RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бомбардуваль­ники B-52 гарантують, що Росія в Україну не полізе - військовий експерт

Олег Жданов про гарантії безпеки України

Присутність американських і британських військових кораблів у акваторії Чорного моря дає певні гарантії безпеки Україні. Те ж стосується і присутності літаків і безпілотників НАТО у повітряному просторі України. Таким чином НАТО показує, що наше небо закрите для російської авіації. Про це в ефірі Апостроф Live розповів військовий експерт ОЛЕГ ЖДАНОВ.

- Британський есмінець завітав до Одеського морського порту. Про що це нам каже?

- Це наші гарантії безпеки на сьогоднішній день. Якщо проаналізувати, то присутність військових кораблів Сполучених Штатів Америки та Великої Британії, а іноді ще й інших країн НАТО - це наші гарантії безпеки. Адже ці кораблі майже постійно присутні або біля наших територіальних вод, або в самих територіальних водах.

- Невже один есмінець може гарантувати безпеку в акваторії?

- Так, кораблі таких розвинених країн, як Велика Британія та Сполучені Штати, можуть це гарантувати. Два стратегічних бомбардувальники В-52 можуть гарантувати, що наше небо для російської авіації буде закрите.

- Якщо поєднати дві теми – море та авіацію – у нас вийде авіаносець. У якій перспективі і чи потрібен Україні авіаносець?

- Авіаносець навряд чи нам потрібен, тому що на сьогоднішній день у нас військова доктрина оборонного характеру. У нас немає інтересів на іншій стороні земної кулі, як у США. Тому мати авіаносець нам недоцільно. Літаки на суходолі, а кораблі – на морі. Цього буде достатньо для того, щоб забезпечити, зокрема, їх взаємодію.

- Повітряний простір країн Балтії та НАТО постійно патрулюють літаки. На вашу думку, чи є така перспектива в Україні, що наш повітряний простір на регулярній основі патрулюватимуть наші міжнародні партнери? Чи це нам потрібно?

- Фактично, вони вже патрулюють. Не так регулярно, як би хотілося, але ж розвідувальні літаки і безпілотні розвідувальні літальні апарати на сьогоднішній день регулярно патрулюють наш простір, особливо кордон із Російською Федерацією.

Подивіться на схему польоту, припустімо, американського беспілотника-розвідника Hawk. Він іде від Маріуполя до Харкова і у зворотному напрямку або баражує біля Криму. Це вже регулярні польоти. Вони контролюють наш повітряний простір.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні