RU  UA  EN

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новорічний стіл-2021: скільки коштуватиме святкування для українців

Вартість новорічного столу зросла на 6-7 відсотків

Вартість новорічного столу зросла на 6-7 відсотків Фото: УНІАН

Вже зовсім скоро в Україні святкуватимуть Новий Рік і Різдво. Для багатьох українців - це сімейні свята, і часто всі збираються за новорічним столом, на якому присутні різноманітні страви і напої. А у скільки ж обійдеться накрити традиційний новорічний стіл - дізнавався "Апостроф".

Економ-варіант

За розрахунками Інституту аграрної економіки, новорічний стіл на 2021 рік для сім'ї з чотирьох осіб подорожчає на 5,3% порівняно з минулим роком. Це якщо говорити у середньому по Україні. У Києві - на 7,4%.

Фахівці порахували, що 3 кг традиційного салату "Олів’є" обійдеться у 159,37 грн, що на 13,8% більше, ніж у минулому році. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 70 грн за 0,5 кг; 0,5 кг зеленого горошку – 32,50 грн, 200 г солоних огірків – 16,50 грн, 6 яєць – 14,50 грн та 180 г майонезу – 12,50 грн. Ще у 13,37 грн обійдуться цибуля, морква та картопля.

Півтора кілограми салату "Оселедець під шубою" коштуватиме 120,37 грн. Найдорожчий інгредієнт – філе оселедця за 100 грн за пів кіло. Пачка майонезу – 12,50 грн, морква – 1,81 грн, буряк – 2,17 грн, цибуля – 1,19 грн, по одній штуці кожного, та картопля – 2,70 грн за дві штуки.

Читайте: 5 ідей, що подарувати на Новий рік батькам, поєднавши приємне з корисним

Щодо м'ясних та ковбасних виробів, то тут на сім'ю доведеться викласти близько 400 гривень за 2,5 кг. За даними Інституту, це на 30% більше за новорічний стіл 2020 року. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме 89,50 грн, підчеревини копченої – 100 грн, биток зі свинини свіжий – 110 грн. За кілограм курячого філе у середньому просять 95 грн. Як раніше зазначалося, нарізка з філе оселедця коштуватиме 100 грн. Ще 66 грн доведеться віддати за 300 г сиру та 40 грн за пачку масла.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 182,3 грн. Так два кіло картоплі коштуватиме цього року 19,30 грн, кіло грибів – 50 грн, півкіло солодкого перцю – 52,50 грн, а така ж вага свіжих огірків обійдеться у 22,50 грн, кілограм свіжих помідорів – 38 грн.

Тарілка з фруктами, яка складається з двох кілограмів мандарин, кілограму бананів та яблук, коштуватиме десь 124 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Фото: pixabay.com

Читайте: Що подарувати друзям на Новий рік: кращі ідеї, які нікого не залишать байдужим

З алкоголю пляшка шампанського обійдеться у 120-130 грн, а 0,5 коньяку 5-річної витримки – 190 грн. Безалкогольні напої обійдуться у 76,60 грн. За 2 л соку доведеться заплатити 38,30 грн, за мінеральну воду – 11,30 грн, за солодку воду – 27 грн.

У підсумку вартість бюджетного варіанту новорічного столу, за даними Інституту аграрної економії, у Києві складе 1916 грн. По Україні трохи нижче – 1706 грн.

Додамо делікатесів

Дорожчим новорічний стіл можуть зробити додаткова купівля червоної ікри та риби, наприклад сьомги чи форелі. Баночка ікри у магазинах коштує у середньому 200-250 грн, а рибка – 200 грн за 200 грам.

Звісно, сім'я може не обмежуватися традиційними стравами, та розбавити, наприклад, салатом "Цезар" або грецьким. Що додатково обійдеться у 450-500 грн. Ще 120 гривень коштуватиме 200 грам сиру "Брі" та ще 200 грн за нарізку з балику та шинки по 300 грам.

Не забуваємо і про алкоголь. Замість коньяку на стіл можна поставити віскі або ром, що вже буде дорожче за коньяк на 150 грн.

Тобто ціна святкового столу з делікатесами може вирости ще мінімум на 900 грн та обійтися у 2800 грн. І це при мінімальній заробітній платі в Україні у 5000 грн (з 1 січня 2021 вона збільшиться до 6000 грн).

Платоспроможність українців впала

Як розповів у коментарі "Апострофу" член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, подорожчання новорічного столу відповідає загальному рівню інфляції, яка на сьогодні зафіксована в країні – 5,5%.

Здебільшого подорожчали цукор, олія, яйця та гречка, а от овочі, навпаки, впали у ціні.

"Овочі подешевшали на 15-20%, а от м'ясна група подорожчала на 5%. З того що сильно подорожчало, так це цукор, олія, яйця та гречка. Коли ми з вами говоримо про вартість столу, ми розуміємо, що це є інтегрована цифра, яка пов'язана зі зміною цін на різні товари. І у середньому, коли рахували по традиційному столу українців, у нас виходила цифра на рівні 5,5%. Це відповідає загальному рівню інфляції, яка на сьогодні зафіксована в країні", – розповів він.

Фото: pixabay.com

Читайте: Що готують на Різдво та Новий рік в Європі: 3 популярні рецепти на замітку

Звісно, у продавців може виникнути бажання підвищити ціни на продукти під Новий рік. Та Пендзін зазначає, що платоспроможність українців сильно впала за поточний рік, тому торгові мережі навряд чи зможуть розраховувати на рівень попиту минулого року.

"Ціни можна піднімати скільки завгодно, але грошей в кишенях людей не додасться. Коли ми говоримо про реальне ціноутворення, воно, як правило, створюється з двох складових: з однієї сторони бажання продавця продати дорожче, з іншої – платоспроможний попит населення. Так от ця спроможність дуже сильно впала за цей рік. Більше того в очікуванні локдауну, з 8 по 24 січня, люди будуть ще більше притримувати залишки коштів. Тому очікувати, що хтось буде розкидатися грошима у магазинах, не варто. Загалом ціни під Новий рік не піднімаються, але спостерігається збільшення загального обсягу продажів. Але цього року, я прогнозую, що й оборот сильно не зросте", – пояснив економіст.

Читайте також