RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо ми хочемо великі пенсії, треба виконувати свої обов'язки - нардеп "Слуги народу"

Данило Гетманцев про головну проблему української економіки

Данило Гетманцев про головну проблему української економіки Данило Гетманцев Фото: УНІАН

Питання замалих пенсій в Україні є одним із найболючіших аспектів економіки. Проте підвищення пенсій та заробітних плат лікарям і вчителям безпосередньо залежать від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). І тут виникають проблеми, оскільки 11,3 млн пенсіонерів утримують 9 млн українців. Із них 4 млн сплачують мінімальний податок. Все це - наслідки тіньової економіки, яка заважає Україні рухатися в європейському напрямку. А жити на два світи – радянський та європейський – не вийде. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ.

- Ви нещодавно сказали, що в нас лише 4 з 9 млн громадян сплачують ЄСВ, а 5 млн українців працюють у тіні. У яких сферах особливо багато нелегально працевлаштованих людей? Чому так відбувається?

- Давайте уточнимо дещо. Йдеться про те, що 9 млн українців утримують 11,3 млн пенсіонерів. З тих дев’яти млн українців, які сплачують ЄСВ, чотири млн сплачують його з мінімальної заробітної плати. Тобто вони фактично сплачують мінімальний розмір ЄСВ і це достатньо чітко ілюструє трагедію нашого суспільства: ми з одного боку хочемо не сплачувати податки, перебувати в тіні, а з іншого – ми обурюємося, чому в нас такі маленькі пенсії, чому в нас такі маленькі заробітні плати для вчителів, чому в нас такі маленькі заробітні плати для медиків. Чому медики тікають за кордон, а інші країни дають їм набагато більш сприятливі умови оплати праці?

З одного боку ми хочемо мати такий рівень сервісу, такий рівень добробуту, який має та сама Польща чи інші європейські країни, а з іншого – ми хочемо мати рівень відповідальності перед державою, суспільством та самими собою в першу чергу на рівні Радянського Союзу. Тобто частину ми хочемо залишити від Радянського Союзу, а частину ми хочемо взяти з Європи. Так не буває.

Власне, якщо ми з вами говоримо про відповідальне ставлення до себе, до своєї країни, то воно починається з обов’язку. Починається з обов’язку зі сплати податків – конституційного обов’язку кожного громадянина.

- У якій сфері проблема з тінню найбільша?

- Дивіться, у нас є галузі економіки, які повністю працюють в тіні. Ми тільки-но почали виводити з тіні гральний бізнес, наприклад. У нас на 50% алкоголю перебуває в тіні, у нас перебуває значна частина тютюнового ринку в тіні.

Згадаємо бурштин, який також тільки-но почав виходити з тіні. Згадаємо торгівлю та контрабанду чи навіть торгівлю контрабандою – це ланки одного ланцюга. За різними оцінками, від 50 до 100 млрд бюджет недоотримує від існування контрабанди.

Згадаємо зерно, яке вирощується на 8 млн гектарів. Зернові фактично в чорну експортуються за кордон без сплати жодної копійки державі в бюджет.

За що не візьмись - все у тіні. Мені здається, іноді легше знайти галузі економіки, які не в тіні, ніж ті, які тіньові.

- Багато говорять про доплати чиновникам у конвертах. Гео Лерос говорив у парламенті, що депутати "Слуги народу" отримують у конвертах по 15 тисяч доларів. Це інформація неперевірена, але заяву ми всі чули. На вашу думку, чи є серед чиновників такі доплати в конвертах?

- Кожен має відповідати за себе. Я жодних доплат не отримую: ані в конвертах, ані в інший спосіб. Традиційно для української політики, в усі часи були певні корупційні схеми, в яких брали участь ті чи інші політики, ті чи інші чиновники.

Я не виключаю на сто відсотків, що такого немає в сьогоднішньому парламенті. Але я знаю, що більшість депутатів та в першу чергу депутати монобільшості прийшли не за грошима в парламент. Вони прийшли змінювати країну, тому я не думаю, що така практика для них є прийнятною. Хоча відповідати на сто відсотків я можу тільки за себе.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців