RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди лазять по дахах, а ватажку ДНР добре: що буде з мобільним зв'язком в Донецьку

Бойовики не пускають ремонтні бригади на окуповані території

Бойовики не пускають ремонтні бригади на окуповані території Фото: facebook.com/den.kazansky

Вчені Китайської академії наук днями вперше успішно клонували примата. Американський інженер і мільярдер Ілон Маск 31 січня вже вдруге з початку року запустив у космос ракету-носій Falcon 9. Майбутнє, про яке ще нещодавно можна було прочитати у книгах фантастів, стає реальністю, а в цей час на окупованому Донбасі місцеві жителі залазять на дахи й мости тільки заради того, щоб зловити сигнал мобільного зв'язку і поговорити з родичами. Як регіон на території Європи виживає без зв'язку і хто на цьому збагачується, розбирався "Апостроф".

Золотий "Фенікс"

Надій на відновлення повноцінного зв'язку донеччани практично не мають. Якщо раніше подібні збої усувалися протягом декількох днів, то зараз окупований Донбас уже більше двох тижнів не може додзвонитися на територію вільної України.

Відновлення зв'язку в ОРДО вже обговорювалося на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську, проте бойовики не дали гарантій безпеки працівникам Vodafone для проведення ремонтних робіт, пояснили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб

"Найбільш вірогідною причиною відсутності зв'язку в Донецькій області є відсутність електроживлення", - відзначили в компанії Vodafone.

Але в принципі окупаційній адміністрації і не потрібно напружуватися для того, щоб шукати вихід з глухого кута, адже місцевий мобільний оператор "Фенікс" на тлі блекауту щодня знімає солідну касу з місцевих жителів, яким просто нікуди подітися.

Скільки ж заробляє окупаційна влада на мобільному блекауті? Проведемо прості підрахунки: за словами так званого "міністра зв'язку ДНР" Віктора Яценка, щотижня у поштові відділення окупованої Донецької області для вільного продажу розвозять близько 100 тисяч сім-карт "Фенікса". За вартості 120 рублів за стартовий пакет щотижнева виручка окупантів тільки з продажу сім-карт складає близько 12 млн рублів, або 6 млн грн на тиждень. І це не враховуючи витрат місцевих жителів на поповнення рахунку в "Феніксі". Йдемо далі: з місцевого оператора, за повідомленнями донеччан, можна телефонувати й на номери Vodafone на вільній території України, але тарифікація вражає – 5 грн за хвилину. Таким чином, якщо кожен зі 100 тисяч абонентів "Фенікса" (хоча їх напевно більше) хоча б один раз на день набере український номер і поговорить хоча б одну хвилину, бюджет Олександра Захарченка поповниться на 500 тисяч грн. На день! Непогане бізнес-зростання як для людини, що починала з продажу курей. І це найскромніші підрахунки.

Окупанти зашиваються, штампуючи сім-карти "Зв'язку для перемоги" (слоган "Фенікса"), але все одно стартових пакетів для всіх бажаючих критично не вистачає. Так, наприклад, на момент написання цього матеріалу, на весь Донецьк у вільному продажу було лише 167 сім-карт "Фенікса" (за даними "Пошти Донбасу").

Офіс місцевого оператора мобільного зв'язку "Фенікс" в Донецьку Фото: EPA/UPG

Гострий дефіцит пакетів призвів до того, що в ОРДО навіть ввели обмеження на продаж сім-карт: не більше двох в одні руки. Природно, така ситуація спровокувала бум активності серед шахраїв.

"Схема така: в групах у соцмережах нескладно знайти оголошення про продаж з рук сім-карт "Фенікса". Якщо офіційна вартість пакету лише 120 рублів, то на вторинному ринку карти продають і за 3, і за 5 тисяч рублів, а це середня зарплата в Донецьку. Але діватися нікуди, людям доводиться брати. Купуєш таку сім-карту, користуєшся пару днів, а потім оператор блокує картку. Просто попередній власник звертається в офіс оператора із заявою, мовляв, загубив телефон з картою, заблокуйте, будь ласка. Карта, природно, блокується, а після перевипускається і вручається попередньому власнику вже безкоштовно, - розповідає "Апострофу" донеччанин Михайло. – Звичайно, можна піти поскаржитися в офіс "Фенікса", тільки це нічого не дасть: спробуй доведи, що ти купив цю карту, адже сімки продаються за паспортом, в результаті ти не маєш до неї ніякого відношення взагалі, а шахраї скільки завгодно разів можуть провертати таку аферу – були б тільки лохи, а лохи знаходяться".

Крім цього, чи варто говорити, що якість зв'язку "Фенікса" залишає бажати кращого?

"Фенікс" працює нереально криво: то з першого разу додзвонюєшся, то з 20-го, - скаржиться "Апострофу" донеччанка Юлія. – Якість зв'язку дуже погана, шуми в трубці, клацає щось. Але і такому зв'язку раді, що вже поробиш".

Місія: зловити зв'язок

Але, незважаючи на альтернативу під назвою "Фенікс", більшість місцевих жителів такий зв'язок не влаштовує, адже карти українських банків, зокрема пенсійні, прив'язані до українського Vodafone, та й зв'язатися з вільною територією за допомогою "Фенікса" практично неможливо. Відповідно, користуватися послугами саме українського мобільного оператора для донеччан стає критично важливо.

Більш молоде покоління підтримує зв'язок з близькими через інтернет і різні месенджери, а от старші люди або ті, в кого інтернету немає взагалі, змушені вигадувати всілякі хитрощі, щоб побачити заповітні п'ять паличок на екрані мобільного.

Так, наприклад, у соціальних мережах жителі окупованих районів активно діляться інформацією про те, де можна зловити сигнал Vodafone. Як правило, сигнал з'являється у віддалених околицях міста, тобто ближче до вільної частини України.

"Спиляли болгаркою разом із сусідами навісний замок на дверях, що ведуть на дах будинку, і тепер практично кожного вечора виходимо на дах, намагаємося зловити сигнал. Іноді успішно, іноді нічого не виходить. Сигнал то з'явиться, то зникне... Так і виживаємо", - ділиться з "Апострофом" лайфхаком житель Петровського району Донецька Олександр.

Також об'єктами паломництва "секти свідків української зв'язку" стають мости і шляхопроводи. Практично кожен день тут можна зустріти десятки місцевих жителів, які намагаються додзвонитися на вільну частину України.

"Я, наприклад, їздила на напівзруйнований Путилівський міст (Київський район Донецька, біля аеропорту, - "Апостроф"), - додає Юлія. – Правда, зараз на цьому мосту вже поставили блокпост, щоб народ менше лазив і не бачив те, чого не треба бачити, адже ця територія наближена до зони бойових дій".

Спритні ділки також встигли зорієнтуватися. Якщо раніше місцевих жителів возили через лінію розмежування для оформлення пенсій, то тепер на вулицях міста можна побачити оголошення, де пропонується підвезти людей до тих місць, де є сигнал Vodafone. До речі, можна навіть особисто не їхати, достатньо лише передати сім-карту ділкові, щоб у "святому" місці зв'язку він прийняв на неї СМС від українських банків.

"Дуже багато людей просять передати щось комусь через групи у Facebook. Наприклад, пишуть, що такій-то бабусі треба приїхати в понеділок на ідентифікацію в Покровськ. Якщо хтось поруч живе з цією бабусею, біжить до неї і передає цю інформацію", - додає донеччанка Юлія.

Перспективи

Самі окупанти відзначають, що крім "Фенікса" ніяких інших перспектив для жителів ОРДО не передбачається, мовляв, навіть у відновленні роботи Vodafone немає сенсу, адже коли ЗСУ почнуть наступати (а, за версією окупантів, наступ буде сьогодні-завтра), "укри" зв'язок все одно обріжуть. Більше того, "міністр" Яценко заявляв, що навіть про російських операторів зв'язку в Донецьку годі й мріяти.

"Тут нема чому дивуватися, адже на "Феніксі" бойовики продовжують заробляти дуже добре. Крім того, в контексті ізоляції окупованих територій відключення Vodafone зіграло дуже велику роль", - говорить "Апострофу" політолог Кирило Сазонов.

"Зв'язок відновлено не буде, - додає "Апострофу" донецький журналіст Денис Казанський. – Уже минуло досить багато часу: близько трьох тижнів, і за цей час, якщо би було бажання відновити зв'язок, то все було б вже зроблено. Чим більше минає часу, тим менше шансів, що все повернеться в статус-кво".

Однак Кирило Сазонов припускає, що шанси на повернення українського оператора в окуповану частину Донецької області все ж таки зберігаються.

"Vodafone же чимало грошей втратив і напевно пропонує якісь неофіційні компроміси, тому що це – бізнес і нічого особистого. Думаю, справа в грошах, і зараз "лідери" ДНР активно шантажують Vodafone і вимагають гроші для відновлення зв'язку. Побічним доказом проти них служить той факт, що в ЛНР зв'язок відновили досить швидко", - резюмував політолог.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто