RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Які проблеми української влади показав голий пранкер на Євробаченні

У ситуації політизації Євробачення покарати хулігана, що підмочив репутацію держави, для українських правоохоронців — справа честі

віталій седюк Журналіст і пранкер Віталій Седюк вибіг на сцену "Євробачення-2017" під час виступу Джамали Фото: УНІАН

Пісенний конкурс Євробачення - 2017, який днями завершився в Україні, ознаменувався одіозною витівкою одного з фанатів: під час виступу Джамали у фіналі музичного змагання на сцену вискочив пранкер і продемонстрував у прямому ефірі свою п'яту точку. Витівка стала предметом обговорення в найвищих владних кабінетах, мовляв, іміджу України завдано серйозної шкоди, і тепер пранкерові загрожує до 5 років позбавлення волі. Чи відповідає покарання скоєному вчинку, з'ясовував "Апостроф".

Поціловувач Вілла і Кім

Хуліган вибіг на сцену, загорнутий в національний прапор Австралії, саме тому ЗМІ, які серед перших видали новини про інцидент, назвали його фанатом, що представляє Зелений континент. Пізніше з'ясувалося, що пранкер - громадянин України Віталій Седюк, який відомий далеко за межами країни своїми скандальними витівками. Так, наприклад, в 2012 році в Москві Седюк поліз з поцілунками до Вілла Сміта, за що отримав від актора ляпас. Через рік на церемонії вручення Grammy Седюк вибіг на сцену, щоб отримати нагороду замість британської співачки Адель. Крім того, учасниками перформансів українського пранкера в різний час ставали зірки Голлівуду першого ешелону: Бредлі Купер, зірка "Титаніка" Леонардо Ді Капріо, Бред Пітт, співачка Сіара і Кім Кардашьян, яку Седюк то валив на землю, то намагався поцілувати її сідниці.

Слід зазначити, що які б скандальні витівки не реалізовував Седюк, серйозних проблем із законом в Європі та США у хулігана не було. Навіть після нападу на Бреда Пітта, американська Феміда просто заборонила пранкерові наближатися до знаменитості ближче, ніж на 150 метрів.

Але схоже, що відносини з українськими правоохоронцями для Седюка будуть не такими безтурботними. Демонстрацію сідниць в прямому ефірі Нацполіція кваліфікувала за частиною 3 статті 296 КК України "Хуліганство", і тепер пранкерові, затриманому на 72 години, загрожує до 5 років позбавлення волі. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков.

На думку колишньої активістки Femen Яни Жданової, яка неодноразово опинялася у фокусі уваги правоохоронців усього світу після оголених акцій протесту, 5 років для Седюка — неадекватне покарання. "На жаль ні революція, ні зміна влади, ні підписання асоціації з ЄС, ні навіть угода про безвізовий режим не наблизили українське суспільство до європейського способу мислення, — говорить "Апострофу" Жданова. — Основною цінністю в європейському суспільстві є людина і її свобода самовиражатися. Мені складно уявити, щоб у Франції (зараз Жданова живе в Парижі, — "Апостроф") людині загрожувало 5 років в'язниці за те, що вона під час концерту попу показала. Маячня якась! На мою думку, це був просто безневинний жарт. Садити людину за грати, за те, що вона трохи повеселилася? Ми ж не в Північній Кореї. Неадекватність покарання, що загрожує, просто зашкалює, навіть для пострадянського святенницького світогляду це занадто".

Яна Жданова додає, що навіть за "кривавого диктатора Януковича" її, як активістку Femen, за оголені протести ніколи не карали тривалими тюремними термінами. "У мене, крім відкриття кримінальних справ, максимальним було 15 діб адміністративного арешту після нападу на патріарха Кирила. І це при тому, що акція мала політичний характер", — пояснила Жданова.

Однак в Україні розважальному пісенному конкурсу Євробачення, при всій його гламурності, якраз і надається велике політичне та іміджеве значення. Це нескладно зрозуміти з реакції президента на витівку Седюка. "Десятки тисяч людей разом з волонтерами доклали надзусиль, щоб не просто зробити це свято, а показати Україну світові. А тут вилазить одна, вибачте на слові, дупа, яка думає, що це саме те, що світ має бачити з України", — зазначив Петро Порошенко.

У підсумку українська влада сама себе загнала в кут, якби проведення конкурсу не підіймалося на щит як "перемога" всієї країни, а ставлення до нього було б як до звичайного музичного концерту, то імідж країни анітрохи б не страждав. Наприклад, футбольні фанати вибігають на поле під час важливих матчів практично кожен сезон. Так, відомий каталонський спортивний хуліган Джиммі Джамп вискочив на поле у фіналі Євро-2004 в розпал гри між Португалією та Грецією. Чи постраждав від цього імідж Португалії як країни, що приймає Євро? Про витівку Джампа обізнані лише історики навколофубольних рухів, а подія, яка дійсно запам'яталася в той день всьому світові, — перемога Греції у фіналі Євро.

Але в ситуації зайвої політизації покарати хулігана, що заплямував репутацію держави, яка ціною "надзусиль" організувала Євробачення, для українських правоохоронців - справа честі. Втім, самі організатори пісенного конкурсу не вважають, що хуліганство Седюка здатне вплинути на імідж України. "Хлопець який це зробив, він, звичайно, психічно неврівноважений, і для нього це дуже важливо, займатися такими речами, — розповідає "Апострофу" один з організаторів Євробачення Денис Блощинський. — Але що стосується іміджу України, то таких неадекватних людей досить багато в кожній країні. Крім того, цей же чоловік брав активну участь в різних подіях на території Європи і Америки. Від цього імідж цих країн не постраждав. Від цієї витівки може постраждати лише імідж охоронної структури, яка забезпечувала безпеку конкурсу і допустила такий інцидент. Я не думаю, що для України як для країни це на щось впливає".

Та й сам Седюк запевняє, що перевіряв надійність охорони Євробачення. "А якби на моєму місці був чоловік з ножем, який кинувся б на Джамалу?" — зазначив на суді пранкер.

Натяки міністра

В реальності ж, удар по іміджу України завдала не витівка Віталія Седюка (в Європі давно звикли до публічно оголеного тіла), а реакція на скандальний перформанс глави МВС Арсена Авакова, який назвав пранкера ідіотом і натякнув, що з ним можуть зробити в СІЗО інші затримані. "Ця ганьба країни зможе реалізовувати своє "хобі" в тюремній камері ізолятора тимчасового утримання. Правда, показувати зад тамтешнім мешканцям, насолоджуючись своїм "хобі", — я б йому не радив", — підкреслив Аваков.

Це висловлювання спровокувало хвилю обурення в соцмережах. Відреагували навіть в Адміністрації президента. "Міністр внутрішніх справ європейської демократичної країни не може залякувати громадянина, нехай навіть і правопорушника, знущаннями в камері попереднього ув'язнення і не може хвалитися в ФБ, апріорі визнаючи, що коїться у наших СІЗО", — заявив глава департаменту місцевого самоврядування та децентралізації Володимир Курінний.

З ним погоджується і правозахисник Едуард Багіров. "Заява Авакова говорить про те, що глава МВС добре знає тюремні традиції і знає, що люди, які поводяться таким чином (як Седюк, — "Апостроф"), можуть потрапити до касти "скривджених". Це окрема каста в тюремній системі, яка виконує найбруднішу роботу, прибирає туалети, а іноді задовольняє сексуальні потреби інших засуджених, — каже "Апострофу" експерт. — Але заяви з боку міністра неправильні. Те, що відбувається в тюремній системі, у відносинах між засудженими, приниження людської гідності, є порушенням кримінального законодавства, і міністру внутрішніх справ не можна озвучувати можливі ситуації для затриманих або підозрюваних, що їх у в'язниці чекають сексуальні домагання".

А поки погрози Арсена Авакова для Седюка залишаються тільки погрозами. Дніпровський райсуд на час слідства відпустив пранкера під особисте зобов'язання, встановивши штраф в розмірі 6400 гривень, якщо Седюк порушить умови свого звільнення: залишить межі столиці або не з'явиться на допит за першою вимогою слідчого.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію