RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обстріл Донецька: що це було

Донеччани з острахом чекають ночі і збирають "тривожні" валізки на випадок нових обстрілів міста

Донеччани з острахом чекають ночі і збирають "тривожні" валізки на випадок нових обстрілів міста Последствия артиллерийских обстрелов в в Донецке Фото:

У ніч на 3 лютого окупований бойовиками Донецьк здригнувся від потужних артилерійських обстрілів. Вранці стало відомо про руйнування і жертви серед мирного населення практично у всіх районах міста. Самі мешканці Донецька стверджують, що не пригадують такої військової активності з 2014 року, коли в місті практично щодня розривалися снаряди. Що стало причиною обстрілів і як мирні жителі пережили гарячу ніч дізнавався "Апостроф".

Пошкодження

Найпотужніший вибух в Донецьку стався близько 22 години в районі автостанції Мотель, яка є великою транспортною розв'язкою і розташована всього в п'яти кілометрах від центру міста. Донеччани розповідають: вибух був такої сили, що в будинках, які знаходяться в декількох кілометрах від епіцентру повилітали шибки. "Реально думала, що рвонуло у мене під будинком, десь зовсім близько, хоча я досить далеко живу від Мотелю, — розповідає "Апострофу" донеччанка Мар'яна. — Навіть підлога і шибки затремтіли у мене на 9 поверсі, але на щастя не вилетіли. Якби вилетіли було б зовсім погано, на вулиці зима, а ставити нові просто нема за що. Звичайно злякалася, причому дуже сильно, відразу думки: куди бігти, що з собою брати. Залізла в інтернет, а там паніка: то біля залізничного вокзалу попадання, в центрі, то виходить, що бігти нікуди — всюди все горить. Такого не пригадаю з 2014 року. Війна схоже знову повертається".

А паніка в соцмережах розгорнулася неабияка, адже заграву від вибуху можна було спостерігати з будь-якої точки міста. Хтось стверджував, що снаряд потрапив в АЗС, тому вибух і був такий потужний, хтось говорив, що в районі мотелю розірвалася ракета, випущена з комплексу "Точка-У", а сепаратистські сайти розповсюдили інформацію про попадання ракети РСЗВ "Ураган". Втім, вранці, так звана, народна міліція ДНР повідомила, що в районі автостанції злетіла у повітря вантажівка з вибуховими матеріалами. "Причиною детонації стало, або порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів, або потрапляння в нього будь-якого боєприпасу (міни, снаряду, "ГРАДу", "Урагану"), підриву, внаслідок диверсії. Вибух одиночної бойової частини реактивного снаряду від РСЗВ "Ураган" не здатен спричинити такі руйнування", — відзначили у фейковий міліції ДНР.

Руйнування в районі Мотелю дійсно виявилися масштабними: вибуховою хвилею вибило всі шибки в навколишніх будівлях і зірвало покрівлю. З коренем вирвало дерева, повалило контактні мережі тролейбусів, бетонні опори і рекламні щити. Також було зруйновано кілька магазинів, припарковані поруч автомобілі перетворилися на металобрухт, а в ботанічному саду постраждало скління тропічних оранжерей. За інформацією окупаційної адміністрації міста, унаслідок вибуху загинула одна людина.

Крім того, донеччани нарахували десятки влучень снарядів по всій території міста. Так, під обстріл потрапила Шахтарська площа в самому центрі Донецька. Користувачі соцмереж повідомляли про палаючих будинках в цьому районі по вулиці Артема і Київському проспекті. Постраждав і найбільший ринок міста в районі залізничного вокзалу. "Щось важке потрапило прямо в торгові ряди, де продаються будматеріали, і вони відразу ж загорілися. Горіло сильно, диму багато було, але добре, що це сталося вночі, якби вдень, не знаю, що було б — там же купа людей скуповується", — скаржиться "Апострофу" житель Київського району Донецька Олексій Гурт.

Під обстріл потрапили навіть райони, які в "гарячому" 2014 році вважалися відносно тихими і безпечними. "Це звичайно взагалі страшно. За всю війну мені здавалося, що нам пощастило з мікрорайоном. Слава богу, жодного прильоту ні в 2014, ні в 2015 у нас не було, я навіть стареньких батьків з Текстильника (мікрорайон в Донецьку, — "Апостроф" ) до себе в квартиру переселила, адже там іноді взагалі було пекло — каже "Апострофу" мешканка Калінінського району Ірина. — Вчора виявилося, що ніфіга ми не в безпеці, коли вцілило в стіну сусіднього будинку. Чого тепер чекати? Гуркіт виразно чується і зараз, але десь за межею міста як я розумію. З острахом чекаю ночі, думаю знову почнуться обстріли. Куди тільки бігти? У підвал боюся, а раптом в будинок потраплять, він складеться як коробочка, і в підвалі я сама себе і поховаю".

Що це було?

На сепаратистських ресурсах в мережі, паралельно з вибухами в центрі Донецька стала з'являтися інформація про те, що почався масований наступ ЗСУ на місто. "Очевидці" розповідали навіть про бойову авіацію, яка нібито вилетіла зі Слов'янська в напрямку Донецька. Масла у вогонь підлив і екс-лідер бойовиків Ігор Гиркин (Стрєлков). "Почалося, так? Два роки глузування і знущань над Стрєлковим та іншими чесними людьми, постійно писали про те, що "сакральний Мінськ" не може закінчитися нічим іншим, як новою атакою укрів і ця атака буде набагато більш підготовленою і потужною, ніж всі попередні..." — написав на своїй сторінці в соцмережах Стрєлков.

На користь версії про український наступ свідчила і військова активність на околицях Горлівки. Нагадаємо, що саме Горлівка і Донецьк є найбільшими анклавами бойовиків, і якщо вже проводити блискавичний наступ, то саме на ці два міста. Тим більше, що, утримуючи позиції в Авдіївці, ЗСУ має можливість контролювати трасу, по якій йде постачання горлівських бойовиків, а значить, якщо поділити два анклави, терористів буде легше знищити.

Однак, в прес-центрі штабу АТО заявили, що ніякого наступу ЗСУ не було. "ЗСУ не ведуть артилерійський вогонь по населеним пунктам", — відзначили в штабі. Правда, наївно було б вважати, що ЗСУ публічно повідомлять про свої плани щодо наступу. З іншого боку, Україна "зв'язана" Мінськими домовленостями, підписи під якими поставили лідери європейських держав, відповідно, скандально проігнорувати їх і піти в наступ українська армія не може. Захід не зрозуміє.

У наступ ЗСУ не вірять і самі донеччани, хоча лідери бойовиків активно розганяють цю інформацію серед городян. "Вірять тільки бабусі і дідусі, яким сказали про наступ по телевізору. Молодші люди, які мають можливість отримувати інформацію з різних джерел і аналізувати її, в наступ не вірять. Я впевнена, що це провокація бойовиків. Коли на Мотелі стався вибух, через годину почали працювати "Гради" як відповідь укропам. Але звідки ці "Гради" взагалі взялись? Їх же відігнали ніби як до кордону, ми вже півтора року їх не чули. А щоб давати "відповідь" їх потрібно підігнати, потім розставити на позиції, а це все за один день не робиться. Значить орки прекрасно знали, що буде і все це готували", — додає донеччанка Мар'яна.

У свою чергу військовий експерт і головний редактор сайту "Інформаційний опір" Юрій Карін пояснив "Апострофу", що донецькі провокації бойовиків можуть бути пов'язані з військовими злочинами терористів в Авдіївці. Нагадаємо, вчора бойовики обстріляли місце надання гуманітарної допомоги на міському стадіон і місцеву школу.

"Вчора росіяни і наші зрадники обпеклися на тому, що їх вогневу атаку на Авдіївку, в тому числі на мирні квартали і на стадіон було зафіксовано іноземними журналістами, один з яких був поранений. Тому природно, що перед засіданням ООН по ситуації на Донбасі, терміново потрібно було ввімкнути стару платівку про хунті і карателів. Одним з таких кроків може бути масовий вогневий удар з житлових кварталів з метою отримати "відповідь", — вважає Карін.

До речі, як звітує група Bellingcat, вести вогонь з житлових кварталів бойовикам не звикати. Наприклад, 31 січня і 1 лютого терористи встановили РСЗВ "Град", з яких обстрілювали Авдіївку, в районі гіпермаркету "Ашан" в Донецьку. "Одне з місць пусків знаходиться в 200 метрах на схід від гіпермаркету, і менш ніж в 500 метрах від школи і житлових будинків", - йдеться в звіті групи.

Юрій Карін додав, що наступ ЗСУ на Донбасі все ж можливий, але не в існуючих політичних обставинах. "Політика нашої держави в тому, що ми дотримуємося домовленостей, якими б вони не були. Про Мінські угоди можна сперечатися цілодобово, але ми їх дотримуємося. З іншого боку, наш наступ цілком можливо, але в тому випадку, коли росіяни виведуть звідти всі свої підрозділи, і в Донецьку залишаться тільки незаконні збройні формування різних "захарченків" та інших польових недокомандіров, яких до РФ не пустять. Тоді військова операція буде замінена справжньою антитерористичною операцією зі знищення криміналітету", — резюмував експерт.

А поки донеччани з острахом чекають ночі і збирають "тривожні" валізки на випадок нових обстрілів міста.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця