RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мертві вулиці і "пекло" для хворих: як вбиває коронавірус з Китаю, і що загрожує світу

Вірус вражає легені та інші органи, наслідком цього стає страшна лихоманка.

Вірус вражає легені та інші органи, наслідком цього стає страшна лихоманка. Фото: Telegram

Коронавірус з Китаю вже назвали страшною загрозою світу - в 24 провінціях цієї країни введено найвищий рівень небезпеки у зв'язку з поширенням пневмонії, викликаної 2019 nCoV. Число її жертв продовжує зростати - відомо про 56 померлих, більше 2 тис. заражених, стан частини з них оцінюють як важкий. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент про поширення вірусу, стан хворих і ситуацію в заражених містах.

Спалах коронавірусу був вперше зафіксований в Ухані в кінці грудня 2019 року і почався з ринку морепродуктів, після поширився на інші частини Китаю. Незабаром зараження були зафіксовані у Франції, США, Південній Кореї, Японії, Таїланді, Канаді та інших країнах.

Що відбувається в заражених містах у Китаї

Через смертельний коронавірус в Китаї влада ухвалила рішення закрити на карантин Ухань, де проживає понад 11 млн осіб, а також ще 12 міст - перекрито доступ до залізничних вокзалів, скасовано рейси в аеропортах, встановлено блокпости на шосе, що ведуть з міст. Не працюють кінотеатри, інтернет-кафе та інші розважальні заклади.

Вулиці зовсім порожні, тільки зрідка з'являються авто. Люди ходять у масках і протигазах. Дефіциту продуктів у магазинах немає, але на тих же масках намагаються нажитися - ціни на них різко злетіли.

Керівництво парку розваг "Діснейленд" у Шанхаї оголосило про закриття комплексу в зв'язку з поширенням коронавірусу. Канадська компанія Cirque du Soleil, яка організовує циркові шоу по всьому світу, оголосила про скасування вистав на сході Китаю, зокрема в провінції Чжецзян.

Шанхайське метро

У столиці КНР Пекіні відбулося надзвичайне засідання Політбюро ЦК КПК, на якому було прийнято рішення про відправку в осередки зараження спеціальних організаційних груп для боротьби з коронавірусом. За словами глави Китаю Сі Цзіньпіна, поширення смертельної пневмонії, викликаної 2019 nCoV, в країні прискорюється. Навіть таксисти їздять у захисному одязі.

В Ухані мають намір побудувати ще одну лікарню для інфікованих. Медустанова буде розрахована на 1,3 тис. ліжок, вона буде нагадувати лікарню, побудовану в 2003 році за сім днів у Пекіні для хворих вірусом атипової пневмонії. Будівництво планують завершити до лютого.

Француз Валантен Ізарн, який перебуває в Ухані, розповів російським ЗМІ, що сильне враження на нього справили порожні вулиці, що нагадують кадри з постапокаліптичного фільму.

"Найбільш шокуюче - це машини швидкої допомоги, водії яких одягнені як космонавти... Ні сантиметра шкіри не видно. Але чи правда це захищає їх? Цього ніхто не може сказати. Коли така машина проїжджає - це справляє враження. Питаєш себе, на якій ми, взагалі, планеті. Все це - наче науково-фантастичний фільм", - зазначив він.

Чоловік додав, що в місто відправлено 40 військових лікарів, а також 405 медичних працівників з Пекіна. В Ухані критична ситуація з масками і дезінфікуючими гелями для рук - їх немає ні в одній аптеці. Люди обмежують себе в їжі, побоюючись заразитися - віддають перевагу рису і локшині. Ходять чутки, що вірус може передаватися через їжу, особливо через рибу і м'ясо.

Китайські медичні працівники, які перебувають у самому центрі спалаху смертельного коронавірусу в Ухані, носять підгузники, пише Washington Post. За даними видання, причиною цього стала нестача часу сходити в туалет і незручна крихка захисна форма з матового скла.

Через велике навантаження лікарі в Ухані змушені працювати понад норму. Крім медперсоналу, в лікарнях не вистачає медикаментів, медичних масок і захисних костюмів.

"Ми знаємо, що захисний костюм, який ми носимо, може бути останнім, який у нас є, і ми не можемо дозволити собі що-небудь втрачати", - пише лікар Уханьскої лікарні в китайській соціальній мережі Weibo.

Багато лікарів і медсестер через великі навантаження знаходяться на межі нервового зриву і страждають від перевтоми. В Ухані помер лікар Цзян Цзіцзюнь від серцевого нападу, викликаного постійними переробками.

Українець, який перебуває в Ухані, розповів про обстановку там зараз. За його словами, нічого навколо не працює, по вулицях навіть заборонено їздити на власному авто. Якщо в місті ходити без маски, поліція може заарештувати або виписати штраф.

Як вбиває коронавірус

Коронавірус небезпечний тим, що викликає пневмонію - шанси померти від нього вище у тих, хто пізно звернувся до лікаря або має проблеми з імунітетом. Він вражає дихальні шляхи, травну і нервову системи, в тому числі серце, а ще печінку, нирки і очі.

Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і утруднене дихання. Спалах нагадав про вірус Sars, від якого на початку 2000-х років у десятках країн, переважно в Азії, загинули 774 людини. Аналіз генетичного коду нового вірусу показав, що він тісніше пов'язаний з Sars, ніж будь-який інший коронавірус людини.

У мережі з'явилося нібито відео з хворим на коронавірус 2019 nCoV, зняте в місті Ухань у Китаї. На кадрах видно, що все тіло пацієнта трясеться в страшних судомах, викликаних лихоманкою. При цьому пацієнт потребує того, щоб його притримували, оскільки кінцівки просто підкидає в повітря.

Що загрожує світу і Україні

У різних країнах світу виявлено понад 2 тис. осіб, інфікованих коронавірусом. Крім Китаю, вірус виявлено у Таїланді, В'єтнамі, Сінгапурі, Японії, Південній Кореї, Тайвані, Непалі, Малайзії, Франції, США та Австралії.

Про новий коронавірус поки що мало інформації і передбачити кількість жертв важко, але медики прогнозують приблизно таку ж смертність, як під час спалаху іншого коронавірусу 2002 року. Тоді заразилися 8 тис. осіб і померло 775. Вірус-збудник 2002 року генетично збігається з новим на 70%, але якщо не вжити заходів, може вбити більше людей.

За інформацією ВООЗ, шанси померти від вірусу 2002 року, в середньому були 9%, але для тих, хто молодше 24 років - нижче 1%. У віці 25-44 років - до 6%, 44-64 роки - до 15%, від 65 років і старше - вище 55%. Але це не означає, що молодим людям нема чого боятися, якщо у них ослаблений імунітет - ризик смерті зростає.

У світі вже взялися за розробку вакцини від коронавірусу, тим часом прикордонники почали посилювати епідеміологічний контроль в аеропортах.

Вчені підтвердили, що коронавірус передається від людини до людини, але про епідеміологію на даний момент недостатньо відомо, щоб зробити остаточні висновки. Поки що ВООЗ опублікувала на своєму сайті рекомендації, які допоможуть скоротити ризик зараження небезпечним вірусом.

- Часто мити руки, використовуючи спиртові засоби для миття рук або мило з водою.

- При кашлі і чханні потрібно прикрити рот і ніс зігнутим ліктем, хусткою або серветкою, після чого їх необхідно негайно викинути і вимити руки.

- Уникати тісного контакту з будь-ким, у кого спостерігається жар і кашель.

- Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, відразу ж зверніться за медичною допомогою.

- Уникайте прямого незахищеного контакту з тваринами і поверхнями, які стикаються з ними.

- Слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження, включаючи м'ясо, рибу і молоко.

- Тим, хто контактував із зараженими коронавірусом людьми, рекомендується уникати поїздок протягом інкубаційного періоду, який триватиме 14 днів. Крім того, в цей період краще бути під наглядом фахівців.

В Україні в міжнародному аеропорту "Бориспіль" запроваджують посилені заходи безпеки через епідемію атипової пневмонії, яку викликає смертельний коронавірус. Віднині всім пасажирам, які прилітають рейсами з Китаю, будуть вимірювати температуру тіла. Робити це будуть за допомогою спеціальних інфрачервоних термометрів. У Міністерстві охорони здоров'я України оцінили ризик завезення коронавірусу в країну як середній.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами