RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Страшний рекорд США і симптоми "у спадок": як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (хроніка 30 квітня)

Від COVID-19 у США померли понад 58,3 тис. осіб.

Від COVID-19 у США померли понад 58,3 тис. осіб. Фото: Getty Images

Вчені з Гарвардського університету і Королівського коледжу Лондона зробили несподівану заяву про те, чому новий коронавірус проявляється у людей по-різному. За їх словами, симптоми можуть передаватися "у спадок".

Дослідники вважають, що реакцію організму на "вторгнення" вірусу може визначати спадковий фактор, тому жар, лихоманка, втома, діарея і втрата нюху проявляються не у всіх, але все ж це питання вимагає подальшого вивчення.

В Україні пік зростання числа нових випадків COVID-19 в день прогнозують на 2-5 травня, а летальних випадків - на 3-10 травня. Вихід з карантину за сприятливої епідеміологічної ситуації країна може почати з 12 травня, але роботу продовольчих ринків дозволили раніше. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

23:20 У США через пандемію за останні шість тижнів втратили роботу понад 30 мільйонів людей. Тільки за минулий тиждень (до 25 квітня) заявки на допомогу з безробіття подали 3,84 мільйона. Про це свідчать дані міністерства праці США.

У порівнянні з минулими тижнями цей показник дещо знизився. Наприклад, за тиждень до 18 квітня кількість безробітних в США виросла на 4,427 мільйона осіб, за тиждень до 11 квітня - на 5,2 мільйона, а за тиждень до 4 квітня - на 6,6 мільйонів.

Ці дані вказують на катастрофічні наслідки пандемії для США. До кінця березня 2020 року кількість первинних заявок безробітних не перевищувала 100 000 на тиждень, а всього до початку кризи допомогу з безробіття в країні отримували 1,7 мільйона.

22:03 Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що в країні вирішили відкрити школи і дозволити спортивні змагання.

"Ми домовилися знову відкрити спортивні майданчики і культурні установи, такі як музеї, виставкові зали, галереї, меморіали, а також зоологічні та ботанічні сади - при дотриманні умов", - сказала вона.

Питання коли і в якому порядку відкриють ці об'єкти, знаходиться в компетенції земель. Це обговорять 6 травня, коли регіональні міністри культури і по справами молоді та спорту представлять відповідні концепції.

21:25 У Рівненської області підтверджено 27 нових випадків. 15 з них - жителі обласного центру та по одному - з міст Березне та Здолбунів. Вік хворих від 6 до 75 років. Крім цього, від коронавірусу померла 67-річна жителька Володимирецького району.

З початку епідемії в області зареєстровано 665 випадків захворювання Covid-19. З них вже 16 летальних, 66 осіб одужали.

21:04 У російському Санкт-Петербурзі біля лікарень вже встановлюють рефрижератори для тіл померлих від коронавірусу.

20:43 Майже 80% українців готові до продовження карантину у зв’язку з коронавірусом щонайменше на 1 місяць, а 59% - згодні дотримуватися карантину стільки, скільки потрібно.

20:15 Прем'єра Росії доповідає Путіну про свою хворобу:

20:02 Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін заразився COVID-19. У нього висока температура. Виконувати обов'язки глави уряду тимчасово буде перший віце-прем'єр Андрій Бєлоусов. Відповідний указ вже підписав Путін.

19:48 Топ-10 регіонів РФ за кількістю хворих на коронавірус на 30 квітня.

Сьогодні в Росії зафіксовано рекорд за кількістю хворих за добу - 7 099 осіб. Число хворих перевалило за 100 тисяч осіб.

19:39 За добу в Італії виявлено 1 872 інфікованих коронавірусом. З початку епідемії їх число досягло 205 463. Якщо відняти тих, хто видужав (75 945) і помер (27 967), загальне число хворих ("активні випадки") становить 101 551. Вчора їх було 104 657. Число пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії знизилося ще на 101 людину.

19:14 Показник смертності, що перевищує середній по Україні, зареєстровано в 7 областях (на 30 квітня):

  • Івано-Франківська (5,8%);
  • Кіровоградська (4,6%);
  • Львівська (3,3%);
  • Сумська (3,9%);
  • Хмельницька (6,1%);
  • Чернігівська (8,0%);
  • Полтавська (3,0).

18:54 У більш ніж 70% ув'язнених у тюрмах США виявлено коронавірус.

18:37 В Мінську загадковим чином скасували репетицію параду Перемоги. Вона мала пройти в ніч на 30 квітня. У зв'язку з цим збиралися перекривати проспект Машерова. Солдат привезли в автобусах, але за годину знову відвезли. Обмеження руху скасували. У Міноборони подробиць не повідомили. Тренування повітряної частини параду відбулася.

На 5 і 7 травня запланована генеральна репетиція військового ходи. На тлі пандемії коронавірусу багато країн перенесли святкування Дня Перемоги. Парад в Москві було вирішено відкласти на більш пізній термін. Мінськ офіційно не відмовився від святкування.

18:12 Таджикистані зареєстровано перші випадки коронавірусу. Всього виявлено 15 випадків: 10 з них в Согдійській області республіки, 5 випадків було зареєстровано в столиці - Душанбе. 2000 осіб в даний час знаходяться під контролем.

Таджикистан був однією з небагатьох країн, де коронавірус не було виявлено. У країні регулярно проводилися аналізи на коронавірус, а громадяни, які прибувають в країну з-за кордону, знаходилися на карантині протягом 14 днів.

17:31 Міністр охорони здоров’я Максим Степанов закликав українців провести травневі свята вдома. Важливо утриматися від відвідування масових заходів, щоб не допустити критичного поширення коронавірусу в Україні.

"Ніхто не збирається подовжувати карантин, якщо цього не потребуватиме ситуація. Ніхто не збирається безпідставно тримати зачиненими магазини та парки. Починаючи грубо порушувати карантинні вимоги, подумайте не лише про себе, а й про своїх рідних і близьких, яких ви можете після цього інфікувати. Я закликаю провести травневі свята вдома, щоб скоріше почати виходити з карантину", - наголосив Степанов.

17:16 У Київській області з 1 травня дозволяють роботу продуктових ринків з умовою виконання наступних вимог:

  • бути зареєстрованим, як виробник харчової продукції;
  • проводити температурний скринінг (працівників ринку, продавців та відвідувачів);
  • знаходитися на ринку - в одягненою масці (у т. ч. виготовленої самостійно або респіраторі)
  • на кожному вході встановити диспенсер з антисептиком;
  • кількість покупців - не більше 1 на 10 м2 торговельної площі ринку;
  • відстань між продавцями - не менше 3 м;
  • робочі місця продавців повинні бути обладнані прозорими захисними екранами (з плівки або пластика);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів тощо) - кожні 3:00;
  • дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгові місця - в кінці кожного робочого дня ринку;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, які необхідно дотримувати.

16:49 В Угорщині розпочався другий етап виходу з карантину. З 4 травня в країні відновиться робота всіх магазинів без обмежень у часі, а також відкриють літні тераси вуличних кафе, спортивні майданчики, музеї під відкритим небом і зоопарки. Школи залишаться закритими до кінця травня, а масові заходи за участю більше 500 чоловік будуть дозволені не раніше середини серпня.

Обмеження на вихід з дому продовжать діяти тільки для жителів столиці, оскільки більшість випадків захворювання на коронавірус відбувається саме в Будапешті.

Всього заплановано 4 етапи виходу.

16:27 Організація Human Act та Фонд Грети Тунберг пожертвували ЮНІСЕФ на боротьбу з пандемією 200 тисяч доларів США, 100 тисяч з яких Тунберг нещодавно отримала в якості нагороди за її глобальну активність.

"Як і кліматична криза, пандемія коронавірусу є кризою прав дітей. Це зачепить усіх дітей, зараз і в довгостроковій перспективі, але найбільшого впливу зазнають уразливі групи. Я прошу всіх приєднатися до мене, щоб підтримати життєво важливу роботу ЮНІСЕФ для порятунку життя дітей, охорони здоров'я та продовження навчання", — закликала Тунберг.

Надходження від кампанії підуть безпосередньо на фінансування надзвичайних програм ЮНІСЕФ з боротьби з COVID-19, зокрема забезпечення милом, масками, рукавичками, гігієнічними наборами, захисним спорядженням, інформацією про порятунок життя та іншу підтримку системи охорони здоров'я.

16:13 Зеленський провів нараду з урядом, на якій попросив розробити план "правильного" завершення карантину в Україні: "Ми ще не здолали коронавірус повністю, але вже маємо думати наперед, як правильно виходити з карантину. Знаю, що цього хочуть усі. І держава має забезпечити надійний план повернення до звичайного життя, але з новими правилами безпеки".

15:50 У Житомирі підприємці влаштували автопробіг, щоб їм дозволили працювати під час карантину. Люди вимагали відновити роботу непродовольчих магазинів та ринків.

"Головна наша вимога - запуск малого і середнього бізнесу, а саме непродовольчих ринків і магазинів, перукарень, салонів краси, бізнесу, який займається навчанням, громадського транспорту, але не в обсязі 10 пасажирів, як зараз, а на всі місця. У нас 11 пунктів вимог і пропозиції виходу з карантину для бізнесу", - кажуть автомобілісти.

15:44 Верховна Рада на засіданні в четвер, 30 квітня, підтримала законопроект, яким до 30 червня звільнять від оподаткування зарплати медиків, які борються з коронавірусом COVID-19. Законопроект у першому читанні прийняли 336 голосами, але відмовилися приймати його в цілому.

15:20 Чехії вдалося взяти під контроль поширення коронавірусу, тому влада продовжить "обережно" відкривати економіку, заявив міністр охорони здоров'я Адам Войтех.

За останні вісім днів у країні зареєстровано менше ста нових випадків зараження і поступово знижується кількість інфікованих. МОЗ Чехії заявляє, що швидкість розмноження вірусу впала до 0,7. Це означає, що кожна недавно заражена людина передає інфекцію менш ніж одній людині.

15:00 30 квітня в Києві біля будівлі Кабінету міністрів поновилася акція протесту з вимогою послабити карантин в Україні.

14:47 В Ухані через 100 днів відкрилася одна з головних визначних пам'яток - вежа Жовтого журавля. Доступ туди був закритий через пандемію коронавірусу.

14:35 Економіка Італії в першому кварталі впала на 4,7% щодо попереднього кварталу, свідчать попередні дані Національного інституту статистики Італії (ISTAT). Це рекордне зниження з початку розрахунків у 1995 році.

Тим часом безробіття в країні в березні впало до мінімуму з серпня 2011 року, оскільки італійці перестали займатися пошуками роботи на тлі заходів щодо стримування поширення інфекції. Рівень безробіття склав 8,4% проти 9,3% в лютому. При цьому експерти очікували підвищення до 10,5%.

14:10 В Індії 140 мільйонів людей втратили роботу через пандемію коронавірусу. Безробіття підвищилося з 8% до 26%.

13:50 Екоактівістка Грета Тунберг передала дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) 100% суми нагороди, яку вона отримала від датської неурядової організації Human Act у День Землі, 22 квітня. Кошти будуть спрямовані на забезпечення і підтримку дітей в умовах пандемії коронавірусу більш ніж у 190 країнах, йдеться на сайті організації.

13:25 Щоденний приріст загиблих від COVID-19 в Іспанії впав до найнижчого рівня майже за шість тижнів. Міністерство охорони здоров'я країни повідомило про 268 смертей, пов'язаних з COVID-19, за останню добу. Загальна кількість загиблих таким чином досягла 24 543 осіб.

13:15 Британській владі не вдалося домогтися обіцяної цифри з тестування в 100 тисяч на тиждень. У вівторок, за два дні до встановленого дедлайну, було проведено лише 52429 тестів і уряд був змушений визнати, що ціль не буде досягнута в термін, позначивши менш амбітну мету - 73 тисячі тестів до кінця тижня.

12:56 Перші результати випробувань на людях вакцини проти COVID-19, що розробляється Оксфордським університетом, повинні бути отримані до середини червня.

12:40 У Південній Кореї медики практично повністю виключили можливість повторного зараження коронавірусом і здатність коронавірусу до реактивації в організмі перехворілих людей. Повторні позитивні результати на наявність коронавірусу пояснюються слідами неактивних фрагментів вірусу в організмі.

12:25 46-річний міліціонер без хронічних захворювань, який не переніс жодної операції в життя, раптово помер у лікарні Мінська. Рідні кажуть про коронавірус.

12:00 У Києві серед людей, у яких за останню добу виявили коронавірус COVID-19, 31 жінка у віці від 18 до 84 років, 18 чоловіків у віці від 22 до 84 років, а також 11 дітей до 17 років (чотири дівчинки і сім хлопчиків). На сьогодні в столиці вже 1401 підтверджений випадок захворювання COVID-19.

Ситуація по районах:

11:44 Міністр охорони здоров'я Максим Степанов закликав українців залишатися вдома на травневі свята і дотримуватися карантину.

"Я прошу вас залишатися вдома на травневі свята, я прошу вас дотримуватися карантину. Я дуже хочу, щоб вранці, коли я зачитую статистику, у нас було 0 хворих і 0 померлих. Заради цього закликаю вас залишатися вдома", - зазначив він.

11:20 В Україні COVID-19 захворіли 1976 медиків. Найбільше інфікованих медичних працівників в Чернівецькій області: 264 людини. Однак в співвідношенні до загальної кількості хворих в області лідирує Кіровоградська (36%), Вінницька (33%) і Волинська з Полтавською (по 28%) області.

10:56 У Швеції розглянуть вже шостий пакет антикризових заходів. Йдеться про пакет фінансової допомоги для підтримки бізнесів, які найбільше постраждали від кризи, викликаної пандемією коронавірусної інфекції.

10:45 Прем'єр Японії має намір продовжити режим НС через коронавірус до 6 червня.

10:22 У Росії за весь час підтвердили більше 100 тисяч хворих на коронавірус. За останню добу виявили ще 7099 осіб з інфекцією, загальне число тих, що заразилися, - 106 498. За добу зафіксовано 101 летальний випадок, за весь період в Росії від коронавірусу померло 1073 людини.

10:15 Вчора Білорусь увійшла в топ-15 країн світу з найбільшою кількістю виявлених заражених за день

10:00 На ймовірність зараження і смерті від коронавірусу найактивніше впливають такі захворювання, як деменція, ожиріння, астма, цукровий діабет і хвороби нирок.

Згідно з даними найбільшого в Європі дослідження, смертність людей, які страждають на деменцію, на 39% вище середньої. Також набагато частіше летальним результатом закінчуються випадки зараження хворих на ожиріння (на 37%) і захворювання серця (на 31%).

09:45 Влада Саар-де-лос-Атунеса недалеко від Кадіса на півдні Іспанії перед послабленням карантину вирішила залити місцевий пляж хлоркою, в результаті чого критично постраждала вся живність.

09:27 За квітень для боротьби з коронавірусом в Україну поставили 1,3 млн спеціальних респіраторів, понад 200 тис. одноразових костюмів, а також 250 тис. ПЛР-тестів з Китаю і Південної Кореї. Такі дані озвучив заступник керівника Офісу президента, секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко.

09:00 В Україні станом на ранок 30 квітня зафіксовано 10 406 заражень смертельним коронавірусом. За добу +540 нових випадків. З них 45 - у дітей і 87 - у медиків. Госпіталізували 121 людину.

261 людина померла (+11). 1238 осіб вилікувалися (+135).

За добу найбільше випадків у Чернівецькій області - 82, Тернопільській - 71, Києві - 60, проведено 7315 тестів методом ПЛР.

08:45 У Нью-Йорку в вантажівках поруч з похоронним бюро виявили десятки тіл, що розкладаються. Жителі сусідніх будинків поскаржилися в поліцію на неприємний запах, який вони відчували кілька днів. За словами джерела NYT, похоронне бюро зберігало тіла в вантажівках, після того як у них перестали працювати морозильні камери.

08:20 Кількість загиблих від коронавірусу може бути майже на 60% вище офіційних підрахунків, згідно з аналізом газети Financial Times загальних випадків смерті під час пандемії в 14 країнах. Статистика показує перевищення звичайних показників смертності на 122 тис. смертей. Це значно більше, ніж 77 тисяч смертей, зареєстрованих у цих країнах офіційно.

07:56 Туреччина має намір прийняти перших іноземних туристів тільки в кінці серпня. Першими відкриються готелі, у яких буде сертифікат про відсутність коронавірусу. При цьому їм буде дозволено запустити тільки половину номерів, заявив міністр туризму Мехмет Ерсой.

07:40 В'їзд на курорти Азовського моря в Запорізькій області з 30 квітня по 8 травня буде обмежено. Таке рішення було прийнято в ході засідання регіональної комісії з надзвичайних ситуацій ОДА.

07:27 У США від коронавірусу померли понад 60 тис. людей.

07:15 У більшості пацієнтів з коронавірусом в Україні перебіг хвороби, від виявлення вірусу до одужання, в середньому триває 2,5-3 тижні, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, хід COVID-19 багато в чому залежить від супутніх захворювань конкретного пацієнта.

06:56 У селі Давидів Пустомитівського району Львівської області виявлено спалах коронавірусу. Відомо про 20 хворих, лікарі екстрено тестують всіх жителів селища. Незабаром буде прийнято рішення про заборону на в'їзд і виїзд для приватного транспорту та встановлення блокпостів.

06:50 Соцопитування групи "Рейтинг" показало, що українці стали гірше дотримуватися карантину:

  • 29% опитаних українців заявили, що, незважаючи на карантин, виходять з дому кілька разів на день (два тижні тому таких було 19%);
  • 23% - виходять один раз на день;
  • 37% - виходять тільки раз на декілька днів;
  • 11% - взагалі намагаються не виходити.

06:37 Італія і Франція закликали своїх громадян не виїжджати під час літнього відпочинку в інші країни.

"Ми вкладаємо значні кошти у внутрішній туризм, оскільки це буде літо канікул в Італії", - заявив італійський міністр культури і туризму Даріо Франческіні.

Він зазначив, що уряд країни також активно працює над тим, щоб, як тільки це буде можливо, відновити поїздки іноземних туристів в Італію. Зі свого боку, державний секретар при МЗС Франції з питань туризму Жан-Батист Лемуан також зазначив, що нинішній туристичний сезон не буде таким, як попередні. Він закликав французів провести літній відпочинок недалеко від їхніх будинків.

06:22 У Wizz Air оголосили, що 1 липня 2020 року вони відкриють в аеропорту Львова нову базу з літаком Airbus A320. Разом з цим відкриються і нові маршрути: в Біллунн (Данія), Таллінн (Естонія), Лісабон (Португалія), Гамбург (Німеччина), Щецин (Польща) зі Львова, а також з Харкова до Таллінна і Берліна. Квитки вже можна забронювати за ціною від 14,99 євро.

06:15 Кабмін дозволив відкрити продовольчі ринки в Україні. Їх робота дозволяється тільки за умови дотримання санітарних норм продавцями та відвідувачами. На території торгових площ всі повинні мати індивідуальні засоби захисту від коронавірусної інфекції.

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих у світі від коронавірусу становить 227 638 людей (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США - 60 967 осіб, Італії - 27 682 осіб, Великій Британії - 26 166, Іспанії - 24 275 і в Франції - 24 121. У Китаї загалом - 4 637. Всього у світі 3 193 886 інфікованих.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 039 909), Іспанія (236 899), Італія (203 591), Франція (166 543), Велика Британія (166 441), Німеччина (161 539), Туреччина (117 589) і Росія (99399).

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають