RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блокування ВКонтакте: кілька питань, що залишаються без відповідей

Головне питання - коли ж почнуть діяти українські санкції щодо російських інтернет-сервісів

Головне питання - коли ж почнуть діяти українські санкції щодо російських інтернет-сервісів Неможливо заблокувати жоден ресурс в сучасному інтернеті, тому що будь-яке блокування легко обійти Фото: УНІАН

В Україні заборонили доступ до російських інтернет-сайтів і соціальних мереж: "ВКонтакте" і "Одноклассников". Відповідне рішення ухвалила Рада національної безпеки і оборони наприкінці квітня, а 15 травня президент Петро Порошенко ввів його в дію своїм указом. Як тепер українці будуть жити без звичних соцмереж, чи знайдуть шпаринки, щоб обійти заборони, і на які питання, пов'язані з резонансним рішенням, поки немає відповідей, розбирався "Апостроф".

Неефективний блок

Вперше ідею про заборону російських соцмереж висловив у лютому радник глави МВС Зорян Шкіряк. Аргументи на користь ініціативи наводилися логічні: ВК і ОК належать російській "Mail.Ru Group" і є зосередженням антиукраїнської пропаганди та майданчиком для підривної роботи в Україні кремлівських спецслужб. Але тоді сам Шкіряк і всі прихильники блокування ВК і ОК ламали голову над тим, як законодавчо оформити заборону соцмереж. "Я переконаний в тому, що зараз можна відмовитися від них (російських соцмереж, - "Апостроф") і прийняти рішення по блокуванню. На законодавчому рівні з урахуванням того, як це зробити технічно, таке розуміння є. Відразу кажу: це непросто. Власне, як і оформлення законодавчої ініціативи", - говорив на початку квітня "Апостроф" Зорян Шкіряк.

У підсумку законопроект вирішили не проводити через парламент, а обмежилися рішенням РНБО і указом Петра Порошенка. Згідно з президентським указом, під санкції на три роки потрапляють не тільки "ВКонтакте" і "Одноклассники", але і всі інтернет-продукти "Яндекса" (карти, перекладач, погода, пошта, календар, музика), "Mail.Ru", "Лабораторії Касперського ", телеканали "Звезда", "НТВ", "ТНТ", "НТВ-Плюс", "ВГТРК", "Рен ТВ", "ТВ Центр". Всього у списку 468 юридичних осіб. Також окремим додатком до указу були введені персональні санкції проти 1228 фізосіб.

Згідно з президентським рішенням, під санкції на три роки потрапляють не тільки "ВКонтакте" і "Однокласники", але і всі інтернет-продукти "Яндекса" Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Однак експерт в сфері інформаційно-психологічної безпеки Сергій Нестеренко упевнений, що в сучасному інтернеті заблокувати будь-які ресурси нереально. "Такі ініціативи схожі на ініціативи, які приймаються в Росії, і свідчать про те, що люди, які готують такі рішення, просто не розуміють того, як працює інтернет, - пояснює "Апострофу" Нестеренко. - З технічної точки зору ці блокування для користувачів ніякого значення мати не будуть. Неможливо заблокувати жоден ресурс в сучасному інтернеті, тому що будь-яке блокування легко обійти. Це буде сприяти тільки підвищенню рівня освіченості людей в питаннях вільного користування інтернетом. Найбільший ефект від цього рішення - психологічний".

За словами Нестеренка, будь-які блокування можливо обійти за допомогою проксі-серверів – проміжних серверів між комп'ютером та інтернет-ресурсом. "У всьому світі є величезна кількість проксі-серверів. Заборонити до них доступ неможливо. В Росії намагаються це зробити, але такі спроби викликають лише сміх у фахівців, адже кожен день створюються нові проксі. Суть полягає в тому, що будь-яке блокування в інтернеті відбувається за IP-адресою. Проксі-сервер дозволяє замінити будь-яку IP-адресу, наприклад, людина фізично знаходиться в Україні, але заходить на проксі-сервер, і її адреса змінюється на американську, китайську, польську, румунську і таким чином спокійно через проксі-сервер можна зайти на будь-який ресурс. У всьому цивілізованому світі ніхто не блокує сайти, тому що всі розуміють, що це смішно і нереально", - резюмував Нестеренко.

Механізми відсутні

Одне з головних питань - коли почнуть діяти українські санкції щодо російських інтернет-сервісів. В указі президента сказано, що він набирає чинності з дня його опублікування, а на сайті гаранта указ з'явився вчора, 15 травня. Однак 16 травня українські користувачі сайтів "ВКонтакте" і "Одноклассники" не нарікали на роботу ресурсів, і доступ до них з території України не обмежувався. Більш того, в день підписання указу, на офіційній сторінці Петра Порошенка у "ВКонтакте" навіть з'явилася публікація про те, як професійно Україна провела Євробачення. Пізніше, правда, глава держави пішов зі своєї сторінки, закликавши читати його пости в інших соцмережах.

В указі президента сказано, що він набирає чинності з дня його опублікування, однак на сайті гаранта указ з'явився вчора, 15 травня, але робота сайтів "ВКонтакте" і "Однокласники" не припинялась Фото: president.gov.ua

Самі інтернет-провайдери також не змогли відповісти "Апострофу", коли ж їм доведеться заблокувати російські сайти. "Якщо дані портали будуть заблоковані, то ми не будемо надавати до них доступ з будь-якого гаджета. Якщо до нас буде письмове звернення, все буде офіційно розписано, то нам доведеться блокувати ці соцмережі, і тут ми ніяк не зможемо вплинути на ситуацію. Але поки офіційної інформації, яка підтверджена документами, до нас не надходило", - розповіли нам в одній з телекомунікаційних кампаній, яка надає інтернет-послуги на всій території України.

Згідно з рішенням РНБО, стежити за тим, наскільки відповідально провайдери блокують доступ до російських соцмереж, повинні уряд і правоохоронці. Але в Нацполіції зізнаються, що механізм для такого стеження ще не розроблено. "У координаційному центрі при РНБО з кібербезпеки буде нарада, під час якої буде обговорюватися це питання і виноситися рішення, яким чином і як це потрібно робити", - пояснив "Апострофу" начальник Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк.

Крім того, немає остаточного розуміння, до якої відповідальності можуть притягнути постачальників інтернет-послуг, якщо вони не захочуть блокувати ворожі соцмережі. Так, в рішенні РНБО записано, що воно (рішення) прийнято відповідно до закону України "Про санкції". Однак цей закон не передбачає конкретного покарання для порушників, а лише уточнює, що рішення РНБО про застосування санкцій, яке згідно з процедурою, вводиться в дію указом президента, є обов'язковим до виконання.

"За порушення даного указу прямої відповідальності поки немає. Є те, що не дозволено, а є те, що заборонено, і люди повинні розуміти різницю між цими двома юридичними поняттями. Не дозволено - це саме суть указу президента, але прямі санкції за це не передбачені. Заборонено - це коли не можна щось робити, тому що за це буде покарання, - пояснює "Апострофу" юрист Іван Ліберман. - Але, якщо прямої відповідальності немає, це не означає, що неможливо притягнути за вуха до відповідальності фізособу, юрособу або навіть органи влади, які користуються, наприклад, Яндекс-браузером. Наприклад, можуть відкрити кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість".

Втім, юристи, опитані "Апострофом" впевнені, що за владою справа не стане і незабаром механізми притягнення до відповідальності байдужих провайдерів будуть відпрацьовані.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ