RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна має одну з найпотужніших армій в Європі й фактично готова вступати в НАТО

Що принесе нашій країні приєднання до Програми розширених можливостей Альянсу

Що принесе нашій країні приєднання до Програми розширених можливостей Альянсу Фото: Getty images

На Урядовому порталі з'явилася заява віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулеби. В ній він закликав НАТО офіційно розпочати розгляд заявки України на приєднання до Програми розширених можливостей Альянсу (Enhance Opportunity Program - EOP). Кулеба акцентував увагу на тому, що ця Програма важлива для отримання розвідувальної інформації у кризових випадках, наприклад, в ситуації, яка виникла в зв'язку з катастрофою літака МАУ в Ірані.

Програма має таке ж саме значення, що і План дії щодо членства в НАТО (ПДЧ), але позбавлена політичної складової. Приєднання України до неї може відбутися найближчим часом. Це допоможе Києву розвивати армію відповідно до стандартів Альянсу, вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Говорячи об'єктивно та чесно, українська армія є однією із найпотужніших у Європі. В ЄС фактично жодна армія не готова до бойових дій, можливо, окрім французької, яка постійно бере участь в операціях у своїх колишніх колоніях, а також армій Польщі, Італії та Великобританії. Всі інші не готові. А українська армія воює.

Я б також не ідеалізував оснащення та військову техніку армій Європи, оскільки вони лишилися з часів холодної війни. Наприклад, Німеччина протягом 30 років після розвалу Радянського Союзу взагалі не звертала уваги на оборону. Фактично така ж ситуація склалася в усіх європейських країнах. На рубежі 2009-2011 років бюджетне фінансування на оборону там щорічно зменшувалося на 40-50%. Відновлення фінансування відбулося лише в 2014 році.

Україна вже зараз фактично готова вступати до НАТО. НАТО – це воєнно-політична організація, яка створена для спільної оборони її членів. Україна готова до виконання цієї функції. Але стосовно параметрів взаємосумісності стандартів та штабів - тут ще є над чим працювати. Саме Програма розширення можливостей, про яку заявив Кулеба, і спрямована на вирішення практичних питань, щоб Україна вже на практичному рівні була готова до спільних операцій із союзниками.

Програма розширених можливостей - це Membership Action Plan, тобто План дій щодо членства в НАТО, але без оголошення політичного рішення. Політичні заяви зараз не на часі. Через нашу війну з Росією, саме всередині Альянсу є противники того, щоб демонструвати Україні перспективу, не кажучи вже про початок практичної процедури вступу до НАТО.

Читайте: Україна самотужки не переможе Росію, треба діяти двома шляхами - Ребекка Гармс

Нещодавно український Генштаб опублікував візію щодо реформи в українській армії на 2020-2030 роки. Там описано, як будуть змінюватися штаби, як буде створюватися оперативне командування та відбуватися підготовка. Відповідно, все буде змінюватися до стандартів НАТО. У візії прописані конкретні справи, в тому числі те, що буде реалізовуватися в рамках ЕОР. Країни НАТО допомагатимуть керівництву України виконувати заплановані зміни.

Я думаю, що рішення щодо залучення України до Програми розширених можливостей зараз фактично уже прийняте. Питання про неї обговорювалося напередодні грудневого саміту у Лондоні. Тому, я думаю, приєднання до цієї Програми відбудеться найближчим часом, якщо будуть вирішені питання з деякими сусідами України, в тому числі з Угорщиною.

У квітні 2008 року у меморандумі Бухарестського саміту НАТО чітко було написано, що Україна та Грузія будуть членами НАТО. Уже тоді Альянс був готовий нас прийняти, але Путін переконав Францію та Німеччину в тому, що це не вигідно. Президент Франції Емманюель Макрон і зараз намагається робити реверанси у бік Москви, але я думаю, що це прояв бажання Франції зайняти лідируюче положення в безпековій, оборонній та зовнішньополітичній сфері ЄС. Але це не суперечить бажанню Парижа бути лідером щодо сприяння наближенню України до НАТО. Це суперечливі точки зору, але вони вкладаються у концепцію французької політики.

Одним із життєво важливих інтересів Москви є недопущення України до виходу з-під контролю Росії. Тому Кремль буде здійснювати всі можливі заходи, аби заважати зближенню Києва з НАТО у рамках ЕОР. Будуть роздмухуватися суперечки між Україною та членами Альянсу, застосовуватимуться спецслужби, дипломатія, інформаційні операції. Можуть згадати напружені відносини з Угорщиною. Тож в інтересах України покращувати відносини із усіма членами НАТО, оскільки всі рішення там приймаються консенсусом, а голоси США та умовної Естонії мають однакову вагу.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу