RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зупинити злочинність у карантин: чи допоможе комендантська година

При тривалому карантині валу злочинності не уникнути

При тривалому карантині валу злочинності не уникнути Фото: Getty Images

Глава київської поліції Андрій Крищенко припустив, що встановлення комендантської години в столиці могло б стримати можливу хвилю мародерства, адже всі магазини, крім продуктових, закриті, і спокуса у злочинців велика. Чи заборонять в Києві виходити на вулиці та чи потрібно це взагалі, розбирався "Апостроф".

Що каже закон

За словами Крищенка, на даний момент поліція Києва не зафіксувала зростання злочинності. Більш того, на вулиці столиці вийшло додатково 250 патрулів.

"Ми все одно будемо посилювати наряди, так як будемо протидіяти вуличним злочинам і можливим фактам мародерства. Оскільки підприємства і магазини закриті, злочинці можуть скористатися цим, може початися мародерство. І ось тут би знадобилася заборона виходу на вулицю в нічний час", - заявив Крищенко в інтерв'ю ЗМІ.

Але тут варто зазначити, що просто так, за рішенням Кабміну, заборонити людям виходити на вулиці, а за фактом - ввести комендантську годину, по всій Україні або в будь-якому окремо взятому місті не можна. Для такого серйозного обмеження потрібно вводити режим надзвичайного стану (не ситуації, як зараз, а саме стану). А для цього потрібен указ президента і добра воля парламенту.

Чи є у влади такі плани - взагалі незрозуміло. Наприклад, глава МОЗ Ілля Ємець (у неділю, 29 березня, подав у відставку) днями закликав парламентаріїв проголосувати за режим надзвичайного стану. Заступник глави МВС Антон Геращенко також допустив сценарій введення надзвичайного стану, якщо ситуація із захворюваністю буде погіршуватися. А ось глава МВС Арсен Аваков запевняв, що вводити режим надзвичайного стану не потрібно.

Але навіть якщо ВР і зважиться на надзвичайний стан, комендантська година все одно буде незаконним заходом. Справа в тому, що відповідно до закону "Про правовий режим надзвичайного стану", заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях в певний час доби може бути встановлена, якщо режим НС вводиться у зв'язку з масовими порушеннями громадського порядку. Якщо ж НС вводиться через пандемію, то максимум що може бути - обмеження свободи пересування, але не повна заборона.

Що кажуть у МВС

Утім, у МВС запевняють, що поки не будуть наполягати на введенні комендантської години.

"Це було питання начальнику поліції, він відповів і сказав свою думку. Але це не є офіційна позиція МВС", - пояснили "Апострофу" в керівництві МВС.

Фото: Getty images

Ідея про введення комендантської години поки тільки як рушниця, яка висить на стіні, але стріляти з якої поки не збираються.

"Зараз про це не йдеться. Це просто мається на увазі, як варіант протидії злочинності та поширенню коронавірусу, - пояснив "Апострофу" радник глави МВС Зорян Шкіряк. - Комендантська година на сьогодні вводиться вже в багатьох європейських країнах. Якщо ми подивимося на практику реального стримування цього захворювання, то побачимо, що поширення захворювання стримується там, де вводяться досить жорсткі обмежувальні заходи. Але на даному етапі про комендантську годину не йдеться. Сподіваюся, що ми впораємося і без цього заходу".

Як це допоможе

На думку співголови "Харківської правозахисної групи" Євгена Захарова, необхідності вводити комендантську годину на даний момент, справді, немає.

"Я не згоден, що потрібно вводити комендантську годину. Хіба збільшилася злочинність за цей час? У поліції говорять про можливе мародерство, але я не думаю, що буде все так погано. Зараз нам це ні до чого. Досить і тих обмежувальних заходів, які вже ввели", - говорить "Апострофу" Захаров.

Однак очевидно, що в найближчі 4 тижні ситуація буде стрімко змінюватися, і напруга в суспільстві буде тільки зростати: Кабмін продовжив дію карантину ще на місяць, до 24 квітня, а значить, фінансове становище українців із кожним днем тільки погіршуватимеся. Як наслідок, за словами експертів, опитаних "Апострофом", крива злочинності може поповзти різко вгору.

"За даними статистики, близько 50% громадян України, зокрема Києва, живуть від зарплати до зарплати і від пенсії до пенсії, - каже "Апострофу" відомий правозахисник Едуард Багіров. - Відсутність роботи і доходів призводить до відсутності продуктів харчування. А коли вдома немає їжі, включається інстинкт самозбереження, і людина, яка раніше дотримувалася законів, здійснює грабежі, крадіжки та інші тяжкі злочини. Тому, неважливо, які заходи вживатиме поліція. В Києві мінімум мільйон осіб буквально через пару тижнів відчують голод, відсутність грошей, продуктів. І люди будуть знати, де добути ці продукти".

Але справа в тому, що введення комендантської години навряд чи здатне стримати вал майбутньої злочинності. По-перше, для цього потрібні ресурси.

"Комендантська година зовсім не є панацеєю від мародерства, - запевняє "Апостроф" експерт у сфері безпеки Сергій Шабовта. - Щоб уникнути мародерства, на вулиці потрібно виводити величезну кількість правоохоронців. А де їх взяти? У МВС немає таких сил і засобів. Вони не зможуть цього зробити фізично".

Фото: Getty images

По-друге, в ситуації особистої фінансової кризи в українців, поліцейські обмеження не зможуть бути ефективними.

"Наприклад, особисто у мене діабет. У мене закінчуються ліки і гроші. А якщо я не прийму ліки, то через тиждень я помру. Куди я піду? У найближчу аптеку. І неважливо, чи стоять там поліцейський зі зброєю. Це нікого не зупинить , - додає Едуард Багіров. - Тому, заходи, про які говорять в поліції, по суті, правильні, але не допоможуть уникнути масових грабежів. Наслідки можуть бути дуже серйозними, і регулювати їх комендантською годиною чи введенням надзвичайного стану не вийде".

Але як тоді утримати ситуацію під контролем? Наприклад, підтримати приватні компанії, які охороняють зараз порожні ТЦ і магазини.

"Яким чином КМДА, розмірковуючи про деякі спеціальні підприємства, критичній інфраструктурі, силах і засобах, які повинні бути активно задіяні в боротьбі з пандемією, видаючи спеціальні квитки на проїзд у громадському транспорті, виключило з цих списків охоронні компанії? Але ж вони продовжують здійснювати фізичну охорону об'єктів державної і приватної власності", - зазначає Сергій Шабовта.

Втім, найбільш дієвими заходами щодо стримування злочинності повинні стати економічні кроки уряду.

"Прем'єр-міністру спільно з Нацбанком вже сьогодні необхідно приймати рішення про надання безпроцентної фінансової допомоги населенню. Це допоможе людям купувати продукти харчування", - резюмував Едуард Багіров.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни