RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медичні наркотики: парламент проти, але є варіанти

Парламент легалізує канабіс, тільки якщо це стосуватиметься шкурних інтересів депутатів

Парламент легалізує канабіс, тільки якщо це стосуватиметься шкурних інтересів депутатів Фото: GettyImages

На сайті Верховної Ради 30 січня з'явилася петиція з вимогою законодавчо врегулювати використання медичних препаратів на основі канабісу. У перший же день петицію підтримало більш як 200 людей, а на момент випуску матеріалу кількість підписантів зросла до 7,5 тисяч. Ініціаторами звернення до нардепів стали 16 громадських організацій. Вони запевняють, що за ними стоять мільйони пацієнтів, для яких питання використання ліків на основі коноплі - питання життя і смерті, проте в Україні такі препарати заборонено. Чи зробить Україна перший крок до медичного легалайзу, і чи потрібно це, розбирався "Апостроф".

Конопля для військових

Згідно з постановою Кабміну №770 від 6 травня 2000 року, канабіс і його похідні (смола, екстракти, настойки) відносяться до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено.

Однак, препарати на основі канабісу з активною діючою речовиною канабідіолом дозволені та активно використовуються в США, країнах Європи, Азії, і навіть сусідня Польща в 2017 році дозволила медичний канабіс. Більш того, днями навіть російське МОЗ запропонувало дозволити ввезення в країну канабісу для проведення досліджень. В Україні такі дослідження заборонено.

"Як можна при наявності 2 мільйонів пацієнтів, яким необхідне використання медичного канабіса, досі не врегулювати це питання", - каже адвокат громадської організації "Українська асоціація медичного канабісу" Геннадій Шабас.

Всесвітня організація охорони здоров'я зробила висновок, що канабідіол має певну терапевтичну цінність при лікуванні епілепсії. "Це означає, що в певних випадках він може бути використаний в медицині", - йдеться у звіті ВООЗ.

При цьому ВООЗ все ж не рекомендувала використовувати канабідіол з медичною метою у зв'язку з тим, що вчені ще не до кінця вивчили його властивості, однак експерти міжнародної організації зазначили: у чистому вигляді канабідіол "не має потенціалу до зловживання і не завдає шкоди".

Втім, батьки, чиї діти страждають на епілепсію, не бажають чекати повного схвалення ВООЗ. Їм достатньо досвіду інших країн, де успішно застосовується медичний канабіс. Одна з них - Ольга Ткаченко, донька якої вже кілька років страждає синдромом Леннокса-Гасто.

"Ця хвороба полягає в тому, що Даша має часті та неконтрольовані напади епілепсії, велике відставання в розвитку і стійкість до традиційних препаратів проти епілепсії. У неї по 10-15 нападів на добу: кожен день, кожну ніч, щовечора... І так уже понад 6 років, - скаржиться Ткаченко. - Ми приймаємо протиепілептичні препарати, але вони не блокують напади. Ми лікувалися гормонами, але без результату. У три роки ми зробили Даші операцію на головному мозку, але ефективність була дуже маленька, напади тривають, з роками вони посилюються і їх стає все більше. Через часті напади і побічні ефекти від препаратів Даша дуже відстає в розвитку: у свої майже 7 років вона не ходить, не сидить самостійно, не повзає, не жує, їсть тільки в положенні лежачи і тільки подрібнену їжу. Вона не говорить, не розуміє значення слів, не може пояснити, що її турбує, тобто з нею немає контакту. Лікарі нам кажуть, що все, що вони могли, вже зробили, і варіантів лікування немає. Але саме таку форму епілепсії – фармакорезистентну - вже досить давно лікують за кордоном препаратами на основі канабіноїдів. Але в Україні канабіс - під забороною навіть для лікування. Це нонсенс: є ліки, але ми не можемо ними скористатися. Навіть із сусідньої Польщі ми не можемо завезти такі ліки в Україну".

Фото: pexels.com

За оцінками громадських діячів, в Україні близько 2 мільйонів осіб потребують препаратів на основі канабісу. Більш того, за словами старшого лейтенанта медичної служби десантно-штурмових військ України Святослава Прохорова, такі ліки потрібні й військовим, які переживають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

"Наприклад, у Канаді, лікування ПТСР препаратами на основі канабісу є офіційною методикою. Є лікарі, які призначають такі препарати, у них є досвід, і вони згодні поділитися цим досвідом із Україною. У Ізраїлі ліки на основі медичного канабісу - основний засіб при лікуванні ПТСР. В Україні близько 340 тисяч учасників бойових дій. Якщо користуватися світовою статистикою, то близько 80% із них можуть мати посттравматичний стресовий розлад. Таке лікування необхідно нашим учасникам бойових дій", - підкреслює Прохоров.

200 гривень за грам

Через попит без офіційної пропозиції, як запевняє голова координаційної ради благодійної організації "100% життя" Дмитро Шерембей, родичі пацієнтів змушені йти на чорний ринок і купувати препарати, які заборонені законом, щоб допомагати своїм близьким.

"У мене є особистий досвід, коли для людини, яка йшла з життя, довелося купувати наркотики на чорному ринку для того, щоб він просто не терпів біль. Ми всі знали, що він помре, лікарі це знали, і не було сенсу колоти кожен день морфій, тому що тільки виразки з'являлися. Але останні два тижні життя людина не стогнала, їла і спілкувалася. Він якось по-людськи йшов із життя", - каже Шерембей.

Дійсно, придбати канабіс на чорному ринку зовсім не складне завдання. У мережі - велика кількість ресурсів, де жителям міст пропонують купити марихуану за ціною від 200 до 300 гривень за грам "шишок" (суцвіть рослини з найбільш високою концентрацією діючих речовин). "Апостроф" провів експеримент і спробував домовитися про подібну операцію. Наркоторговець моментально вийшов на зв'язок через месенджер і повідомив прайс з цінами, варіанти оплати товару і навіть карту терміналів, де можна здійснити оплату. Залишалося тільки перерахувати гроші і забрати наркотики в зазначеному місці, але доводити угоду до кінця ми, звичайно ж, не стали.

Фото: Апостроф

Втім, купувати канабіс у незаконний спосіб для родичів пацієнтів, звичайно ж, не вихід з положення. Тому громадські активісти і написали петицію до парламенту з вимогою розглянути питання використання медичного канабісу.

"Бабло" перемагає зло

Але навіть якщо петиція і набере необхідну кількість голосів, де гарантія, що парламентарії напишуть відповідний законопроект, тим більше проголосують за нього, а не обмежаться формальною відпискою, адже питання канабіноїдного легалайза, нехай навіть і в медичних цілях, - досить дискусійне для українського суспільства.

Наприклад, у березні 2018 року в Міністерстві охорони здоров'я запропонували внести зміни до наказу №188 яким визначаються поняття "невеликої", "великої" і "особливо великої" кількості наркотиків у незаконному обігу. Так, згідно з цим документом до 5 грам канабісу вважається невеликою кількістю наркотику, а значить, його зберігання потягне за собою лише адміністративну відповідальність. Все, що понад 5 грам - кримінальна відповідальність. Позиція Міністерства охорони полягала в тому, що норми потрібно переглянути вбік збільшення, так як занадто занижені норми сприяють притягненню до відповідальності не наркоторговців, а споживачів.

Але така логіка МОЗ була в пух і прах розкритикована нардепами. Так, лідер фракції радикалів Олег Ляшко у властивій йому манері запропонував Уляні Супрун давати "дурь" своїм дітям, а глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець навіть ініціювала збір депутатських підписів, щоб прем'єр Володимир Гройсман не допустив зміни наказу №188.

Відповідно, нинішнє скликання парламенту навряд чи прийме закон про легалізацію медичного канабісу, хіба що... він буде стосуватися шкурних інтересів депутатів.

Акція за легалізацію конопель в КиєвіАкція за легалізацію конопель в КиєвіФото: Давід Кахана / RTVI

Уся справа в тому, що слідом за легалізацією марихуани в багатьох розвинених країнах зростає і ринок збуту цієї рослини, а, отже, і капіталізація компаній, які займаються вирощуванням медичного канабісу.

"Після того як Канада і деякі штати США легалізували марихуану, акції деяких підприємств у Штатах, що займаються її виробництвом, виросли втричі. Це божевільне зростання", - говорить "Апострофу" економічний оглядач Олег Гавриш.

За оцінками ArcviewMarketResearchі BDSAnalytics, до 2022 року частка легального ринку канабісу зросте до 32 мільярдів доларів, а до 2027 року - до 57 мільярдів. Природно, що відкусити свій шматок від цього пирога буде вигідно і українському бізнесу, тим більше, де ж ще розвивати коноплярство, як не в аграрній країні.

Тільки є проблема: у боротьбу за легальний бізнес на канабісі, ймовірно, втрутяться правоохоронці, які не захочуть втрачати бізнес тіньовий на притягненні/ непритягненні українців до відповідальності за зайві грами наркотиків.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів