RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як міністр пообіцяв тиснути на АРМУ та суд, аби "віджати" дві ТЕЦ на користь "Нафтогазу"

За дивні ігри газового монополіста навколо ТЕЦ можуть заплатити українці

За дивні ігри газового монополіста навколо ТЕЦ можуть заплатити українці Робітник на ТЕЦ Фото: УНІАН

Черговий опалювальний сезон 2020/2021 вже на носі, а "Нафтогаз" знову попереджає – тепло вчасно можуть не отримати більше ста міст України. Переважно, заявляє газовий монополіст, це пов’язано з відсутністю оплати за газ від самих міст. Та є й унікальні випадки, в яких, може бути винен сам "Нафтогаз". Але про це в офіційних прес-релізах "тактовно замовчується".

Знов без тепла та гарячої води?

Зокрема, мова йде про багатостраждальні Новояворівськ та Новий Розділ. ТЕЦ у цих двох містах, які десятиріччями забезпечували місто теплом, після арешту та довгих скандалів з АРМА та надпроблемним ПП "Гарант-енерго М" минулого року нарешті перейшли в управління дочірньої компанії "Нафтогаз-Тепло". Тоді місцеві жителі зітхнули з полегшенням – управитель не якась "шарашкіна контора", а найбільше в країні галузеве підприємство, до того ж воно є і постачальником газу, тому проблем ніхто не очікував. Та не так сталося, як гадалося.

Минулого тижня директор компанії "Енергія- Новояворівськ" написав, що цього року знов опалювальний сезон буде більш ніж проблемним. І детально описав, чому так сталося.

Ми ж вирішили розібратися детально, що за схему описує пан Гнатуш і чи є підстави підозрювати керівництво "Нафтогаз-Тепло" в неефективності та конфлікті інтересів.

Як виявилося – підстав більш ніж достатньо. Більше того, на це ще минулого року звернули увагу правоохоронні органи. Відразу зазначимо, що слідство триває й досі, тому подробиць справи дізнатися не вдалося. Та все ж таки з ухвал суду витікають цікаві подробиці.

Підозрілі дії "Нафтогазу" та відкриті кримінальні справи

Виявляється, ще з 2019 року у провадженні Головного слідчого управління Національної поліції України знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019000000000932, 30.09.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Серед іншого, мова в ухвалі суду йде про те, що слідчі мають всі підстави для додаткового вилучення всіх фінансових документів компаній "Нафтогаз" та "Нафтогаз-Тепло" з метою перевірки підозри щодо розробки та втілення злочинної схеми заволодіння майном НАК "Нафтогаз України".

Окрему увагу варто звернути на те, що слідчий наголосив на необхідності у проведенні аналізу документів фінансово-господарської діяльності ТОВ "ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ "НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ" (код 42399676) по взаємовідносинах з ТОВ "Нафтогаз Тепло", "Газопостачальна компанія Нафтогаз України" та іншими суб`єктами господарювання.

А якщо перевести на зрозумілу мову, то, скоріш за все, схема виглядала наступним чином: компанія "Нафтогаз" в особі підпорядкованого їм "Нафтогаз - тепло", взяла в управління Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ. А далі почалося продавання газу самим собі. І якщо згідно документів газ продавали підконтрольним собі ж ТЕЦ за заниженими цінами, то купівлю-продаж тепла насправді вже здійснювали за ринковими цінами. А продаж виробленої електроенергії відбувався без оголошення тендерів і за заниженими цінами знов таки власним компаніям. У чиї кишені йшла різниця, залишається тільки здогадуватися. А борги, які забезпечуються державними коштами, продовжували генеруватися. Погодьтеся, дуже зручно продавати газ самим собі, генеруючи збитки на папері, та прибутки на власні рахунки?

Та це не єдина схема, яку, ймовірно, могли застосовувати монополісти ринку. Інша стосується тих самих назбираних ТЕЦами боргів. І тут мова йде вже не тільки про Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ. Просто на них схему, так би мовити, обкатали. А коли стало очевидно, що ніхто ніякої відповідальності за такі дії не понесе, могли вирішити "масштабувати бізнес". Найяскравішою ілюстрацією такого розширення бізнесу може слугувати той факт, що наприкінці серпня АМКУ дозволив Фонду держмайна (ФДМ) передати Нафтогазу в управління шість державних ТЕЦ. Тепер НАКу відкрита дорога для отримання повноважень з управління корпоративними правами Одеської, Криворізької, Херсонській, Миколаївській та Дніпровської ТЕЦ. На Сєвєродонецької ТЕЦ в розпорядження Нафтогазу повністю переходить весь майновий комплекс, що належить ФДМ.

В кабінеті Міністрів обіцяють тиск на суд та АРМУ по питанню двох ТЕЦ

Та якщо вищезгадані шість ТЕЦ вже фактично "в кишені" у чиновників та зарубіжних кураторів з "Нафтогазу", то з багатостраждальними Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ ситуація дещо складніша. Враховуючи, що ТЕЦ є арештована якречовий доказ по справі, але не є конфіскована, "Нафтогаз-Тепло" може лишекерувати нею, але, звичайно ж, не має жодного права власності на ці активи.

Звичайно, винахідливі менеджери з "Нафтогазу" придумали, як виправити це на свою користь. Як пише Андрій Гнатуш, вони через підконтрольних політиків ініціювали продаж цих активів через СЕТАМ.

"Борги за газ "ідуть" за власником майна, увесь інший "баласт", вішається на мертву компанію-управителя, яка, найчастіше, переїзджає… а директор пропадає у невідомому напрямку. На торгах вивішується об'єкт, на якому сотні млн накрученого боргу перед НАК Нафтогаз... Звичайно, що вартість лота і близько не вартує таких значень. Відповідно, НАК героїчно погоджується взяти все за борги перед собою і накинути 1 копійку зверху...", - пояснює схему Андрій Гнатуш.

Справа тільки в тому, що ініціювати продаж через СЕТАМ цих двох ТЕЦ можливо лише після рішення суду про конфіскацію, яке згідно вимог ч. 9 ст. 100 КПК України приймається судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. На даний час судом не закінчено розгляд кримінального провадження, що унеможливлює прийняття даного рішення. Окрім того, такого рішення суду не може бути, враховуючи спірність конституційності діяльності антикорупційних органів після рішення по Артему Ситнику. Тож перелякавшись, що ТЕЦ можуть забрати прямо з під носу, бажаючи відібрати чуже майно плюють навіть на дотримання формальностей.

Дуже схоже, що зацікавлені особи та нова наглядова рада газового монополіста, яка наполовину складається з громадян інших держав, діють незважаючи на закони України, які, вочевидь, для них не особливо багато значать.

Минулого тижня ці зацікавлені особи вдалися до безпрецедентних дій, дуже схожих на прямий шантаж та залякування українських посадовців через своїх людей в Кабміні

Зокрема мова йде про публічні заяви Міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова. Саме він не посоромився прямим текстомзаявити – якщо в "Нафтогазі" не отримають бажаного, то голову АРМА звільнять, а на ВАКС чинитимуть тиск.

Такі поспішні дії з їхнього боку цілком зрозумілі – бо вони, схоже, знали, що навіть саме призначення "Нафтогаз-Тепло" не за конкурсом і процедурою, а, фактично, за вказівкою згори, може викликати питання щодо його законності. І що рано чи пізно таке рішення може бути оскаржене.

Так і сталося. В п’ятницю, 4 вересня, Окружний Адміністративний суд Києва визнав призначення управителем компанії "Нафтогаз-Тепло" протиправним. Так само, як колись незаконно призначили ПП "Гарант-енерго М".

І якщо громадяни інших держав знаглядової ради "Нафтогазу" не забов’язані бути патріотами України, то про пана Немчінова це свідчить дуже красномовно. Міністр Кабінету Міністрів, який є географом за освітою та в компетенцію якого згідно його посадових обов’язків не входить вирішення питань енергетики та ЖКГ, який не має досвіду в енергетиці та керуванні ТЕЦ, чомусь вважає себе компетентним погрожувати співробітникам АРМА, завуальовано тиснути на суди, та фактично, ігнорувати положення законів держави, в якій він і працює.

Міністр, який спочатку зневажливо обзиває на своїй сторінціу фейсбуці кандидата в президенти "рЕзидентом" та Голобородьком, потім йде працювати на держслужбу до цього ж таки президента. То ж не дивино, що людина, яка, фактично, "перевзувається в стрибку", замість інтересів держави так явно робить пріоритетними чиїсь комерційні інтереси.

І не дивно, що за ці дві ТЕЦ розпочалася справжня війна, бо саме їх не вистачає "Нафтогазу" після того, як було пролобійовано передачу тих шести активів, про які йшлося вище.

Махінації з "намальованими" боргами ТЕЦ

Варто зазначити, що ще декілька місяців тому директор з енергоефективності та управління майном "Нафтогазу" Віталій Щербенко розповідавпід час інтерв’ю про те, що для НАКу це не надто прибутковий бізнес.

"Говорити, що зараз це прибутковий бізнес - не можна. Це не так. Поки це збитковий проект для "Нафтогазу", якщо його розглядати окремо від іншої операційної діяльності Групи. Потрібно докласти багато зусиль, щоб виходити "в нуль".

І ось не пройшло й трьох місяців, як "Нафтогаз" погоджується взяти в управління ці ТЕЦ. І поки експерти галузі не можуть зрозуміти мотивів "Нафтогазу" у цій ситуації, схеми активно відбудовуються.

"Вони давно намагалися забрати ТЕЦ собі. Навіщо - сам особливо не розумію. Вони поміняють там керівництво, поразпихують своїх людей. Будуть намагатися якось ловити фінансові потоки. Думаю, Коболєв пообіцяв вирішити питання з боргами - це єдине пояснення згоди з боку уряду" , - вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Маруніч.

І тут з експертами варто погодитися. Бо "вирішити питання з боргами" в нафтогазівців може вийти так само добре, як вони це вже зробили з частиною боргів Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ. Враховуючи, що основний борг по цих ТЕЦ, а це близько 700 мільйонів гривень, як писали ще раніше, був саме перед НАК "Нафтогаз", то не дивно, що підлеглі Коболєва вирішили це питання доволі специфічно. Після того, як керувати ТЕЦ стала "Нафтогаз-Тепло", НАК, за словами керівника "Енергія Новояворівськ", навіть не подає до суду про стягнення боргів, а просто розтерміновує його на невизначений період… Чули колись, щоб НАК пробачав перед собою борги?

СКРІН 4 борги (треба джерело скріна)

Тепла не буде, бо міста не хочуть платити за "схеми" посадовців?

Та справа в тому, що ці борги все ж таки не з повітря взялися. Було витрачено бюджетні кошти державної компанії на закупівлю та транспортування цього газу. А віддавати, тобто повертати ці гроші до держбюджету, здається, ніхто не планує. Простіше кажучи, ці сімсот мільйонів гривень, так само, як і всі мільярди боргів решти шести ТЕЦ, які передано НАК "Нафтогаз" можуть просто… закласти в тариф для населення.

А це може означати – чергове підвищення ціни на газ для кожного українця. Причому це будуть не вимушені заходи, продиктовані умовами світового ринку, а просто фінансові ігри окремих чиновників з "реструктуризованими" на безкінечний термін мільярдними боргами.

То ж думайТе, шановні українці, в яку безодню затягує ваші гроші НАК "Нафтогаз", а потім ще й погрожує вам тим, що "через несплату населенням" опалювальний сезон буде зірвано.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга