RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Групове згвалтування в компанії з мажором: всі подробиці про темне минуле "слуги" Іванісова

Що відомо про скандального "слугу народу" та його жертву

Що відомо про скандального "слугу народу" та його жертву Фото:

Партія "Слуга народу" продовжує залишатися в центрі скандалів. Черговим "героєм" виявився нардеп Роман Іванісов, який був обраний до парламенту як кандидат-мажоритарник в окрузі № 153 Рівненської області. У депутата, який входить до складу комітету з питань антикорупційної політики, виявили судимість за згвалтування.

"Апостроф" зібрав всі подробиці скандалу і темного минулого "слуги народу".

Хто такий Іванісов?

41-річний Роман Іванісов народився в Бердянську. Одружений, має 2 синів - Данила і Марка, 2008 і 2014 років народження.

У 1995 році закінчив школу, потім - Бердянський університет менеджменту і бізнесу, отримавши спеціальність "юрист". У 2001-2005 роках був підприємцем. З 2005 по 2015 роки - генеральний директор і засновник ТОВ "Укр Нафта Пром - Альянс". Також був засновником ряду інших компаній.

З 2010 по 2015 рік був депутатом Рівненської обласної ради від партії "Батьківщина". У 2015 році балотувався до облради по 63 округу (місто Рівне) від Блоку Петра Порошенка "Солідарність". Іванісов вказав, що в 2014 році був активістом Революції гідності і як волонтер "працював заступником коменданта Майдану".

На момент виборів в Раду Іванісов працював головним юристом в компанії "Проф Дез Контроль Плюс", юридична адреса якої знаходиться в Києві. У поданих до ЦВК документах він не вказав, що мав судимість.

За даними з бази помічників нардепів "Прихвосні", нардеп на громадських засадах був у Віталія Чугуннікова, народного депутата України Верховної Ради VII скликання в 2012-2014 роках (фракція партії "УДАР").

Як розгорівся скандал

18 листопада екс-нардеп Ігор Мосійчук повідомив, що Іванісов "в 90-х був засуджений і відбував покарання за зґвалтування неповнолітньої", опублікувавши фото документів.

Журналісти з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомили, що Іванісов був затриманий 14 вересня 1995 року працівниками Куйбишевського райвідділу міліції Запорізької області за ст. 117 ч. 3 (зґвалтування неповнолітньої) та ст. 118 ч. 2 (зґвалтування неповнолітньої неприродним чином) Кримінального кодексу України. 21 березня 1996 року Іванісов був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, з яких відбув 2 роки 6 місяців у виправних колоніях загального режиму.

У відповідь на звинувачення Іванісов опублікував на своїй сторінці в Facebook фотокопію довідки про відсутність судимості.

Коментуючи скандал, лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив тоді, що якщо інформація підтвердиться, то це питання буде винесено на розгляд фракції.

Дивна історія з заявами ГПУ і Рябошапки

20 листопада на брифінгу генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що Іванісов дійсно знаходився в місцях позбавлення волі.

"Перевірка була здійснена. Не Генеральною прокуратурою, а відповідними органами, ті факти, про які ви говорили, вони підтвердилися. Його судимість погашена, тому вважається, що людина не судима на даний момент", - сказав він.

Пізніше на сайті ГПУ з'явилося спростування слів Рябошапки.

"Інформація про підтвердження погашеної судимості одного з народних депутатів України, озвучена сьогодні (20 листопада, - прим. ред.) Під час брифінгу в Генеральній прокуратурі, не є підтвердженою. Перевірка зараз триває, про результати буде офіційно повідомлено додатково", - йдеться в заяві.

У свою чергу Мосійчук пообіцяв показати тих, тих, хто відбував покарання разом з Іванісовим "як в Маріуполі, так і в Запоріжжі в СІЗО".

20 листопада нардеп опублікував в соцмережі ще один пост, пообіцявши надати докази, що скандал навколо нього - нібито спланована атака через його "антикорупційну діяльність".

Увечері з'явився коментар президента Володимира Зеленського. Він заявив, що 21 листопада отримає реальні дані щодо згвалтування, фейк це чи ні: "Якщо завтра буде хоч один факт, хоч щось - я змушу цієї людини скласти мандат і піти з партії Слуга народу".

Що чекає насильника?

21 листопада Арахамія заявив, що Іванісова виключать з партії під час з'їзду, якщо інформація підтвердиться. При цьому, в разі неправдивості інформації, він залишиться в її рядах.

"Він спростовував, каже, що не було ніякої судимості. Це його слова. Я подивився промову Рябошапки, який сказав, що перевірка підтвердила погашення судимості. Це справа 1996 року, тому паперів і немає. Пан Іванісов мені повідомив, що його представник їде в маріупольську колонію. якщо це було - йому не місце в партії. якщо цього не було - ми його заберемо назад. Уявіть собі, як пан Іванісов себе почуває, якщо це фейк. його насильником обзивають. Якщо це фейк, це буде дуже прикро ".

Спікер і екс-глава партії "Слуга народу" Дмитро Разумков заявив, що ще не встиг поспілкуватися з Іванісовим особисто про скандал.

"Я думаю, що на це питання повинні дати відповідь органи пенітенціарної служби. І вже виходячи з цього, маючи документи на руках, будемо приймати відповідні рішення. Адже, на жаль, ми знаємо, що таке фейки", - сказав Разумков.

Пізніше журналіст Юрій Бутусов опублікував розповідь вихователя Маріупольської виправній колонії, де відбував покарання Іванісов.

У свою чергу екс-заступник голови АПУ Андрій Портнов опублікував указ Кучми про помилування нардепа.


22 листопада Арахамія заявив про виключення Іванісова з фракції. Також від нього будуть вимагати скласти депутатський мандат через судимість за згвалтування.

Розповідь жертви нардепа

Журналістам вдалося поспілкуватися по телефону з жінкою, яка стала жертвою Іванісова. За її словами, у неї була маленька дитина, який до цих пір не знає про ці події. Дівчину силоміць затягли в машину четверо хлопців, де її тягали за волосся, били і гвалтували.

"Я йшла з подружкою, вони насильно затягли мене в машину, вони мене тягнули за волосся, у мене вся голова була "синя" - в синцях, це все було", - розповіла жінка.

За її словами, злочин набув розголосу в Куйбишеві (з 2016 року - Більмак), де все і сталося. У рідному місті її переслідували після згвалтування, постійно тиснули, а справу хотіли "зам'яти". У злочині, за повідомленнями місцевих ЗМІ того часу, брав участь син голови районної адміністрації.

"У машині було четверо - двом, здається, по 16 років і двом по 19, здається... Справу вели запорізькі слідчі, саме із Запоріжжя, тому що в Куйбишеві у нас все хотіли зам'яти. У мене десь є вирізка з газети, де написано приблизно "жертву гвалтували в мерській Волзі". Всі в Куйбишеві про це знали, в мене плювали", - розповіла жінка.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами