RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус стане звичайним збудником, дорослі ним не хворітимуть - лікар-вірусолог

Через місяць захворюваність піде на спад

Через місяць захворюваність піде на спад Ілюстративне фото Фото: Getty Images

У вихідні в Україні зафіксовано черговий антирекорд коронавірусу - про 3833 нових випадки COVID повідомлено у суботу вранці. У неділю та в понеділок цифри були меншими, але ситуація залишається стабільно важкою.

Якою буде ситуація з коронавірусом у найближчі місяці, чи зможемо ми подолати COVID до появи вакцини і як зміниться епідеміологічна ситуація, якщо Україна повністю відкриє кордони для іноземців - про це в ефірі Апостроф Live розповіла лікар-вірусолог АЛЛА МИРОНЕНКО.

- Чи можемо ми казати за кількістю інфікованих на коронавірус, що Україна не дуже гарно проходить цей краш-тест?

- Насправді, це не так, тому що якщо б ми не носили маски, не було б цих обмежень, мали б набагато більше хворих одночасно. Було би дуже важко. Це таки працює.

- Який у нас запас міцності?

- Я не знаю. Якщо ви маєте на увазі кількість місць у лікарнях, то якісь місця ще є. Але лікарні вже динамічно можуть змінювати профіль, і це робиться зараз, якщо є така потреба. Ми вже знаємо, що багато країн відкрили кордони, тобто іде якийсь процес накопичення колективного імунітету. Я думаю, що через місяць, можливо, навіть менше, буде стабілізація кількості хворих, і далі захворюваність піде на спад. На якийсь маленький спад.

- Наскільки обвалиться наша епідемситуація, якщо ми відкриємо кордони?

- Тут мені важко прорахувати, але я не думаю, що в цій ситуації багато хто нікуди не їде лише через закриті кордони. Не їдуть, бо розуміють, що можуть бути проблеми. Якщо ти захворів на території іншої країни, це подвійні чи потрійні проблеми. Є такі стримуючі фактори, окрім закритих кордонів. Самосвідомість, скажімо так.

- Україна взірця березня цього року і Україна взірця вересня цього року - наскільки вони відрізняються в сенсі безпеки від COVID-19?

- Всі вже звикли носити маски і дотримуватися дистанції - і це дуже добре. Ми з цим впораємося. Ще пройде зима, і далі весь світ буде повертатися до нормального життя. Цей збудник стане звичайним респіраторним збудником, яких ми знаємо зо 200. З цим будуть стикатися діти, а дорослі не будуть хворіти. Але до цього треба ще дійти.

- А можемо ми подолати COVID-19 до появи вакцини?

- Якщо 80% населення перехворіє, то можемо. Але я не знаю, чи це доцільно зараз, намагатися захворіти, якщо ти не впевнений, як ти вийдеш із цієї хвороби. Особливо це стосується літніх людей, людей із хронічними хворобами. Дітям не страшно, бо вони зазвичай легко і безсимптомно переносять хворобу і формують нам імунний прошарок. Це добре.

- Що стосується зон карантину. "Зелена" Кіровоградська область нас дуже радує, але якось нереально вона виглядає в оточенні "жовтих" і "помаранчевих" зон, не вважаєте?

- Треба з’ясовувати, як там тестуються: кількість тестувань, кого тестують. Якщо ніхто нікого не тестує, люди помирають невідомо від чого, то буде вам "зелена" зона. Треба розуміти, як там діагностують. Якщо там все в порядку, то можна за них радіти. Там не дуже велике населення, можливо багато хто вже перехворів, треба дивитися. Не можна моментально сказати.

- Якщо ми не виростимо нових лікарів-епідеміологів, з нами буде біда?

- Лікарі-епідеміологи такі, як вони були у нас завжди протягом останніх ста років, були благом. Вони стримували процес, вони розуміли сутність епідемічного процесу, механізми передачі інфекційних хвороб. Знали, як регулювати ситуацію - або щепленнями, або перериванням механізму передачі, з’ясуванням факторів, через які передаються інфекційні хвороби. Без лікаря-епідеміолога цього не буде.

Лікар, який лікує хворобу, не дуже розуміється на цих загальних на рівні суспільства процесах. Нам це дуже потрібно, в усіх країнах це є. Там інші функції можуть бути, вони можуть відрізнятися. Ми знаємо, що нам це дуже потрібно, але ми знаємо, які нищівні реформи відбулися. Санепідслужба знищена, залишилися одиниці епідеміологів - хтось у лабораторному центрі, хтось у лікарні. Вони слідкують за внутрішньолікарняними інфекціями та гігієною. Цього недостатньо.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто