RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Допит був, а грошей немає: що відбувається з виплатами колишнім полоненим бойовиків ДНР-ЛНР

Чому влада не поспішає платити обіцяні 100 тисяч

Чому влада не поспішає платити обіцяні 100 тисяч Звільнені українські заручники, 27 грудня 2017 Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

27 грудня минулого року між Україною і російськими маріонетками - самопроголошеними псевдореспубліками Донбасу - відбувся великий обмін полоненими. З підвалів бойовиків так званих ДНР-ЛНР додому повернулося 75 людей (з урахуванням ще одного обміну, який відбувся 24 січня цього року). Крім допомоги з реабілітацією, лікуванням і житлом, держава пообіцяла звільненим українцям виплатити по 100 тисяч гривень грошової допомоги. Але минуло вже 5 місяців, а екс-полонені так і не отримали цих грошей. Чому влада не поспішає виконувати обіцянку, розбирався "Апостроф".

Вже наступного дня після обміну, 28 грудня, міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що міністерством підготовлено проект постанови про надання матеріальної допомоги кожному зі звільнених. "Наша пропозиція буде в тому, щоб надати кожному з тих, кого вчора звільнили, по 100 тисяч гривень", - казав міністр.

За місяць постанову №38 "Деякі питання соціальної підтримки осіб, звільнених з полону" було ухвалено Кабміном. Згідно з цим документом, екс-полонені повинні були отримати по 100 тисяч гривень з резервного фонду держбюджету, а організувати виплати мали аж 4 міністерства: соцполітики, фінансів, юстиції та Мінекономрозвитку. Але потім в уряді згадали, що в бюджеті, виявляється, є профільна програма допомоги людям, постраждалим від дій РФ і її найманців на окупованих територіях. Коштами за цією програмою розпоряджається Міністерство з питань тимчасово окупованих територій (МТОТ), тому було прийнято рішення переписати постанову №38.

Апгрейд постанови зайняв ще півтора місяці. Нарешті, в березні Кабмін ухвалив новий документ №164, яким повністю переклав фінансову відповідальність на МТОТ, а також затвердив порядок виплати допомоги.

В теорії порядок виплати досить простий: екс-полонений звертається до органів соцзахисту за місцем реєстрації або фактичного проживання із заявою, копією паспорта та ідентифікаційного коду. За 10 днів органи соцзахисту повинні ухвалити рішення про виплату допомоги.

Однак, за словами самих колишніх полонених, гроші їм досі не виплатили, хоча всі необхідні документи вже давно подані до органів соцзахисту.

"Коли будуть виплати - невідомо. Але документи майже всі вже подали", - сказав "Апострофу" екс-бранець Володимир Фомічов.

Читайте також: Три обіцянки влади: як виживають українці, звільнені з полону на Донбасі

"Поки виплат не було, - додав "Апострофу" Едуард Неделяєв, звільнений 27 грудня. - Чиновники щось там узгоджують між собою, питання не врегульоване і грошей не давали. Я сам чую тільки ту інформацію, яка з'являється в пресі. Наприклад, днями Ірина Геращенко (перший віце-спікер ВР, - "Апостроф") виступала, що ось-ось питання вирішиться, але конкретно ніхто нічого не повідомляє".

Що узгоджують між собою чиновники, у квітні пояснював прем'єр Володимир Гройсман. За його словами, всіх звільнених повинні спочатку перевірити співробітники СБУ.

"Вона [перевірка], очевидно, вимагає певного часу, тому що не все так просто", - виправдовувався Гройсман.

Перевірки дійсно були. "У формі допиту. Мені питання - я їм відповідь", - сказав "Апострофу" екс-полонений Владислав Овчаренко.

"Звичайне опитування про те, що було в полоні", - додав Фомічов.

Звільнені кажуть, що перевірки СБУ давно пройшли, але грошей досі немає.

Такий стан справ обурив Ірину Геращенко. На початку квітня перший віце-спікер заявляла, що направляла два запити Кабміну, щоб закрити питання з виплатами, але ця дія нічого не вирішила.

Звільненим українським заручникам досі не виплатили обіцяну грошову допомогу Фото: із відкритих джерел

У Міністерстві соцполітики від відповідальності за виплату 100 тисяч гривень відхрещуються. Мовляв, розпорядником коштів є МТОТ, відповідно, всі питання до них.

"Але не Міністерство з питань тимчасово окупованих територій приймає рішення щодо виплат, а органи соцзахисту на місцях, - розповіла "Апострофу" начальник управління ВПО (з питань внутрішньо переміщених осіб, - "Апостроф") і гуманітарного співробітництва Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Ірина Калупаха. - Механізм наступний: людина, яка, відповідно до постанови №38 Кабміну, має право на виплати, приходить до органів соцзахисту того району, міста, де проживає. Людина подає заяву і затверджений Кабміном пакет документів. Водночас до нас у міністерство від СБУ був переданий список людей, які були звільнені з полону 27 грудня 2017 року і 24 січня 2018 року (з полону бойовиків у цей день був звільнений військовослужбовець Роман Савков, - "Апостроф"). Саме ці люди мають право на отримання таких виплат. В результаті людина подала документи, орган соцзахисту їх зібрав і відправляє нам заяви. Ми звіряємо список людей, які подали документи на виплати, зі списком СБУ. Після цього відправляємо органам соцзахисту своє підтвердження, що та людина, яка до них звернулася, є в списку, тому приймайте рішення щодо виплат. Коли органи соцзахисту на місцях приймають таке рішення, вони ще раз звітують нам, а ми вже перераховуємо кошти. Таке листування є досить тривалим, тому поки соцзахист збере всі списки, проходить певний час. Заявники ж не приходять всі разом в один день".

Між тим деякі екс-полонені стурбовані тим, що поки чиновники грають у бюрократичний пінг-понг, звільнені взагалі можуть залишитися ні з чим. Адже, згідно з розпорядженням Кабміну, звернутися по допомогу можна протягом 6 місяців з моменту звільнення, і термін цей закінчується 27 червня.

Але, за словами Ірини Калупахи, шестимісячний дедлайн, у який мають вкластися екс-полонені, стосується терміну подачі документів, а не виплати допомоги.

"Протягом півроку з моменту звільнення людина повинна звернутися із заявою про виплату коштів. Якщо вона звернулася, то ці кошти їй обов'язково перерахують, - додала вона. - На сьогоднішній день є обласні відділення соцзахисту, які направили в міністерство всі необхідні документи, і найближчим часом виплати почнуть надходити людям. Але не всі області подали необхідний перелік документів. На сьогоднішній день близько 55 осіб, які були позбавлені волі, звернулися до органів соцзахисту. А всього їх 75".

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів