренінговий Центр підготовки підрозділів особливого призначення, де він проходить двомісячний навчальний курс за методикою підготовки спецназу Управління по боротьбі з наркотиками Міністерства юстиції США (DEA), Прикордонного патруля США BORTAC, Служби федеральних маршалів і групи спеціального призначення дивізіону "Техаські рейнджери".

Новий КОРД або старий "Беркут"

КОРД мав замінити такі спецпідрозділі міліції, як "Титан", "Сокіл", "Грифон" та "Беркут". При цьому Аваков наполягав на повному перезавантаженні системи спецназу. "КОРД не буде ні автоматичним наступником колишніх підрозділів, ні продовжувачем сумних традицій минулого. Повне перезавантаження!" — говорив у жовтні 2015-го Аваков. Тоді ж глава МВС додавав, що на першому етапі відбору право подати документи отримають бійці добробатів МВС, патрульні поліцейські і ... бійці спецпідрозділів «Сокіл», «Грифон».

Саме той факт, що в новий КОРД стали проходити силовики зі старих спецпідрозділів міліції, в тому числі і "Беркута", обурив громадськість.

"Влітку в мене і ще одного хлопця активіста стався інцидент зі співробітниками КОРДу. Ми були викрадені, — розповідає "Апострофу" активіст Майдану, екс-боєць батальйону МВС "Гарпун" Сергій Бондар. — Нас везли в мікроавтобусі, там знаходилося близько 12 співробітників КОРДу і деякі з них зізнавалися, що вони з "Беркуту" і нічого ми не досягли і не досягнемо і вони досі нас карають".

У тому, що в КОРД просочилися екс-беркутівці впевнений і нардеп Ігор Луценко. "Така інформація є, але їх там не більшість. Просто до беркутівців не вжили заходів відповідно до їх ролі на Майдані. Свого часу були службові розслідування, але Аваков не взяв ці результати до уваги, нікого не звільняв. Потім термін притягання до відповідальності минув і після цього Нацполіція формально вже не має права нічого з ними робити. Затягнули просто час", — розповів "Апострофу" Ігор Луценко.

Однак заступник директора департаменту комунікації Нацполіціі Микола Гулевич пояснив "Апострофу", що співробітники "Беркуту" цілком законно можуть служити в КОРДі. "Допускаються колишні співробітники міліції, які раніше служили в підрозділах "Беркуту", якщо вони себе нічим не заплямували і пройшли процедуру переатестації", — сказав Гулевич.

У свою чергу екс-керівник Управління кримінальної розвідки ГУБОЗ МВС України Валерій Кур пояснив "Апострофу", що система відбору кандидатів у КОРД була досить суворою, відповідно потрапити в спецпідрозділ людям із заплямованою репутацією було непросто.

"Відбір був дуже серйозний. Я дуже ревно стежив за тим, як відбирали на полігонах, як проводили тести і перевірки особового складу. Тим більше, що вони йшли під контролем тих спецслужб Заходу, які були ініціаторами передачі коштів на переформатування цього підрозділу. Тому я не думаю, що хтось допустив би, щоб силовик, який брав участь у злочинах і правопорушення був би допущений. Мені відомо, що ніхто з тих, хто заплямував себе у колишніх силових підрозділах МВС туди не потрапив. Крім того, я маю інформацію про те, що повернули з відставки деяких керівників, генералів, які пройшли бойовий шлях і доручили їм формувати КОРД під контролем представників розвинених країн Європи", — зазначив Валерій Кур.

Експерт додав, що лаяти КОРД тільки через те, що там могли опинитися колишні співробітники "Беркуту" або інших розформованих силових підрозділів МВС — неправильно. "Наприклад, прибрали міліцію, але прибрали як символ, адже без міліції держава загине. Точно так же і "Беркут" прибрали як символ. Але що таке "Беркут", "Сокіл"? Це технічно відпрацьований інструментарій, прості виконавці. Абсолютно підвладний технічний інструмент. Це влада створює такі умови, при яких, у випадку чого розплачується простий технічний інструментарій", — підкреслив Валерій Кур.

На сьогоднішній день бійці КОРД несуть службу в столиці, а також Донецькій, Одеській, Харківській, Житомирській, Сумській і Рівненській областях. На черзі Дніпропетровська, Закарпатська та Чернівецька область. Їх основні завдання — проведення і підготовка спецоперацій по затриманню небезпечних злочинців, звільнення заручників та силова підтримка оперативно-розшукових дій, в тому числі і в зоні АТО.

Однак незважаючи на швидке поширення КОРД по країні, багато спецпідрозділів в регіонах не укомплектовані на 100%. Це офіційно визнають в МВС. Наприклад, некомплект КОРД в Донецькій області становить 50%. Втім, в Міністерстві це не вважають катастрофічною проблемою, так як у разі проведення операцій в регіонах, де спецназу ще немає, силову підтримку оперативникам можуть надавати КОРДівці з сусідніх областей, де підрозділи вже сформовані.

Перший провал

За коротки час існування підрозділу, співробітники КОРД вже встигли стати фігурантами одного з найгучніших скандалів в МВС України. Йдеться про події в Княжичах, де 4 грудня спецназівці відкрили вогонь по своїм колегам з Держохорони. Тоді загинуло п'ять осіб.

"Коли за версією МВС в Княжичах КОРДівці мали звільняти заручників, вони знали, що заручники знаходяться в автомобілі, і при цьому вони просто розстріляли всіх разом із заручниками. Про який професіоналізм тут можна говорити?" — зазначає Сергій Бондар.

Втім, Валерій Кур стверджує, що не можна судити про роботу всього спецпідрозділу тільки за трагедією в Княжичах.

"КОРД — один з кращих підрозділів, яка нам дісталася в результаті, так званої, реформи МВС. Інша справа, що в цілому система МВС до того погано організована, що навіть такий підрозділ як КОРД виявилося в такій ситуації, як сталася в Княжичах. Але вони в цьому не винні. Це наслідок управління. КОРД не причина. КОРД - силовий підрозділ, який не володіє такими повноваженнями, як оперативно-слідчі підрозділи. Вони не допущені ні до оперативної, ні до агентурної, ні тим більше, до слідчої роботи. Це силове прикриття. Умовно кажучи КОРД не основне ланка, але дуже важливе допоміжна ланка, без якої складно було б боротися зі злочинністю", — резюмував експерт.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні