RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медицина в Україні на межі катастрофи, ціна порятунку 300 мільярдів - Олег Мусій

Якщо не підняти зарплату лікарям, то нікому буде лікувати українців

Мусій медицина фінасування Олег Мусій Фото: УНІАН

Грошей, які у проекті Держбюджету-2021 передбачені на медицину, категорично не вистачає для фінансування галузі. Необхідна сума для того, щоб розвивалася і функціонувала система охорони здоров’я – це близько 300 млрд, що майже вдвічі перевищує суму, яку обіцяють закласти на медицину. Якщо ж держава не забезпечить гідну зарплату лікарям - стартова сума має бути від еквіваленту 1 тисячі доларів для лікарів, 70% медичним сестрам і 50% санітаркам - то станеться кадрова медична катастрофа. І це спричинить катастрофу демографічну, оскільки нікому буде надавати меддопомогу людям. Про це в ефірі програми Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV заявив президент Всеукраїнського лікарського товариства, міністр охорони здоров’я у 2014 році ОЛЕГ МУСІЙ.

- 57 млрд гривень, яких не вистачає на фінансування медичної системи у 2021 році – це критична сума? Чи отримає МОЗ ці гроші?

- Сума 57 млрд – це буде подачка для того, щоб закрити ті дірки, які не будуть закриті загалом при 159 млрд, які обіцяють закласти в бюджеті на медицину.

Насправді необхідна сума для того, щоб розвивалася і функціонувала система охорони здоров’я – це близько 300 млрд. Це значить, що 5% ВВП – тільки на програму державних гарантій. Це вимоги закону "Про державні фінансові гарантії". І 2% - на всі інші заклади системи охорони здоров’я і все функціонування системи охорони здоров’я.

Саме тому критичною цифрою для того, щоб не відбувалася подальша руйнація, є не 57 млрд і навіть не 87 млрд, а реальна цифра становить близько 300 млрд грн. Якщо цієї цифри не буде, то станеться кадрова катастрофа. А потім станеться і катастрофа з тим, що нікому буде надавати медичну допомогу і, відповідно, зменшення кількості населення України.

Це відбувається, на превеликий жаль, протягом останніх 5 років особливо яскраво. Під виглядом псевдореформи нам щось таке запропонували, а потім не дали на це навіть грошей. Це є неприпустимо. Зараз має бути різко поставлене питання головою комітету і міністром охорони здоров’я. Богу дякувати, міністр займає хоча б промедичну позицію. Нарешті. Він відстоює і наполягає, але рішення, звісно, ухвалює Верховна Рада.

Мають бути виконані публічні обіцянки голови комітету Радуцького, який неодноразово заявляв про те, що він не допустить в 2021 році ухвалення бюджету, де буде менше 5% ВВП на програму медичних гарантій. От я хочу подивитися, як "Слуги народу" і Радуцький особисто, і Зеленський особисто, і відповідно їх уряд, який вони призначали, виконають обіцянки перед українською медициною. Цифра 159 млрд означає, що в 2021 році залишається бюджет минулого року. Насправді це свого роду маніпуляція про підвищення бюджету: ці 129 млрд 2020 року, плюс коронавірусний, який був окремим, дорівнюють цим 159 млрд. Тому будь-які байки про підвищення бюджетного фінансування на медицину у 2021 році – це профанація і брехня. Ось така реальна картина. Тому треба наполягати усім, зокрема і медикам.

- А чи потрібні нам будуть ті 57 млрд, якщо в нас буде кадрова катастрофа, про яку ви кажете?

- Якщо буде 300 млрд, то кадрової катастрофи в Україні не буде, бо медики залишаться працювати в системі охорони здоров’я. Якщо буде всього додано ще 57 млрд, то система залишиться такою ж. Це значить, що буде масовий відтік кадрів. Ми ж пандемії не позбулися, і в 2021 році вона не закінчиться повністю. Окрім того, є інші хвороби.

- Але ж ми знаємо, що частину грошей з ковідного фонду витратили не на медицину. Як контролювати це?

- 20 млрд все ж таки витратили на медицину. Вони виділені на медицину. Їх ще не використали, не закрили поставки. Наприклад, 100 апаратів ШВЛ, проплачених з цього фонду, вже надійшло у МОЗ. До кінця року буже 300 апаратів ШВЛ, тому ці 20 млрд буде використано, а все інше потрачено впусту.

Саме тому, щоб потім не можна було маніпулювати коронавірусним фондом, цей фонд закладають вже безпосередньо в бюджет МОЗ на 2021 рік. Щоб не було можливості звідти забрати на дороги або на будь-що.

Повторюю, розмови про те, що медичний бюджет збільшується - це маніпуляції і обман. Насправді нічого не збільшується. Кадри масово покидають систему охорони здоров’я. З цим треба щось негайно робити. Першим реальним кроком має бути збільшення зарплат, як обіцяв неодноразово президент Зеленський, як обіцяв неодноразово міністр охорони здоров’я.

- Якою має бути зарплата, щоб втримати людей, і щоб не було кадрової катастрофи?

- Має бути стартова сума від 1 тисячі доларів для лікарів. Відповідно, 70% від цієї суми – це медичним сестрам, і 50% - санітаркам, які працюють теж. Без них лікар сам не зможе нічого робити.

- Це ви про сімейних лікарів зараз говорите?

- Я кажу про лікарів загалом. Дуже погана диференціація між сімейним лікарем і лікарем вторинки породила великий внутрішній конфлікт. Лікар сімейний заробляє 15 чи 20 тисяч, а його колега, який виконує важчу роботу, отримує 5 тисяч гривень.

Як може співпрацювати один з іншим? Це неправильний крок по розрізненню фінансування зарплат. Має бути відповідна шкала. Старт зарплати має починатися з 1 тисячі доларів. Тоді можна уникнути кадрової кризи.

- Дуже багато говорять про те, що єдиний вихід з коронавірусної ситуації – це вакцинація. Нестача коштів у МОЗ може якось вплинути на отримання нами вакцини?

- На отримання вакцини насамперед вплине COVAX. Це та система, яка на 8 млн українців забезпечить нас вакцинами. Ця вакцина буде надана Україні безоплатно. Нею навесні, я сподіваюся, будуть вакциновані групи ризику. Для вакцинації груп ризику 8 млн доз, які планує Україна отримати, буде достатньо.

- Нам не потрібно буде докуповувати вакцину?

- Безумовно, вакцини на всіх не вистачить. Для того, щоб в Україні був так званий колективний імунітет, потрібно, щоб або перехворіли, або були щеплені близько 80-85% населення. Це має бути 35 мільйонів людей. Декілька мільйонів до того часу перехворіють, я думаю, а ще 30 млн доведеться щепити.

На 20 млн українців треба знайти кошти. При вартості вакцини у 20 доларів можна порахувати, скільки треба грошей. Це не є якісь критичні чи катастрофічні цифри. Тут гірше інше – всі країни стоять в черзі, і виробники вакцини можуть не встигати. Але я думаю, що за півроку–рік буде достатня кількість вакцини.

Єдине що, я б закликав тільки до безпечної вакцини, яка пройшла реєстрацію і всі стадії. Не так, як у нас є типу російська псевдовакцина чи українська з доктором Фаворовим. Ні, вона має пройти всі перевірки і бути безпечною для усіх. Тільки тоді її можна буде застосовувати.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами