RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Донецькі ігри: найбільш смішні та небезпечні "укази" ватажків ДНР-ЛНР

Ватажки бойовиків на Донбасі загралися в свою "державність"

Ватажки бойовиків на Донбасі загралися в свою "державність" Фото: EPA/UPG

Самопроголошені "республіки" Донбасу ось уже понад три роки відчайдушно намагаються вибудувати свою "державність". Не біда, що ці утворення визнають такі ж невизнані сателіти Кремля, як, наприклад, Південна Осетія і Абхазія. Ватажки бойовиків пачками штампують укази і одноосібно, на око, визначають права жителів окупованих територій. Як "глави республік" наслідують справжніх президентів і які укази роздають, розбирався "Апостроф".

Сіль і віджими

Хвилю обурення в інформаційному просторі днями викликав "указ" ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка №363 про заборону виїзду на територію вільної України співробітникам "державних" і муніципальних установ. Але крім цього розпорядження "герой ДНР" в різний час видав низку не менш одіозних "указів".

Так, наприклад, Захарченко цілком "офіційно" видає "укази" про віджим бізнесу, називаючи їх "указами" "Про застосування персональних санкцій". Під каток санкцій Захарченка 6 грудня минулого року потрапив бізнесмен з Докучаєвська Олександр Ахунзянов - екс-депутат місцевої міськради. Ахунзянову в Докучаєвську належали мережа роздрібних магазинів, грибний біокомплекс, хлібозавод, логістичні центри. Але з 6 грудня він у "санкційному списку": економічна діяльність на території ОРДО бізнесменові заборонена, в'їзд заборонений, а все його майно "націоналізоване". "Офіційна" причина - "фінансування військових дій відносно ДНР". Але як саме бізнесмен виявляв свою лояльність до України, бойовики не уточнюють.

Крім батога ватажок донецьких бойовиків активно використовує політику "пряника", підтримуючи імідж турботливого самодержця. Так, Захарченко стабільно, двічі на рік, видає "укази" про підвищення пенсійних виплат. Однак "слони", яких роздає Захарченко, дуже вже худі: пенсії підвищуються на 5%, а з огляду на середній розмір "пенсії" в ОРДО - 2,5-3 тисячі рублів (1280-1530 грн) - на надбавку можна купити хіба що палицю ковбаси.

На окупованих територіях люблять засновувати і різноманітні свята: день працівника гідрометеорологічної служби, день оцінювача і навіть день "дипломатичного працівника ДНР". Правда в які країни та з якими місіями відправляються "дипломати" молодих "республік" - невідомо.

Фото: EPA/UPG

"Тут політика така: щоб народ менше питав, куди дівається гуманітарка, чому в житлових районах ховається артилерія, чому загинаються виробництва, потрібно давати народу свята - різні та побільше. А якщо на свято ще й Газманов або Чичеріна приїдуть з концертом, то взагалі все в ажурі, проблем нібито й немає", - скаржиться "Апострофу" донеччанка Дар'я.

Також Захарченко своїми "указами" і "розпорядженнями" вирішує питання першочергової "державної" важливості: видає розпорядження закупити сіль до зими, організувати новорічну ялинку імені себе, атестувати зварювальники, затвердити прапор "Міністерства вугілля та енергетики". Загалом, робота, яку за рівнем відповідальності можна порівняти з посадою президента США.

Не відстають від "братнього" народу і представники "луганського етносу" - "влада" самопроголошеної ЛНР. Ватажок луганських бойовиків Ігор Плотницький під час свого перебування "главою республіки" також любив засновувати свята. Наприклад, він постановив відзначати пам'ятну дату 6 квітня - день, коли озброєні бойовики або, за версією Плотницького, "патріоти Луганщини" взяли штурмом будівлю СБУ в Луганську.

Новий ватажок луганських бойовиків Леонід Пасічник почав несамовито удосконалювати регуляторні акти "республіки". Наприклад, одним зі своїх "указів" Пасічник постановив у тексті "закону" про "Державний Прапор ЛНР" замінити все дефіси... на тире! Також людина-ворд наказала виправити написання слова "міністр" не з малої, а з великої літери.

Фейкова державність

Експерти, опитані "Апострофом", стверджують, що не варто серйозно ставитися до потуг місцевих князьків в ОРДЛО, які мають наміри стати впливовими державними діячами.

"Це звичайна діяльність окупаційної адміністрації. Вона здійснює владу на основі грубої сили і страху. Бачити в ній щось більше, означає піддаватися на їхню пропаганду", - пояснив "Апострофу" політолог Станіслав Федорчук.

"Немає навіть фейкових держав і фейкової державності, - пояснив "Апострофу" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак. - Є окупаційна адміністрація Російської Федерації. Зараз ухвалено закон № 7163 (про реінтеграцію Донбасу, - "Апостроф"). Спроби його зупинити ні до чого не призведуть, і в наступному місяці цей закон буде підписаний, після чого набуде чинності. Сьогодні законом чітко визначаються окупаційні адміністрації. Якщо пригадати Другу світову, то тоді теж були бургомістри в містах та селах. А потім вони понесли відповідальність як зрадники Батьківщини. Тут буде те саме. Хтось пам'ятає зараз бургомістра Харкова? Які укази вони там видавали? Напевно, тільки історики знають. Для майбутнього України це не має ніякого значення".

Але, незважаючи на те, що після повернення окупованих територій "укази" бойовиків перетворяться на юридичне сміття, певні проблеми ця діяльність окупантів усе ж може створити.

Після повернення окупованих територій "укази" бойовиків перетворяться на юридичне сміття Фото: EPA/UPG

Наприклад, Захарченко в Донецьку, а раніше Плотницький в Луганську люблять публічно заохочувати "захисників "Новоросії" цінними призами. Найчастіше в якості цінного призу "ополченцям" "указом" видається квартира. Залишається тільки гадати, звідки беруться ці квартири і хто насправді їх законний власник.

За словами екс-радника міністра з питань тимчасово окупованих територій Олесі Цибулько, законні власники майна, звичайно, зможуть його собі повернути.

"Усі майнові суперечки будуть вирішуватися в судах на користь власників, які зареєстрували майно за українськими законами", - сказала "Апострофу" Цибулько.

"У момент закінчення військових дій все буде регулюватися реєстром майнових прав України, який нікуди не дівся. І той, хто в ньому записаний власником, отримає право на майно, - уточнила "Апострофу" директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова. - Також, думаю, ВР може ухвалити закон, згідно з яким всі "документи", видані або прийняті на окупованій території, вважаються недійсними".

Однак конфліктів між фактичними та законними власниками гарантовано не уникнути.

"Є досвід Боснії і Герцеговини. Там доходило до того, що незаконного власника виселяли в якісь приміщення, виходячи з норми 5 квадратних метрів на людину, і вселяли законного власника. Там була створена ціла комісія, яка займалася вирішенням майнових питань", - резюмувала Цибулько.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні