RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна бореться з гендерною нерівністю, але у жінок ще великі проблеми з можливостями - помічниця генсека ООН

Мір'яна Споляріч Еггер про корупцію, права жінок і життя на сході України

Мір'яна Споляріч Еггер про корупцію, права жінок і життя на сході України Фото: Олександр Ратушняк / ПРООН в Україні

Під час першого візиту в Україну помічниця генерального секретаря ООН та директорка Регіонального бюро ПРООН з питань Європи та СНД Мір'яна Споляріч Еггер обговорила з державними чиновниками реформи в країні та шляхи їх застосування для боротьби з корупцією, правами людини та задля відновлення миру на сході. В інтерв'ю "Апострофу" вона розповіла про свою поїздку в Україну.

- Це ваш перший візит до України?

- Так, я вперше тут, але це не перша моя місія в регіоні. Я приєдналася до ПРООН у жовтні минулого року. До того я працювала дипломатом уряду Швейцарії. Поки що я відвідала половину програм ПРООН у Східній Європі та Центральній Азії. Ця є найбільшою в регіоні. У мене був шанс сісти і обговорити завдання та можливості країни з ключовими партнерами. Я також відвідала східну Україну і змогла побачити дивовижну роботу, яку проводить наша команда. Це було вражаюче.

- З якими викликами стикається Україна?

- Збройний конфлікт, безумовно, є найбільшим випробуванням для України. Його необхідно врегулювати до того, як ми зможемо справді забезпечити повне економічне зростання та стабільність країни. Ми не можемо недооцінювати важливість управління. Зміцнення інститутів, забезпечення розподілу за допомогою системи стримувань і противаг, підвищення прозорості та боротьба з корупцією є важливими засобами для досягнення хороших результатів.

Протягом останніх років відбулися певні вдосконалення, але Україна все ще має куди зростати. Врешті-решт, це стосується того, що всі мають брати участь і вносити свій вклад у розвиток країни: жінки, вразливі групи, люди, що живуть у віддалених районах та інші.

- Президент Володимир Зеленський видав указ, в якому цілі ООН щодо сталого розвитку (ЦСР) є найвищим пріоритетом уряду. Який стан ситуації зараз і які найбільші задачі та можливості для країни на наступні 10 років?

- Це неймовірно важливий крок, оскільки він сприятиме досягненню ЦСР в Україні. Уряд повинен рішуче взяти на себе ініціативу обговорення порядку денного 2030 року. Це створить ще більше руху навколо цілей. Я щойно згадувала про включення всіх груп та збалансоване управління процесом розвитку. Також країні потрібно розвивати ринки та цифрові технології, щоб наздогнати найбільш динамічні економічні системи світу.

- Ваш візит передбачає зустрічі з українськими високопосадовцями. Які бачите перспективи співпраці з новою владою?

- Ми отримуємо сигнали від уряду щодо його готовності до реформ, і ПРООН готова підтримати ці прагнення. Я мала дуже результативні дискусії з віце-прем'єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою та з першим заступником спікера Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Є велика прихильність і готовність вирішувати такі питання, як гендерна рівність, кліматичні зміни та створення професій майбутнього. Ці пункти є важливими для вступу в ПРООН.

Мір'яна Споляріч Еггер: "Є готовність вирішувати такі питання, як гендерна рівність, кліматичні зміни та створення професій майбутнього"Фото: Олександр Ратушняк / ПРООН в Україні

- Ви сказали, що збройний конфлікт на сході є найбільшим випробуванням для України. Яка роль ПРООН та ООН у наданні допомоги Україні, повязаної з подоланням наслідків конфлікту?

- ПРООН є ключовою точкою розвитку ООН. Дуже важливо - особливо на сході України, де я провела два дні - покращити місцеву інфраструктуру. Ми повинні покращити доступ до охорони здоров'я та освіти, одночасно сприяючи підприємництву та створюючи робочі місця для людей. Я відвідала два центри, які надають соціальні та адміністративні послуги місцевим громадянам, відвідала лікарні, які були відновлені, побачила, скільки людей можна врятувати та скільки життів можна покращити завдяки нашим проектам.

ПРООН підтримала близько 700 стартапів, створила понад 3000 робочих місць та покращила доступ до державних послуг для більш ніж 170 000 людей. Наприклад, зараз ми працюємо над розвитком автобусної системи, яка з'єднає віддалені населені пункти з міськими центрами. Це одна з найбільших програм, яку ми запровадили. Це модель співпраці не лише з місцевими організаціями, але й з сестринськими агенціями ПРООН в системі ООН.

Крім того, ПРООН тісно співпрацює з Європейським інвестиційним банком. ПРООН готує людей до миру та довгострокового розвитку, коли конфлікт закінчиться. Ми впевнені, що населення є досить стійким, щоб продовжувати розвиватися та інвестувати в майбутнє, незважаючи на приховане насильство. У свою чергу, сильніші суспільства мають меншу ймовірність на повторне виникнення конфлікту.

- В останні роки Україна активізує зусилля щодо боротьби з корупцією. В якому стані наразі дана ситуація і як ПРООН підтримує ці зусилля?

- Це складне питання. Запорукою посилення прозорості є поділ влади. Боротися з корупцією неможливо без незалежної судової влади, незалежного парламенту та сильної політичної волі з боку виконавчої влади. ПРООН використовує для досягнення цілей цифрові засоби. Наприклад, ПРООН допомогла уряду запровадити онлайн-систему декларування, за допомогою якої понад мільйон державних чиновників публічно заявили про свої доходи. Система чинить тиск на чиновників, щоб вони діяли законно. Люди ознайомлювалися з системою перед голосуванням - це величезний крок вперед!

Однак попереду ще багато роботи для подолання корупції, і ПРООН працює над підтримкою судової гілки. ПРООН також працює з містами та міськими адміністраціями для оцінки корупційних ризиків. Треба робити це крок за кроком, працюючи на всіх рівнях: від застосування міжнародних конвенцій до роботи на міському рівні.

- Незважаючи на деяке поліпшення, частка жінок у директивній ролі в Україні все ще залишається меншою 50 відсотків. Чи достатньо квот для збільшення участі жінок у політиці, чи потрібно вживати інших заходів?

- Щодо політичної участі, то картина вселяє надію. У липні 2019 року кількість депутатських місць, які займають жінки, майже подвоїлася - з 12 відсотків на виборах 2014 року до приблизно 21 відсотків зараз. Однак самих по собі цих квот недостатньо для забезпечення належного рівня представництва жінок. Вони можуть представляти половину парламенту, але суспільні та нормативні зміни не відповідають цьому закономірно.

Мір'яна Споляріч Еггер: "Квот недостатньо для забезпечення належного рівня представництва жінок"Фото: Олександр Ратушняк / ПРООН в Україні

Коли ми дивимось на інші показники, приходить розуміння, що попереду ще багато роботи. В середньому жінкам платять лише 80 відсотків зарплати чоловіків за одну й ту ж роботу. Менше жінок працездатного віку мають роботу - 55 відсотків жінок проти 69 відсотків чоловіків.

Крім того, раніше більш поширеною була праця жінок у сфері наукових розробок, технічних наук, інженерії та математики (STEM). Частка жінок, які працюють у цих секторах, зменшилася за останні 20 років. Жінки в три рази рідше, ніж чоловіки, обирають собі технічні професії (STEM). Погляньте на інженерію: якщо в 2010 та 2011 роках майже 27 відсотків студентів інженерних факультетів були жінками, то сьогодні ця кількість знижується до 20 відсотків.

Це величезна проблема, оскільки STEM - це місце, де створюється багато робочих місць. Тому я хочу заохотити жінок залучатися до вивчення наук, які в перспективі передбачають добре оплачувану роботу та кар’єрні можливості.

Інша сфера, де особливо не вистачає змін - це припинення гендерного насильства. Необхідно встановити закони, щоб ніхто безкарно не знущався над жінками та дітьми. Наприклад, кожна п’ята жінка в Україні віком від 15 до 49 років зазнала принаймні однієї форми фізичного чи сексуального насильства протягом свого життя.

Усі ці питання потребують змін.

- Виходячи з вашого досвіду, що може спричинити такі зміни?

- Потрібні квоти не тільки в парламенті, але й в університетах; потрібні квоти або спеціальні заходи для просування жінок на керівні посади. Університети повинні запроваджувати програми, які б могли адаптувати жінок, навчати для роботи у конкретних секторах. Треба надати грошові стимули жінкам для відкриття власного бізнесу. ПРООН має багато місцевих програм, які готують жінок, щоб вони могли розпочати власний бізнес.

- ПРООН нещодавно запустила лабораторію прискорень в Україні. Які цілі лабораторії та чи співпрацюватиме вона з іншими подібними лабораторіями по всьому світу?

- ПРООН запустила 60 прискорювальних лабораторій по всьому світу, які впроваджують інновації та технології в розробку для вирішення складних питань, що не мають єдиного рішення. Наприклад, ви не можете вирішити кліматичні зміни, не вирішуючи питання рівності та соціального включення.

В Україні є велика проблема зі смогом, який, походить, зокрема, від спалювання відходів. Це означає, що необхідно сприяти розвитку сільського господарства, водночас запроваджуючи заходи щодо чистого повітря у містах. З цим допоможуть лабораторії, об’єднавши безліч різних організацій, які можуть запропонувати частину рішення, щоб знайти способи для досягнення розвитку з цього питання.

- Як би ви рекомендували Україні підвищити рівень обізнаності щодо важливих питань, таких як зміни клімату?

- Молодь безпрецедентно чинить тиск на політиків. Я заохочую молодих людей ставити конкретні вимоги та залучати до відповідальності чиновників. Урядам необхідно інвестувати в екологізацію економіки, одночасно зменшуючи нерівність. Також існує можливість для уряду змінювати свої закони та позбуватися викопних палив, щодо чого Україна робить важливі кроки.

- Якими будуть ваші заключні спостереження чи рекомендації?

- Ми, зазвичай, не даємо рекомендацій як таких. Однак ми дуже тісно співпрацюємо з урядом, впевнюючись, що він становить правильний набір цілеспрямованих людей, для того, щоб допомогти їм досягти цілей. Ми також надаємо відповідні міжнародні експертизи та технічні поради. ПРООН включає 17 тисяч людей, які працюють по всьому світу у близько 170 офісах. Ми сподіваємось продовжувати розвивати нашу співпрацю в Україні на користь українського народу.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців