RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Виявити та знищити: в Україні створили інтелектуальну зброю

Київські фахівці представили унікальну систему керування вогнем

Київські фахівці представили унікальну систему керування вогнем Новітня система управління вогнем монтується разом з бойовим модулем "Шквал" Фото: Апостроф

У вівторок, 8 жовтня, в Києві відкрилася щорічна виставка "Зброя та безпека-2019", на якій представлені новітні збройові розробки. Серед них були вироби, які ніколи не демонструвалися раніше. "Апостроф" побував на виставці та подивився, що нового може запропонувати вітчизняний ОПК.

Найбільша в Україні виставка "Зброя та безпека-2019" триватиме до 11 жовтня. Досягнення українського оборонно-промислового комплексу на ній показують 280 учасників. Найбільш масштабні експозиції представив держконцерн "Укроборонпром" (40 підприємств) та "Ліга оборонних підприємств", у кількості 23 підприємства. На стенді "Укроборонпрому" були вироби, які ніколи не демонструвалися раніше.

Серед них - універсальна керована ракета РК-10, розробки київського КБ "Луч", а також нова система управління боєм VisionerAi, яка створена підприємством "Київський завод "Радар", що входить до концерну "Укроборонпром".

Як пояснив "Апострофу" генеральний директор "Радару" В'ячеслав Зеленський, система заснована на штучному інтелекті та дозволяє практично повністю відмовитися від участі людини. "Найслабше місце в сучасній зброї - це людина. А комп'ютер може працювати цілодобово. Наша система навчена розпізнавати та знищувати бронетехніку, а також всі швидкісні літаючі об'єкти", - пояснив В'ячеслав Зеленський. За його словами, VisionerAi може діяти з будь-яким видом зброї, наприклад, з кулеметом калібру 12,7-мм.

Виріб оснащений оптичними приладами з високою роздільною здатністю, а також тепловізором. З цим обладнанням VisionerAi може виявити повітряну ціль на відстані до 15 км та розстрілювати будь літаючі об'єкти, в тому числі керовані ракети й навіть снаряди, що запускаються реактивною системою залпового вогню "Град". При цьому VisionerAi може коригувати свій вогонь таким чином, що вже другий постріл влучить у ціль. Причому боєприпасів буде витрачено не більше, ніж це необхідно для того, щоб збити об'єкт.

VisionerAi небезпечний й для танків. Керовані штучним інтелектом 12,7-мм кулемети здатні зруйнувати прилади спостереження будь-якої броньованої машини повністю "засліпивши" її.

На поле бою це буде виглядати наступним чином. На позиціях можна розставити до 50 кулеметів або автоматичних гармат під керуванням VisionerAi, які будуть знищувати все, що проходить, пролітає або проїжджає в радіусі дії. Людина ж зможе сидіти десь неподалік в укритті та спостерігати за роботою системи за допомогою планшета, а також у разі необхідності, контролюючи її за допомогою радіоканалу або дротового зв'язку.

"Найголовніше питання - це точність та надійність самої зброї. Наприклад, до тих 30-мм гармат, які виготовляються в Україні є певні питання щодо їхньої живучості. Крім того, 30-мм боєприпаси, які є в розпорядженні української армії, як правило, виготовлені 30-40 років тому, а це може позначитися на точності влучень", - пояснив В'ячеслав Зеленський.

Проте, фахівці "Радару" зараз працюють над тим, щоб "схрестити" VisionerAi з українським бойовим модулем "Шквал", який оснащений 30-мм автоматичною гарматою, 7,62-мм спареним кулеметом й протитанковим ракетним комплексом. Модуль переробляється таким чином, щоб працювати повністю в автоматичному режимі без участі людини.

Розробкою "Радару" вже зацікавилися в арабських країнах. "У них є багато БТР, на які можна встановити наш бойовий модуль. Крім того, деякі арабські держави мають проблеми з ворожими безпілотниками, які здатні знищувати об'єкти, не будучи виявленими радіолокаційними станціями (14 вересня в Саудівській Аравії одноразовими безпілотниками були атаковані заводи "Абкайк" та "Хурайс", на яких готується до експорту майже вся видобута в цій країні нафта, - "Апостроф"). А наша система дозволяє знищувати й безпілотні апарати", - пояснив гендиректор "Радару".

Зазначимо, що аналогів подібної системи немає в жодній з держав колишнього СРСР, та мабуть, і в усьому світі. Лише в Ізраїлі спроектували систему "Купол" - вона діє за схожим принципом та вже збила 90% повітряних цілей, випущених по Ізраїлю. В абсолютних величинах - це близько 4200 ракет.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто