RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий смертельний вірус з Китаю: як уберегтися від хвороби

Китайський вірус 2019-nCoV стрімко поширюється по планеті.

Китайський вірус 2019-nCoV стрімко поширюється по планеті.

Жителів багатьох країн схвилювала поява в Китаї нового смертельного вірусу, що отримав назву 2019-nCoV. Згідно з останніми даними, 9 осіб померло, підтверджено близько 440 випадків зараження, близько 50 осіб перебувають у критичному стані.

"Апостроф" зібрав всі подробиці про вірус.

Історія виникнення

Імовірно, спалах коронавирусу стався на рибному ринку Ухань в китайській провінції Хубей. Експерти заявляють, що на ринку вірус підчепила 41 людина. Заражені скаржилися на лихоманку і проблеми з диханням. 7 січня в Китаї помер перший інфікований пацієнт.

Хвороба перекочувала до Японії після того, як чоловік відвідав місто Ухань. 10 січня японець повернувся на батьківщину і відчув себе погано. Він скаржився на лихоманку і високу температуру. Чоловіка госпіталізували і зараз вже виписали з лікарні.

Країни, де зафіксовано випадки зараження

Випадки інфікування за останніми даними підтверджені в Китаї, Таїланді, Японії, Південної Кореї і на Тайвані. Також зафіксовано перший випадок у США.

Що це за хвороба і як себе убезпечити

Патоген, який відноситься до сімейства коронавірусів, призводить до пневмонії та проблем з диханням. Фахівці стверджують, що поки немає підстав вважати, що нова пневмонія буде такою ж небезпечною, як і попередня, так звана атипова, зафіксована в Китаї в 2002 році.

Що стосується початкових ознак захворювання, то їх легко можна сплутати і з іншими інфекціями. Зокрема, у хворого спостерігається підвищення температури до 39°С, блідість шкіри, мокрий кашель, який супроводжується болями в грудях, пітливість і різка слабкість.

Влада Китаю заявила, що коронавірус передається від людини до людини. Двоє хворих з провінції Гуандун саме так і підчепили небезпечну інфекцію. Більш того, медпрацівники, які контактували із зараженими вірусом людьми, теж захворіли.

Профілактика коронавируса:

  • мити руки з милом або витирати їх серветками з вмістом спирту;
  • по можливості уникати контакту з будь-якою людиною з симптомами застуди або грипу;
  • добре проварювати м'ясо і яйця перед вживанням в їжу;
  • уникати незахищених контактів з дикими тваринами і домашньою худобою.

Заява Всесвітньої організації охорони здоров'я

Представник ВООЗ Тарік Язаревіч заявив, що всього в світі зареєстровано 278 підтверджених випадків 2019-nCoV і ця цифра швидко збільшується. Чотири випадки були зафіксовані за межами Китаю - два в Таїланді, один в Японії і один в Республіці Корея. Збільшується кількість жертв вірусу і в самому Китаї.

"Недостатньо відомо про те, як він передається, про клінічні характеристики хвороби, її тяжкість і ступень поширення або її джерела", - зазначив Язаревіч.

За його словами, джерело спалаху хвороби в Китаї, "судячи з усього, має тваринне походження". При цьому "передача від людини до людини, яка відбувається при близькому контакті, є обмеженою".

У мережі вже з'явилися перші відео боротьби з вірусом в Китаї і профілактики розповсюдження даного вірусу.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може