RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спали по черзі, їли не свіжий рис: українські моряки повертаються додому з лівійського полону

Моряки були в лівійській в'язниці більше трьох років

Моряки були в лівійській в'язниці більше трьох років Моряки повертаються додому Фото: on.od.ua

14 українських моряків із танкера "Рута", взяті в полон військово-морськими силами Лівії у квітні 2017 року, повернулися додому. Військовий літак Ан-24 з українцями вилетів спецрейсом із аеропорту міста Місурата 19 червня близько 4:40 ранку за київським часом.

Про те, як відбувався процес звільнення моряків, "Апострофу" розповіла Світлана Фабрикант, голова наглядової ради благодійної організації "Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам "Ассоль", яка посприяла звільненню полонених.

"Дуже рада, що настав цей день. Було дуже важко і складно, але спільними зусиллями нам вдалося і цього разу возз'єднати родини, повернути дітям батьків, матерям - синів, Україні - її громадян. Ми разом з ними сьогодні радіємо і плачемо від щастя", - сказала Фабрикант.

Ось список моряків, які вилетіли додому:

1. Микола Шокун, капітан, 04.08.1948 р.н..
2. Олександр Кирильчук, старший помічник, 13.02.79 р.н..
3. Володимир Гончаренко, 2-й помічник, 21.04.93 р.н..
4. Сергій Бондар, старший механік, 17.09.1958 р.н..
5. Сергій Філоненко, 2-й механік, 27.12.1985 р.н..
6. Кирило Загоруйко, 3-й механік, 15.06.1995 р.н..
7. Володимир Авдасєв, електромеханік, 12.02.1970 р.н..
8. Андрій Алфьоров, боцман, 23.07.1969 р.н..
9. Володимир Димченко, моторист, 27.07.69 р.н..
10. Юрій Скліфасовський, моторист, 27.04.62 р.н..
11. Олег Дубовицький, моторист 17.07.60 р.н..
12. Сергій Іванов, матрос, 29.09.1985 р.н..
13. Віктор Фадєєв, матрос, 19.01.1985 р.н..
14. Олександр Колесніченко, кок, 21.09.56 р.н..

Задля повернення українців на батьківщину, консолідовано працювали президент України Володимир Зеленський, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, народний депутат України Вадим Новинський, Міністерство оборони України і Служба зовнішньої розвідки, Департамент консульської служби, Посольство України в Лівії та його консульський відділ.

"Я фактично прожила весь цей рік із родинами полонених, ми разом відкривали всі двері для того, щоб спробувати врятувати хлопців. Вони там знаходилися більше 3 років без суду (формальний суд там був, - "Апостроф"), без слідства, без вироку", - говорить Фабрикант.

Вона також поділилася подробицями жахливих умов, у яких тримали українців: "Вони провели цей час у нелюдських умовах. Маленька камера, у якій тримали усіх чотирнадцятьох. Вони спали по черзі, їли гострий і часто не свіжий рис – більше нічого їм не давали. Ви ж розумієте, що це Лівія, там спека. Дехто з моряків захворів на гепатит С й інші важкі хвороби".

Разом з тим, голова наглядової ради Фонду "Ассоль" захоплюється силами дружин, доньок і матерів членів екіпажу.

"Серед них є справжні декабристки, які усі ці роки дзвонили у всі дзвони і намагалися врятувати свою половинку. Найбільш відчайдушні голодували і йшли на інші крайні заходи. Вони проводили пікети біля Адміністрації президента і посольства Лівії в Україні. Зверталися до Прем'єр-міністра уряду національної згоди, Глави президентського ради Держави Лівія. В Україні оббивали пороги різних міністерств і відомств. Найбільш активними були Тетяна Уманець – донька капітана, яка живе в Ізмаїлі, і Тетяна Алфьорова із Чорноморська. За ці три роки жінки настільки потоваришували, що стали одним цілим. Тепер кажуть, що будуть товаришувати родинами і волонтерити у Фонді "Ассоль"", - зазначила вона.

Фабрикант розповіла, що у європейських в'язницях зараз знаходиться 264 українських моряки, які часто просто стають заручниками обставин і, будучи ні в чому не винні, потрапляють за ґрати.

"Є ті, хто через пандемію змушені перебувати по 12-14 місяців в контрактах без можливості змін на межі психологічного і фізичного виснаження. Сотні наших земляків перебувають у в'язницях Туреччини, Греції та Італії за звинуваченнями в перевезенні нелегальних мігрантів. Ще чотири українця з екіпажу теплохода "Captain Khayyam" були затримані в лютому 2016 року у Лівії. Моряки судна "Tecne" знаходяться за надуманим звинуваченням в нігерійської в'язниці з 2017 року. Наша боротьба не закінчується", - заявила Фабрикант.

Українські моряки з жінкою-адвокатом і працівниками лівійської пенітенціарної служби після звільнення з в'язниці

Зазначимо, що танкер "Рута" був одним із двох суден, які захопили ВМС Лівії - про це стало відомо 29 квітня 2017 року. Танкер "Рута" йшов під українським прапором. Його і ще одне судно – Stark звинуватили у контрабанді нафти з Північної Африки. Танкер "Рута" належить державі Україна і знаходиться на балансі Одеського порту. З 2005 року судно передали в оренду компанії-фрахтувальнику "Manchester Shipping S.A".

Згідно з міжнародними морським конвенціями, члени екіпажу відповідають лише за доставку вантажів і не несуть відповідальності за ліцензії та дозволи на транспортування вантажів. За це відповідає власник вантажу. Всі вказівки від судновласника "Руті" надходили на комп'ютер капітана по електронній пошті. Після арешту 27 квітня 2017 роки комп'ютер був вилучений лівійцями, і можливості довести свою невинуватість екіпажу не надали.

У травні цього року українські моряки оголосили голодування, вимагаючи випустити їх через епідемію Covid-19. За весь цей час вироку їм так і не винесли - тривали судові розгляди. Із закладу позбавлення волі їх звільнили тиждень тому. До відльоту на батьківщину моряки перебували у місті Місурата.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців