RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Життя після епідемії: як коронавірус змінить політичне і економічне буття українців

Епідемія зробила багато процесів непрогнозованими

Епідемія зробила багато процесів непрогнозованими Ліжка для лікування хворих, інфікованих COVID-19, Белград, Сербія Фото: Getty Images

Поки у високих коридорах обговорюється питання введення режиму надзвичайного стану, великі підприємства зупиняють свою роботу, а працівники в добровільно-примусовому порядку йдуть на карантин. При цьому на тлі складних міжнародних економічних процесів досі неясні наслідки для української політики і економіки. "Апостроф" розібрався, як зміниться життя в Україні після карантину і що привнесе епідемія в політичний і економічний устрій країни.

Чи чекати перенесення місцевих виборів

Коронавірус може привести до серйозних тектонічних зрушень у світі. Не є винятком і Україна. Згідно з чинним законодавством, місцеві вибори заплановані на 25 жовтня 2020 року. Вони повинні пройти одночасно на всій території країни - виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та мерів міст. Виборчий процес має початися 21 вересня, але фактично виборча кампанія вже мала розпочатися вже зараз. Однак через карантин кандидати не можуть почати підгортати свої потенційні округи.

До того ж на період карантину потрапили 16 виборів в селищні ради і голів селищних рад в 12 областях. Всі вони були призначені в період з 15 березня по 5 квітня.

На сайті Центральної виборчої комісії зазначено, що ці вибори перенесені на кінець квітня. "Вибори в місцеві територіальні громади відстрочені в зв'язку з неможливістю їх проведення", - зазначив в коментарі "Апострофу" глава Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

Також Кошель заявив, що незважаючи на різні інсинуації, підстави для перенесення підготовки до місцевих виборів в жовтні на даний момент немає. Однак, за його словами, мотиви обрання тих чи інших кандидатів будуть також залежати від результатів епідемії.

"У нас є цілих 5 місяців. За цей час карантин закінчиться. Цікаво, що на місцевих виборах виборець буде оцінювати не програми партій і кандидатів у мери, обіцянки, інфраструктурні проекти, а реальні дії з проблеми коронавірусу. Це буде одним з головних показників при голосуванні 25 жовтня", - підкреслив Кошель.

За словами голови КВУ, багато політиків намагаються заробити бали в рейтинг на загальній коронавірусній паніці. Кошель наголосив на активізації окремих партій і політичних фігур в питаннях благодійності, поставках антисептичних засобів і медичного устаткування. А також на активному піарі своїх дій.

Утім, міжнародні експерти говорять про небезпеку кількох хвиль епідемії коронавірусу, і не виключено, що одна з них може пройти восени. У такому випадку, як відзначають в ЦВК, вибори доведеться перенести. "Втім, ми все-таки сподіваємося, що на той час ситуація нормалізується і нам не доведеться йти на крайні заходи", - розповіли "Апострофу" настрої співробітники Центрвиборчкому.

Не виключено, що восени може пройти ще одна епідеміяФото: Getty images

Майбутній дефіцит держбюджету

Поки що заходи по боротьбі з коронавірусом COVID-19 фінансуються в рамках існуючого бюджету. 17 березня Верховна Рада ухвалила низку законів, спрямованих на створення умов для боротьби з епідемією і на підтримку бізнесу і населення. Всі вони не вимагають додаткових витрат з державного бюджету.

Однак боротися з епідемією в рамках існуючого бюджету довго не вийде. Тривалий карантин відіб'ється на доходах як державного, так і місцевих бюджетів. Наприклад, затверджений закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)" звільняє від сплати ввізного мита та ПДВ операцій з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів, медичного обладнання, які можуть використовуватися для лікування коронавірусу. Закон про підтримку платників податків (законопроект №3220) з 1 березня по 30 квітня 2020 року скасовує плату за землю (земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності), податок на нерухомість, нарахування та сплату єдиного внеску фізособами-підприємцями.

Також закон про боротьбу з коронавірусом зобов'язує уряд підготувати та подати в парламент комплексний законопроект щодо економічного і соціального захисту населення на час карантину. Вже зараз президент Володимир Зеленський заявив про виплату пенсіонерам, які отримують пенсію менше 5000 гривень, по 1000 гривень.

"Уряд не має права і не буде обмежуватися тільки боротьбою з коронавірусом. Ми повинні готувати країну до інших викликів. Це і світова криза, і можлива економічна криза в Україні... І це теж виклик для міністра економіки, для уряду, для всієї країни і бізнесу зокрема", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Карантин в Україні зруйнував всю попередню логіку економічних і фінансових процесів. Цілі галузі, зокрема, ресторанний і розважальний бізнес призупинили роботу зовсім. Також Україна втратила істотних вливань в економіку від громадян, що працюють за кордоном. Тільки за 2019 рік трудові мігранти перевели в Україну 12 мільярдів доларів, за даними Національного банку. Але тепер в Європі теж очікуються серйозні проблеми з роботою. Що автоматично вдарить і по нашій економіці.

Трудові мігранти перевели в Україну 12 мільярдів доларівФото: Getty images

Вимушене безробіття і заморожування зарплат

Ще одна біда: через карантин багато українців втратили роботу або пішли у вимушену відпустку без збереження зарплати. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вже заявив, що всі, хто залишився без роботи в період карантину, отримають від держави фінансову допомогу. За його словами, виплати будуть призначені в установленому законодавством розмірі так званого стабілізаційного фонду, який незабаром сформують. Шмигаль зазначив, що кошти будуть платити для того, щоб люди змогли перебувати вдома в період карантину.

"Доплати, про які я говорив, соціальні виплати - вони можуть здійснюватися Фондом страхування на випадок безробіття вже зараз... Ми точно забезпечимо виплату всім, хто офіційно перебував у відпустці або був звільнений з роботи", - зазначив глава Кабміну.

Масштаб соціальної загрози оцінити досить легко: більше 47% в структурі доходів населення становить заробітна плата, прибуток від підприємницької діяльності - 22% і ще 2,6% - доходи від власності. Всі виплати зараз знаходяться в зоні ризику: заробітна плата не виплачується, мікробізнес майже повністю зупинений карантином, орендна плата - під загрозою прострочення. Єдині кошти населення, на які воно може розраховувати, - це соціальні бюджетні трансферти, але це всього лише 28%. І знову-таки - вони йдуть з держбюджету.

За даними Держстату, в третьому кварталі 2019 го приріст нагромаджень населення впав з 3,2% (у 2018 році) до 0,4%, тобто менше 1% українці направляли на створення особистої "подушки безпеки". За різними експертними оцінками, понад 70% економічно активних громадян живуть від зарплати до зарплати і мають особисті накопичення в межах покриття місячних витрат.

Зараз ведуться складні переговори з МВФ. Там поставили умову Україні - збільшення кредиту до майже 10 мільярдів доларів в обмін на "антиколомойський" законопроект по "ПриватБанку", який забороняє повертати банки колишнім власникам.

На даний момент українському уряду слід реально оцінити ризики подальших подій після епідемії і вжити превентивних заходів. Пандемія коронавірусу зашкодить світовій економіці більше, ніж кризи останніх десятиліть. У 2020 році спад буде таким же або навіть більше, ніж після фінансової кризи 11 років тому, заявила глава МВФ Крісталіна Георгієва. На відновлення країнам буде потрібно кілька років, вважає глава Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) Анхель Гурріа.

Ключова проблема, так чи інакше, зводиться до того, що уряди по всьому світу навіть не можуть оцінити, скільки їм буде потрібно коштів для боротьби з уже зростаючим безробіттям, а також для реанімації малого і середнього бізнесу.

І головне - не до кінця ясно, коли темпи зараження підуть на спад. І чи не повернеться епідемія через деякий час знову...

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу