RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди лікуються за свій рахунок, місць в лікарнях не вистачає - координатор штабу по боротьбі з COVID в Одеській області

Одеська область - один з лідерів за темпами поширення інфекції

Одеська область - один з лідерів за темпами поширення інфекції Фото: УНІАН

Одеська область вважається однією з лідерів за приростом хворих на коронавірус. У зв'язку з цим в регіоні склалася жахлива ситуація з ліжко-місцями в лікарнях, відведених для приймання інфікованих COVID-19. У деяких клініках заповнюваність становила до 100%. Яка ж зараз ситуація в місті та області, в ефірі Апостроф Live розповіла координатор Антикризового штабу по боротьбі з коронавірусом в Одеській області КАТЕРИНА НОЖЕВНІКОВА.

– Яка зараз ситуація з коронавірусом в Одесі? Чи є ще місця в лікарнях і як йдуть справи з лікарями в місті?

– На сьогоднішній день ситуація у нас дещо стабілізувалася. Близько 50-70 місць є в медзакладах міста та області. Як і раніше є проблема з госпіталізацією людей, у яких немає готового ПЛР-тесту. На жаль, катастрофічно провалена історія з тестуванням. Сьогодні було оголошено, що державні лабораторії можуть купувати цю послугу додатково у приватних лабораторій. Та на сьогоднішній день ми не бачимо цього. Я буквально днями дивилася інтерв'ю керівника лабораторій по нашій області. Вона говорила, що вони поки не закуповують цю послугу, тому що потреби немає.

На жаль, у нас як і раніше люди очікують свій результат ПЛР-тесту протягом п'яти-семи днів в центральних районних лікарнях. Заповнюють собою інфекційні відділення лікарень, у яких немає "ковідного" пакету і які не отримують за це гроші. Люди лікуються за свій рахунок, лікарі не отримують обіцяні 300% надбавки до зарплати. На сьогоднішній день є велика проблема із засобами індивідуального захисту. Лікарні кожен день запитують елементарно респіратори, костюми, пакети для утилізації особливо небезпечних матеріалів, найпростішу дезінфекцію і так далі.

– Міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше говорив про так зване медичне сортування, коли лікарі можуть відмовляти в госпіталізації хворого. У вас в Одесі та Одеській області була така ситуація, коли людині в важкому стані відмовляли надати місце в лікарні?

– У нас справді була складна ситуація два тижні тому, коли були проблеми з місцями, і людям дійсно відмовляли в госпіталізації. Про сортування я знаю. У нас є трохи інша проблема, а саме з реанімаційними місцями.

Якщо у нас звільнилося близько 50-70 місць стаціонару для пацієнтів середньої тяжкості, хоча це дуже мало на багатомільйонну область, то з реанімаційними місцями у нас досить великі проблеми останній тиждень. Бракує реаніматологів, не вистачає ліжко-місць саме в реанімації для важких пацієнтів. Вже було кілька випадків, коли важкі пацієнти лежали в стаціонарі, чекаючи, коли звільниться місце в реанімації.

Є також велика проблема, яку держава поки не бачить або не хоче бачити – це пацієнти, яких виписують зі стаціонарів. Навіть з позитивним ПЛР-тестом виписують, з так званою "позитивною" динамікою, але насправді це кисневозалежні пацієнти. Це пацієнти з сатурацією нижче 90. Це не проблема тільки Одеської області, це проблема країни. І ці люди вже шукають концентратори для того, щоб продовжити лікування вдома. Хтось із них потім залишиться в паліативі. Про це держава взагалі не думає. Потрібно швидше звільнити місця.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців