RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без хамства і принижень, але зі звільненнями: що у Зеленського придумали з новим Трудовим кодексом

Експерти знайшли безліч підводних каменів в новому Трудовому кодексі

Експерти знайшли безліч підводних каменів в новому Трудовому кодексі Фото: Getty Images

В Україні готуються радикально переписати Трудовий кодекс, оскільки зараз в країні продовжує діяти його радянська спадщина, на яку без болю й сліз дивитися не можна. Як очікується, новий Трудовий кодекс може прибрати значну кількість бюрократії в Україні і серйозно захистити права трударів. За новий кодекс виступає і президент України Володимир Зеленський.

"Апостроф" розповідає все, що зараз відомо про новий трудовий кодекс, який повинні прийняти до 1 січня 2020 року.

Не читав, але хвалю

Президент України Володимир Зеленський під час прес-марафону заявив, що поки не читав підготовлений проект закону, але переконаний, що його "причешуть" і він точно буде кращим за той, що є в Україні зараз. Головне - не буде "совку".

"Зараз вони (Кабмін, - "Апостроф") працюють над трудовим сучасним законодавством і Трудовим кодексом... Там є багато пропозицій і дрібних помилок, які будуть вичищені. Упевнений, що ми все зробимо і почуємо суспільство", - сказав Зеленський.

При цьому він визнав, що сам кодекс не бачив.

"Не буду брехати, я не бачив ще Трудовий кодекс, мені не приносили... Я очікую, що у нас не буде радянського Трудового кодексу, а буде Трудовий кодекс незалежної країни, сучасний", - зазначив він.

Що маємо за фактом

Найбільші суперечки в суспільстві викликали норми, згідно з якими в Україні можна буде звільняти з роботи інвалідів, ветеранів АТО, а також вагітних і жінок, які перебувають у декреті. Саме за них Зеленському довелося виправдовуватися на прес-марафоні.

Вважається, що з "материнським" питанням розберуться так, щоб ніхто не залишився в програші. Можливо, частину зобов'язань перед жінкою, яка перебуває в декреті або в положенні, візьме на себе держава, оскільки зараз роботодавцю доводиться самостійно вирішувати це питання.

Побоюються в суспільстві і того, що роботодавці можуть отримати більш спрощену схему звільнення співробітника, оскільки зараз, навіть маючи претензії до свого працівника, довести його некомпетентність або нездатність виконувати свої завдання - практично неможливо.

Експерти зазначають, що таке нововведення вкрай важливе, але й небезпечне. Якщо норми матимуть "плаваючі" формулювання, може виникнути ситуація, коли роботодавець буде використовувати цю норму на свою користь, щоб позбутися конкретної людини без виплати їй компенсації.

Зокрема, в проекті закону звучить ідея про атестацію таких співробітників, щоб довести їх профнепридатність, проте займатися цим повинні не тільки люди, поставлені роботодавцем, а й структура, яка буде оцінювати адекватність таких атестацій.

Є побоювання і з приводу скасування Трудових книжок, про що "Апостроф" докладно писав ось тут.

Також викликає побоювання експертів і бажання змінити систему виплати лікарняних, які зараз компенсує держава. Кабмін же хоче прибрати цю роль, залишивши хворого працівника і роботодавця один на один. Поки незрозуміло, якою саме буде схема, а тому ініціатива викликає серйозні побоювання.

А плюси у нового кодексу взагалі є?

Звичайно, крім захисту прав роботодавців, буде зроблено і серйозний крок до захисту працівників. Зокрема, відновленого через суд працівника тепер необхідно буде або відновити, або сплатити йому компенсацію.

Українці також отримають право влаштовувати страйки на роботі. Формально воно є і зараз, але за фактом - виконати все у відповідності до закону неможливо. А вже в найближчому майбутньому - отримайте-розпишіться. Втім, є і каверза, занадто активних фанатів страйків роботодавці зможуть залишити без зарплати або й звільнити.

Фрілансери і люди, що працюють з дому, також отримають в новому кодексі більше прав. Оформити їх на роботу стане простіше, а значить - їх права будуть краще захищені.

Річну відпустку буде збільшено до 28 днів. Однак в цей же термін впишуть від 7 до 10 днів, коли можна буде похворіти без подачі довідки від лікаря на роботу.

Крім того, будуть створені умови для стимуляції прийому на роботу молоді до 27 років. Роботодавці зможуть не платити соціальний внесок за такого співробітника, а зарплата такого працівника не буде обкладатися податком на доходи фізичних осіб.

Відносини в офісі також візьмуть під контроль. Більше ніяких принижень на роботі, ніякого харассменту, ніяких моральних чи психологічних знущань.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр