RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дембельський акорд: в Україні відправлять у відставку всіх прапорщиків

Вводиться нова лінійка військових звань, що відповідає стандартам НАТО

Вводиться нова лінійка військових звань, що відповідає стандартам НАТО Фото: unian

Верховна Рада дала старт реформі молодшого командного складу українських військовослужбовців у відповідності зі стандартами НАТО. У 2020 році замість нинішніх прапорщиків і мічманів буде введено десять нових сержантських та старшинських звань за західним зразком. "Апостроф" розбирався, що означають ці нововведення.

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби) був прийнятий 17 жовтня 2019 року. Рішення підтримали 278 народних депутатів. Документ ще має бути підписаний президентом та опублікований в офіційних ЗМІ.

Закон змінює лінійку армійських та флотських військових звань відповідно до стандарту НАТО STANAG 2116. Він прибирає звання прапорщика та старшого прапорщика в сухопутних військах та авіації, мічмана і старшого мічмана на флоті, а також вводить цілий ряд нових сержантсько-старшинських звань.

Так, в сухопутних військах та авіації з'являться звання рекрута (кандидата в солдати), солдата, старшого солдата (кваліфікованого фахівця, кулеметника, водія або снайпера), молодшого сержанта, сержанта, старшого сержанта, першого сержанта, штаб-сержанта, майстер-сержанта, старшого майстер-сержанта та головного майстер-сержанта.

На флоті нова лінійка військових звань буде виглядати таким чином: рекрут, матрос, старший матрос, старшина 2-ї статті, старшина 1-ї статті, головний старшина, головний корабельний старшина, штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина та головний майстер-старшина.

Існуючі офіцерські звання залишаться без змін.

Нова лінійка сержантських та старшинських звань буде використовуватись не тільки в Збройних силах. Закон поширює її дію на військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки, СБУ, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони, військової прокуратури та інших військових формувань, а також органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

Головний старшина Збройних сил Олександр Косинський розповів "Апострофу", що робота над законом велася більше чотирьох років. Зараз на імплементацію нової шкали звань відводиться десять місяців. "Кабінет міністрів та органи центральної виконавчої влади за цей час повинні привести свої документи у відповідність до закону, а Міноборони - провести переатестацію сержантського та старшинського складу. Переатестація не буде проходити автоматично по займаній посаді, для цього буде розроблений свій порядок. ми зараз працюємо над цим, а деталі повідомимо. Будуть враховуватися, наприклад, морально-ділові якості, рівень підготовки, досвід, а також думка ради сержантів ", - пояснив він "Апострофу".

За словами Олександра Косинського, єдина шкала сержантських та старшинських звань для ЗСУ та інших військових формувань необхідна для сумісності різних підрозділів під час виконання бойових завдань.

"Важливо щоб не виникало питань, хто до якого відомства відноситься та яке звання має. Закон вирішує питання субординації та взаємодії", - пояснив він "Апострофу". При цьому Олександр Косинський не зміг спрогнозувати, скільки часу займе переатестація чинного особового складу сержантів і старшин. Але зазначив, що процес цей не швидкий.

Військовий аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій каже, що нова шкала звань молодшого командного складу, потрібна, в першу чергу, для того, щоб відійти від радянської системи управління. Зараз сержант стає основою армії, на нього буде покладена бойова підготовка особового складу, дисципліна, стан техніки та зброї. Ці повноваження перейдуть йому від офіцерів. Нагадаємо, що відповідно до радянських статутів, тільки командири відповідали за бойову готовність та рівень бойової підготовки ввірених їм військових частин або підрозділів. Тепер же в обов'язки командирів буде входити лише планування та організація військових операцій.

Зазначимо, що за старої системи повноваження сержантів закінчувалися на взводному рівні. Вони могли бути, наприклад, заступниками командирів взводів або командирами відділень. У новій системі сержанти є вже помічниками офіцерів, а не їхніми підлеглими. Тепер в кожній військовій частині або підрозділі буде свій сержант - головний помічник та радник командира.

Як це буде виглядати на практиці? Наприклад, молодший сержант ( "капрал" в армії США) може бути командиром розрахунку. Сержант буде командиром відділення або танка.

Старший сержант буде головним сержантом взводу, здатним за відсутності командира командувати взводом у бою. Повноваження першого сержанта будуть поширюватися на роти, батареї; штаб-сержанта - на батальйони, майстер-сержанта - на військові частини, бригади. Старший майстер-сержант буде діяти на рівні оперативних командувань, а головний майстер-сержант - бути головним старшиною родів і видів Збройних сил. Найвищий сержантський щабель - це Головний старшина Збройних сил, яким зараз, власне кажучи, і є Олександр Косинський.

Таким чином, крім офіцерської, буде утворена сержантська вертикаль, яка дозволить військовослужбовцям будувати вже сержантську кар'єру та мотивувати їх займати все більш високі щаблі.

"Я думаю, що десять місяців для переходу на нові звання - це оптимальний термін. За цей час можна розібратися, як все працює, внести корективи, якщо вони знадобляться. Якщо ми беремо передовий досвід, то необхідно вивчити досвід оплати на посадах. Наприклад, в США зарплата взводного сержанта з великим досвідом, може бути більшою, ніж у молодого лейтенанта", - розповідає "Апострофу" Козій.

Зазначимо, що створення сержантського корпусу, сумісного зі стандартами країн - членів НАТО закріплено в державній програмі розвитку ЗСУ. Термін її виконання - 2020 рік.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни